Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • En stærk freestyle-topping med rå løg og insekter. Foto: Majbritt Pless
    En stærk freestyle-topping med rå løg og insekter. Foto: Majbritt Pless

Du er her

Chili con fårekylling og melormeknækbrød: Klimavenligt køkken med insekter

Reportager fra undervisning Hvad skal der til for at spiselige insekter kan blive en ingrediens i hverdagskøkkenet? Et hold lærerstuderende har udforsket melorme, fårekyllinger og buffalo-orme i madkundskabslokalet.

I mange dele af verden er insekter en helt almindelig madvare, værdsat for såvel smag og mundfølelse som proteinindholdet. Men ikke her i Danmark - endnu. 

Her på vore breddegrader tales der ganske vist meget om insekter som en af fremtidens fødevarer, ikke mindst pga. bæredygtighedsaspektet. Insekter nævnes bl.a. som et alternativ til det klima-uvenlige røde kød, når det gælder om at få proteiner i maden.

En af udfordringerne er så at indkredse, hvordan insekterne passer ind i den madkultur og de vaner, vi har. Skal der f.eks. ristede melorme på toppen af en grøntsagssuppe, eller gør de sig bedre som fyld i knækbrød eller cookies? Kan man erstatte kødet i en chili con carne med fårekyllinger, eller fungerer de bedre som en snack?

En anden udfordring er at overvinde den naturlige afsky, nogle vil nære for insekter og andet, der ikke ligner noget, de normalt ville betragte som spiseligt. De fleste af os er ikke vant til at spise noget, der kribler og krabler eller har skelettet uden på kroppen - og vi forbinder måske orme og fluelignende insekter med fordærvet mad, der kan være risikabel at spise. Så her opstår omnivorens dilemma: Skal jeg spise det, eller skal jeg ikke?

Med andre ord: Det kræver en vis overvindelse at spise insekter, hvis man aldrig før har smagt på en melorm eller knast en fårekylling mellem tænderne.

Et hold lærerstuderende ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har afprøvet begge udfordringer i madkundskabslokalet. Fokus var på det klimavenlige køkken og på forskellige strategier for at håndtere sin eventuelle afsky. Dilemmaer, som de kommende madkundskabslærere sandsynligvis vil støde på med jævne mellemrum med deres kommende elever i skolen.

Om smagen konkluderede holdet, at

  • sprødstegte melorme og bacon var meget velsmagende som topping til en kartoffel-porresuppe
  • fårekyllingerne smagte lidt hengemt og en anelse harsk
  • melorme smagte neutralt
  • knækbrødets ekstra fyld af insekter slet ikke kunne smages
  • melorme i cookies kunne heller ikke smages
  • fårekyllingernes vinger og ydre skelet var ubehageligt at tygge i

Prøv selv:

Er du lærer, så kan vi anbefale Fag med Smag-app'ens Undervisningsmateriale om insekter, orme, tang og planter. Du finder det her på linket eller i Fag med Smag-app'en (kan downloades gratis til tablet og smartphone i App Store eller Google Play).

Du kan også finde inspiration til mad med insekter i opskrifterne nedenfor eller i PRØV SELV-sektionen.

Omtalt i artiklen

Lektor, master i sundhedspædagogik (MSU), lærer

Majbritt Pless er lektor ved Læreruddannelsen på Fyn, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvor hun underviser i faget madkundskab.

Majbritt Pless har igennem mange år arbejdet med børn, mad og sundhed. I Smag for Livet arbejder hun i praksis med at udvikle undervisningsforløb og forankre Smag for Livets projekter på læreruddannelsen. Hun har også stået bag konkurrencen Madkamp - DM i Madkundskab.