Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Foto: Casper Thrane
    Foto: Casper Thrane

Du er her

Gastronauterne fra 2x fremstiller og smager på ost i Smag for Livets GastroLab

Søger...

2x – alias Risskov Gymnasiums Gastronauter – arbejder lige nu tværfagligt i dansk og kemi om smagen af ost og andre mælkeprodukter. Som en del af forløbet besøgte klassen Smag for Livets GastroLab på SDU, hvor de indledningsvis hørte om kemien i mælk og ost fra Smag for Livets eksperter. Efterfølgende fremstillede de selv forskellige typer af friskoste, bl.a. hytteost, knapost, ricotta og ikke mindst mozzarella. Særligt mozzarellaen krævede – udover kemisk viden – en god portion fingerspidsfornemmelse, hvis man skulle have den helt rigtige, bløde, seje og ”strengede” tekstur frem.

Gastronauterne i 2x samarbejder med forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet, hvis formål er at skabe større viden om smag og vise, hvordan smag og livskvalitet hænger sammen. Som en del af samarbejdet er gastronauterne med til at udvikle og afprøve helt nyt tværfagligt undervisningsmateriale om smag. Forløbet ”Smagen af ost og andre mælkeprodukter” er klassens tredje og sidste undervisningsforløb om smag. De har tidligere arbejdet i dansk og kemi om ”Smagen af chokolade” og ”Smagen af frugt og grønt”.

Omtalt i artiklen

Lektor, Risskov Gymnasium og Ph.d.-studerende, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet.


Cand.mag. Lektor i dansk og oldtidskundskab ved Risskov Gymnasium

Fokusområde: Læring

Casper Thrane er ansat som lektor i dansk og oldtidskundskab ved Risskov Gymnasium. I danskundervisningen har han i en årrække arbejdet med konkrete smagsoplevelser som en forudsætning for fagets teoretiske og intellektuelle læring. Casper Thrane er medforfatter til lærebogen Livretter - mad i kunst og litteratur (2014).

I Smag for Livet udvikler Casper Thrane tværdisciplinært (dansk og kemi) undervisningsmateriale til STX med udgangspunkt i smag.