Gå til hovedindhold
  • Flæskesteg. Foto: Jonas Drotner Mouritsen
    Flæskesteg. Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Du er her

Podcast: Grisen - som naturvidenskab og madkultur

Artikel Smag for Livets Jonatan Leer fortalte om madkultur, da konservator Abdi Hedayat dissekerede en gris på Statens Naturhistoriske Museum. Det kan du opleve i podcasten her.

December er den tid, hvor de traditionelle retter som sylte, flæskesteg og medister kommer på bordet, og mens julen nærmer sig, kommer der også en gris på bordet i konservatorværkstedet på Statens Naturhistoriske Museum. Foran publikum skærer konservator Abdi Hedayat grisen for, og tre griseeksperter fortæller om grisens biologi og historie; om griseavl, grisens udvikling fra forhistorien til i dag og om flæskets plads i det nordiske køkken.

Lyt med på podcasten Dissektion#5 - Grisen, en julespecial 

Dissektion er produceret for Statens Naturhistoriske Museum af Hz&Tone med støtte fra 15. Juni Fonden. Læs mere og se billeder fra Dissektion på www.snm.ku.dk/podcast

Medvirkende: Abdi Hedayat, Merete Fredholm, Anne Birgitte Gotfredsen og Jonatan Leer.

Tilrettelæggelse: Mikkel Bøgeskov Andersson og Anna Thaulow.

Redaktion: Karsten Elmose Vad og Anne Katrine Gjerløff

 

Omtalt i artiklen

Postdoc, ph.d. - Mag.art.

Jonatan Leer er postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet i hovedområde 1: Læring.

Jonatan forsker i smagspædagogik og madkultur. Han er særligt optaget af koblingen mellem mad og maskulinitet, samt af kulturelle repræsentationer af smag og mad. For tiden er han særligt optaget af gastronationalisme og af smagsnostalgi.

Jonatan har forfattet ph.d.-afhandlingen Ma(d)skulinitet (2014) om maskulinitet i moderne europæiske madprogrammer. Endvidere har han publiceret adskillige artikler om madkultur og køn bl.a. Strange Culinary Encounters (Food, Culture and Society, 2015) og Madlavning som maskulin eskapisme (Norma: International Journal of Masculinity Studies, 2013). Jonatan er også redaktør af antologien Media Food, som udkommer i Ashgates Critical Food Studies-serie i 2016.

Jonatan har også forfattet mere end 50 populærvidenskabelige klummer om madkultur i bl.a. Magisterbladet og CO-Søfart, og han har en fortid som restaurantanmelder og kogekone.