Gå til hovedindhold
  • Professor i gastrofysik og fødevareinnovation Ole G. Mouritsen. Foto: Eva Rymann
    Professor i gastrofysik og fødevareinnovation Ole G. Mouritsen. Foto: Eva Rymann

Du er her

Professor Ole G. Mouritsen: Om smag

Artikel Oplev Forskningens Døgn-foredraget fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab

Det er ikke noget nyt, at mennesket har reflekteret over maden og kogekunsten. Nysgerrighed kender ingen grænser, og spørgsmål om råvarer, hvad der sker under madlavningen, hvorfor maden smager, som den gør, og hvilke næringsstoffer der er i, har vi nok alle stillet.

Gastronomien blev tidligt knyttet til kemien, og i nyere tid har fagområder som fødevareteknologi, levnedsmiddelvidenskab, sensorik, psykologi, neurovidenskab, human ernæring og allersenest fysikken (gastrofysik) meldt sig på banen. Men hvad er egentlig smag, i hvilken udstrækning er smag bestemt af den fysiologiske sansning af maden; og hvilken rolle spiller erindring, tradition, kultur og sociale sammenhænge?

I anledning af Forskningens Døgn talte Smag for Livets leder, professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Oplev hans foredrag her i videoen.