Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Brunede kartofler hører til julemiddagen. Foto: Jonas Drotner Mouritsen.
    Brunede kartofler hører til julemiddagen uanset, om man vælger fjerkræ eller flæskesteg. Foto: Jonas Drotner Mouritsen.

Du er her

Brunede kartofler

Søger...

Opskrift Ingen dansk julemad uden brunede kartofler. Her er fremgangsmåden.

Brunede kartofler til 4-6 personer

1/2 kg små, faste, kogte kartofler
3/4 dl sukker
35 g smør

Fremgangsmåde

  1. Drys sukker på en kold pande, og smelt det ved middelvarme, til det er en gylden karamel.
     
  2. Tilsæt smør, og lad det bruse op.
     
  3. Skyl kartoflerne, så de er godt fugtige, og vend dem i karamellen. Karamelisér dem, til de er smukt lysebrune, glinsende og gennemvarme - jo mere karamel, der skal hænge ved, jo længere skal de simre.

Omtalt i artiklen

Restauratør og køkkenchef

Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.

Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).