Se med, når DR K sender "Smagen af Danmark" i de kommende torsdage kl. 20.30 - eller se programmerne online.
Vært Morten Lindberg møder nogle af landets ypperste madhåndværkere og undersøger, hvordan de bringer smagen frem.
Den gastrofysiske forklaring får vi af professor Ole G. Mouritsen fra Københavns Universitet og cand.scient Louise Beck Brønnum fra Nordic Food Lab. Desuden medvirker en række madhistorikere og andre eksperter.
I programmerne møder vi:
- 25. januar – ‘I lære som surdejsbager’ med møller og melproducent Per Grupe fra Kornby Mølle i Lynge i Nordsjælland
- 1. februar – ‘I lære som pølsemager’ med slagter og pølsemager Jørgen Christensen fra Hallegaard i Østermarie på Bornholm.
- 8. februar – ‘I lære som ostemager’ med ostemager Per Sørup fra Hårbølle Mejeri i Hårbølle på Møn.
- 15. februar – ‘I lære som hjemmesylter’ med hjemmesylter Helena Grayston, også kendt som Syltedronningen fra Vejby i Nordsjælland.
- 22. februar – ‘I lære som røgmester’ med røgmester Per Knuppert fra Hindsholm Røgeri i Måle på Fyn.
- 1. marts – ‘I lære som snapsemager’ med Rie Uldahl fra Nord Snaps i Svaneke på Bornholm
Omtalt i artiklen
Fokusområde: Gastrofysik
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet og ansvarlig for hovedområdet Gastrofysik.
Ole G. Mouritsen er professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.
Tidligere var han i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet.
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag.
Louise Beck Brønnum er leder af testkøkkenet ved Alchemist, en restaurant i København.
Hun har tidligere været videnskabelig assistent ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, hvor hun også var tilknyttet Nordic Food Lab.
Louise Beck Brønnum blev i 2018 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.