Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Udsnit af plakaten “Lav supper der smager”. Grafik: Maria Fast Lindegaard
    Udsnit af plakaten “Lav supper der smager”. Grafik: Maria Fast Lindegaard

Du er her

Køkkentip: Sådan får du den gode smag frem i dine supper

Søger...

Køkkentip Tilsmagning er den sidste og meget vigtige del af madlavningen. Her får du en guide til at smage til, så du får maksimal smag frem. Vi bruger en række klassiske supper som eksempler.

Supper er en fantastisk måde at få brugt de grøntsager, som ligger tilbage i grøntsagsskuffen. Men det betyder ikke, at suppen behøver at efterlade dine smagsløg hungrende efter dessert eller en aftensnack.

Grafik: Lav supper der smager
Grafik: Lav supper der smager

Tilsmagning af dine måltider er det sidste, men afgørende trin i madlavningen, som sikrer, at dit måltid efterlader dig både mæt og smagsmæssigt tilfredsstillet. Hvad enten det er dressingen til salaten, suppen eller en tredje ret, du sætter på bordet.

Lav supper der mætter både mave og mund

I infografikken her giver vi dig visuel inspiration til seks klassiske supper. For flertallet af supperne spiller grøntsagerne hovedrollen. De vegetariske supper er billige, men stadig fyldt med både smag og fylde, der efterlader dig mæt i både mave og mund.

Grafikkerne er basale opskrifter med ingredienser og et forslag til mængdeangivelser, du kan arbejde ud fra. Der er ingen vejledning til fremgangsmåde, og du må derfor have fantasien og erfaringen med i køkkenet.

Ved hver suppe er der visualiseret et udvalg af ingredienser og råvarer, som du kan smage dine supper til med. Her er der ikke mængdeangivelser, så smag dine supper til, og vurdér om forholdet mellem smage og aromaer er, som du godt kan lide. Måske mangler der noget? Måske er én smag for dominerende, og den skal justeres ned ved hjælp af en anden grundsmag.

Se i grafikken Idékatalog - dit smagskit i køkkenet, hvordan de fem grundsmage påvirker hinanden, og altså hvordan du kan balancere din suppe, hvis den fx er blevet for salt.

 

Guide til dit smagskit i køkkenet

Måske er der ingredienser, som du ikke har hjemme i køkkenskabet. Det er ikke altid nødvendigt at løbe ud og købe dem. Du har garanteret andre ingredienser i skuffer eller skabe, som du kan bytte ud med.

Find inspiration til dit basis-smagskit i infografikken her, og bliv samtidig klog på, hvilke grundsmage de repræsenterer.

 

Plakater til dit madkundskabslokale

Infografikkerne kan downloades fra menuen i højre side, printes ud i A3 eller større og hænges op som plakater i skolens madkundskabslokale.

I undervisningen kan grafikkerne danne grundlag for en eksperimenterende og sansende læren om tilsmagning i madlavningen. Først skal eleverne eller de studerende blive enige om fremgangsmåden for at lave supperne, og efterfølgende skal de smage og diskutere suppens smag, om nogle grundsmage og aromaer er for dominerende eller for svage, og hvilke ingredienser de skal tilføje mere af, før suppen smager dem godt.

Omtalt i artiklen

Projektmedarbejder

Maria Fast Lindegaard er projektmedarbejder på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen ved Professionshøjskolen Absalon, Sorø.

Hun arbejder med at udvikle undervisningsmateriale til e-læring om smag og måltider.

Lektor, cand.brom.

Fokusområde: Håndværk

Birthe Kofoed Mortensen er koordinator på semesteret Fødevarer, måltider og produktion ved Professionshøjskolen Absalons Ernæring- og Sundhedsuddannelse.

Hun har erfaring fra både kvalitetskontrol og produktudvikling samt rådgivning om mad og måltider.