Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Smag jer ind i skolens fag på en ny måde. Her er en række tips til gratis materialer, I kan bruge. Foto: Stagbird
    Smag jer ind i skolens fag på en ny måde. Her er en række tips til gratis materialer, I kan bruge. Foto: Stagbird

Du er her

Gratis materialer til forældre: Her kan dine skolebørn lære sine fag gennem smag

Søger...

Artikel Skal dine børn lave lidt hjemme-skolearbejde her under corona-situationen, kan I gratis bruge materialerne i vores app, Fag med Smag. Her er tips til nogle velegnede materialer, I kan bruge derhjemme:

Mens skolerne er lukkede, kan I sagtens holde fagligheden ved lige derhjemme. Hvis I gerne vil prøve en ny indgang til skolens fag, så prøv vores gratis app, Fag med Smag, som kan downloades fra App Store og Google Play.

For smag kan bruges til at lære mange forskellige ting med, og selv om materialerne i app'en er lavet til lærere, kan forældre og børn sagtens bruge dem derhjemme. Så hent app'en og se, om det er noget for jer.

Her kommer e-læringsredaktør Anne Torpegaard Festersens forslag til materialer, I kan gå på opdagelse i og arbejde med derhjemme:

Når I er i køkkenet eller har været på indkøb:

Smag, overskudsmad og et hemmeligt våben: Måske har I talt om folk, der hamstrer i supermarkederne? Brug anledningen til at blive helt skarp på datomærkninger, madspild og hvordan I kan udnytte resterne i køleskabet. Det handler dette forløb fra kokkene Klavs og Pia Styrbæk om. Til madkundskab i 4.-9. klasse.

I kan også bruge vores guide til at undgå madspild.

Knæk læsekoden eller lær om sproglige udtryk:

Er dit barn ved at lære at læse? Så prøv aktiviteterne i forløbet De svære fonemer, hvor barnet bruger smagen af frugt til at lære at skelne mellem forskellige a-lyde og blødt og hårdt d.

Børn i 3.-6. klasse kan f.eks. bruge aktiviteterne i forløbet Smag på talemåderne til at blive fortrolige med abstrakte sproglige udtryk som "en tynd kop te" og "tag det med et gran salt".

Matematik med frokostmadder:

Hjemme-matematikken kan kombineres med jeres frokost! Prøv at lave aktiviteterne i "Smagskombinationer", hvor I arbejder med sandsynlighed og kombinatorik. Hvis I f.eks. har to slags brød, fire slags pålæg og tre slags pynt, hvor mange forskellige madder kan I så lave - og hvor stor er chancen for at få de kombinationer, I bedst kan lide?

Tilrettelagt til 2.-4. klassetrin, men kan bruges af alle.

Bliv eksperter på smag og sanser:

Hele serien af aktiviteter under temaet sanser og smag gør jer bevidste om, hvordan vores sanser fungerer og påvirker hinanden, og hvordan det kan være, at vi oplever smag så forskelligt. Find dem øverst på denne side eller i app'en under "Sanser og Smag".

Gratis spil med frugt og grønt eller dufte:

Prøv også vores specialdesignede spil "Smagsriget", som er særlig godt til børn og voksne, der gerne vil blive mere fortrolige med frugt og grønt. Spillet er gratis og lige til at printe ud fra denne side - og lavet på basis af forskningen på området.

I kan også prøve et sjovt og videnskabeligt slag "Duftmemory", som er et spil med lugtesansen, som I kan lave derhjemme. Se her hvordan I gør og hvad I skal bruge til at lave spillet.


Også for de store elever: Kreativ og videnskabelig madkundskab, fysik/kemi eller natur/teknologi hjemme i køkkenet:

"Brændende kærlighed i nye klæder" introducerer jer til en dansk køkkenklassiker i stjernekokken Rasmus Munks meget personlige nyfortolkning - og ikke mindst i jeres egen innovative version. I får også den historiske baggrund for retten, som er fra en tid, hvor dansk bacon og flæsk gik sin sejrsgang i reklamerne. 

Materialet er tiltænkt 6.-9. klassetrin med voksenstøtte til de yngre elever, men andre aldersgrupper kan selvfølgelig også være med.

I Æggeeksperimentet arbejder I i køkkenet, som en forsker ville gøre det i laboratoriet. Med voksenstøtte kan man sagtens lave eksperimenterne allerede fra 3.-4. klasse, og I kan downloade vores gratis teksturkort og bruge dem, når I skal beskrive æggets mange konsistenser - eller teksturer, som det også hedder. 

Har I æbler derhjemme, så prøv aktiviteterne i Æbler - tilmagning og sorter, som lægger op til kreativitet og smagninger i køkkenet. Forløbet er til 4.-7. klasse, men kan laves af alle.

Kom udenfor i naturen:

Lige nu er der dejlige smage at hente både på stranden, i skoven eller i haven. Her er en guide til det, du kan finde - og smage - på en gåtur i solskinnet.

Udforsk Danmarks smagsskatte er oplagt materiale til natur/teknologi og en tur ud i naturen og den friske luft. Ramsløg, brændenælder og mælkebøtter venter på jer derude allerede nu, selv om det er tidligt på foråret. Brug evt. Vild Mad-oversigten her til at få overblik over sæsonens muligheder.

Hvis vejret tillader, og I har lyst til bålmad lidt ud over det sædvanlige, så lad jer inspirere af aktiviteten Bålmad af naturens spisekammer, hvor I på bæredygtig vis bruger bl.a. insekter og tang til jeres bålmad.

Omtalt i artiklen

Læremiddelredaktør, lærer, cand.pæd.

Anne Torpegaard Festersen er ansat som læremiddeludvikler og formidler i Smag for Livet. Her har hun til opgave at udvikle og redigere læremidler, som skal bruges i bl.a. grundskolens undervisning. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis app til lærere, Fag med Smag.

Anne er cand.pæd. i generel pædagogik og desuden uddannet lærer med linjefag i idræt, matematik, samfundsfag og kristendomskundskab.