Gå til hovedindhold

Du er her

Mød Smag for Livet

2017

oktober

22. oktober
Smag for Livet arrangerer en Smagsskattejagt med vild mad, når Torvehallerne inviterer børn ind til Børnetorvet til en masse aktiviteter om mad i efterårsferien. Her bliver man sendt rundt i Torvehallerne til en række opgaver om smag. Blandt andet lærer man om mangfoldigheden i smagen af vild mad. Når man vender tilbage, er man blevet klogere på både smag og sig selv. Smagsskattejagten foregår kl. 10:00 - 15:00, den er for alle børn og forældre, og det er gratis at deltage.
17. oktober
Til dette særlige event i London vil professor Ole G. Mouritsen udforske fordelene ved japansk mad ud fra hvordan menneskers sanser hænger sammen med vores påskønnelse af mad. Han vil fremhæve især to kendetegn ved japansk mad, nemlig mundfølelse og umami, hvor umami udgør et vigtigt aspekt i mange japanske fødevarer, bl.a. tsukemono og andre fermenterede produkter. Eventet er arrangeret i samarbejde med The Japan Foundation, læs mere her.  
13. - 14. oktober
Smag for Livet deltager i Kulturnatten under overskriften Test dine smagsløg. Her arbejder smagsforskere med tekstur og stærke smage, og der bliver mulighed for at teste andre sanser også. Så kom og prøv, om du kan genkende sennep og peberrod, når du ikke kan se, hvad du smager. Og find ud af, hvordan du kan finde ord for tekstur. Arrangementet er åbent klokken 18.00 - 23.59.
11. oktober - 1. november
I forbindelse med udstillingen EAT ME på Trapholt har museet og Folkeuniversitetet inviteret seks danske eksperter til at uddybe deres aktuelle forskning og bøger om hvordan mad optræder i forhold til identitet, hjernen, sansninger, medier, idealer og smag. Det har resulteret i en forelæsningsrække over tre omgange, med to foredrag hver aften. Fire af disse afholdes af Smag for Livet-deltagerne,  Susanne Højlund, Karen Klitgaard Povlsen, Professor Ole G. Mouritsen og Jonatan Leer. Mad og smag / Mad og medier
10. oktober
D. 10. oktober kl. 19-21 holder centerleder Ole G. Mouritsen foredrag for Dansk-Japansk Selskab om tsukemono (udtales 'ske-mo-no'), der bygger på materiale fra en ny bog, som udgives samme dag: Tsukemono: sprøde grøntsager på japansk af Ole G. Mouritsen & Klavs Styrbæk. 
5. oktober
I Cinematekets morgentime #3 den 5. oktober kl. 8.00-9.00 kan man høre Jonatan Leer fortælle om hvordan de mandlige TV-kokke i stigende grad også gør sig som sociale entreprenører og politiske figurer og er med til at konstruere køn, identitet og idealer. Dette gør han ud fra sin bog Ma(d)skulinitet- Kønskamp i TV-køkkenet, hvor han argumenterer, at selvom de mandlige TV-kokke siden 90’erne, har reformuleret den traditionelle maskuline identitet, overraskende ofte lægger sig op ad en traditionel patriarkalsk mandefigur.

september

28. september
På Foreningen for Madkundskabs årlige landskursus, hvor der sættes fokus på den variation af læremidler læreren har mulighed for at vælge til sine undervisningsforløb, fortæller Jonathan Leer om den danske børnekogebogs historie fra 1846 til 2014. Læs mere om landskurset her.  
27. september
Der sættes blus under følelserne og tænkningen kommer i kog, når Forskershow zoomer ind på én af livets absolutte nødvendigheder: at spise mad. En flok forskere med forskellige fagligheder giver udfordrende og nye vinkler på mad, og du kan høre om smag, sundhedssyge, myrespisning, nydelse og meget mere.
27. september
Smag for Livets gode venner i Smagens Dag sætter onsdag d. 27. september fokus på smagssansen på skoler over hele landet. Årets tema er Smag med alle sanser og i den forbindelse har Smagens Dag sammen med Smag for Livet udviklet et Smagekit, der skal inspirere, understøtte og kvalificere pædagoger og lærere til at tilrettelægge og gennemføre læringsaktiviteter om temaet smag i undervisningen.
26. september
Til tirsdagstræf i Skovlunde Kirke den 26. september kl. 19.30-22.00 fortæller Jonatan Leer om hovedpunkterne i sin ph.d.-afhandling og bog Ma(d)skulinitet - kønskamp i TV-køkkenet. For når TV-kokke som Jamie Oliver, Gordon Ramsay og brødrene Price toner frem på skærmen, laver de ikke kun mad, de mixer også maskulinitet. Ifølge Jonatan Leer viser det sig imidlertid, at når kokkene konstruerer køn, identitet og idealer, lægger de sig overraskende ofte op ad en traditionel, patriarkalsk mandefigur.
25. september
Der sættes blus under følelserne og tænkningen kommer i kog, når Forskershow zoomer ind på én af livets absolutte nødvendigheder: at spise mad. En flok forskere med forskellige fagligheder giver udfordrende og nye vinkler på mad, og du kan høre om smag, sundhedssyge, myrespisning, nydelse og meget mere.
24. september
Få svarene og mere til, når Casper Thrane, cand. mag. i dansk og projektdeltager i Smag for Livet, sætter fokus på madens betydning i skønlitteraturen gennem oplæg og oplæsning på Åby Bibliotek.
23. september
I forbindelse med Hearts & Minds-festivalen kan man komme på en kulinarisk rejse gennem Danmark, Frankrig, England, Korea og USA sammen med post. doc. i madkultur Jonatan Leer og blive klogere på 'gastronationalisme'. Der vil være 5 serveringer tilberedt af Turbinehallens kokke, og igennem disse ses der nærmere på hvordan mad og nationalretter kan bidrage til at skabe nationsfortællinger og styrke følelsen af nationalidentitet i en globaliseret verden.
22. september
Som en del af Folkeuniversitetets vidensfestival, Hearts & Minds, afholder kvindemuseet i Aarhus mandeaften med "foredrag, smagsprøver, husmodertips og mandehørm". Bl.a. vil Jonatan Leer holde foredrag ud fra sin bog Ma(d)skulinitet - kønskamp i TV-køkkenet med en efterfølgende debat. Læs mere og se programmet for aftenen her.
21. september
Jonatan Leer har i samarbejde med Nordisk Ministerråd og Nordisk Sprogkoordination arrangeret en aften med oplæg og debat om betydningen af den sproglige iscenesættelse af 'det nordiske'. Det foregår d. 21. september kl. 19.30-21.00. Arrangementet er åbent for alle og er gratis, samt inkluderer smagsprøver. Tilmelding kan ske via sprogfest [at] fnfnorden.org
16. september
Er du mellem 14-18 år? Har du kokkefornemmelser i maven? Og vil du lære, hvordan man skaber smag i verdensklasse? Så kom med i workshop-køkkenet og skærp dine kokkeskills med stjernekokken Morten Falk, som er en del af teamet ved Bocuse d'Or - kokkenes VM. Desuden deltager Smag for Livets "Professor Smag", gastrofysiker Ole G. Mouritsen, og fire skarpe kokkeelever fra Kold College.
16. - 17. september
Til årets SPIS! Madmarked vil Smag for Livet være at finde på pladsen og lave en række aktiviteter, bl.a. i samarbejde med Bocuse d'Or Danmark. For eksempel, kan besøgende blive gjort klogere på videnskaben og håndværket bag verdensklasse kokkekunst, når Bocuse d'Or-kokken Kenneth Hansen og gastrofysiker Ole G. Mouritsen fortæller om smagens univers. Hvis man er mellem 14 og 18 år, kan man skærpe sine kokkeskills og lære, hvordan man skaber smag i verdensklasse. Mere information følger...
15. - 16. september
Der sættes blus under følelserne og tænkningen kommer i kog, når Forskershow zoomer ind på én af livets absolutte nødvendigheder: at spise mad. En flok forskere med forskellige fagligheder giver udfordrende og nye vinkler på mad, og du kan høre om smag, sundhedssyge, myrespisning, nydelse og meget mere.
10. september
D. 10. september tager Smag for Livet og 2.u på Sct. Knuds Gymnasium til Fjordens Dag, hvor de fortæller om naturvidenskaben bag og anvendelse af mælk til produkter, såsom røgeost, hytteost og smør. De vil også formidle mere generelt om smag og brugen af smagsdiagrammer. Der vil være smagsprøver til de besøgende og de kan prøve at udfylde et smagsdiagram. Blandt andet kan man smage på fetaost fremstillet af 2.u'erne i Gastrolab på Syddansk Universitet i samarbejde med Smag for Livets gastrofysikere. Fetaosten er lagret med tang for at give en smag af fjorden.
4. - 5. september
CREATIVE TASTEBUDS: EXPLORING HOW BRAIN AND CULTURE COLLABORATE ON TASTE En del af Europæisk Gastronomiregion 2017Præsenteret af Smag for Livet, Aarhus Universitet, Aarhus 2017 og More Creative  
3. september
Er du mellem 14-18 år? Har du kokkefornemmelser i maven? Og vil du lære, hvordan man skaber smag i verdensklasse? Så kom med i køkkenet og skærp dine kokkeskills med Danmarks Bocuse d'Or repræsentant, stjernekokken Kenneth Hansen, og Smag for Livets "Professor Smag", gastrofysiker Ole G. Mouritsen. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig her.
2. september
Kom til gastrojam og bliv klogere på videnskaben og håndværket bag verdensklasse-kokkekunst, når Bocuse d’Or-kokken Kenneth Hansen og professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen, folder smagens univers ud i ord, håndværk og smagsprøver. Se mere om gastrojam her.

august

26. - 27. august
Smag for Livets gastrofysikere vil være at finde på Arla Food Festival, hvor "nørderiet" er i højsædet og man kan blive klogere på (næsten) alt om smag. Besøgende kan være med til at videreudvikle på vores Smagswiki, samt quizze om madlavning og smag. Lørdag og søndag formiddag kan du spille duftmemory med sensoriker Per Møller og teste, om din lugtesans er bedre end ekspertens!
21. august
Der vil være både farverige saft-shots og jellybeans-test, når børnenes kunstudstilling åbnes på Filosoffen i Odense.  Læs meget mere om selve udstillingen her.  PROGRAM Kl. 8.45: Dørene på Filosoffen åbner med levende musik og drikke fra Smag for Livet Kl. 9.00: Alle samles i udstillingsrummet.   Kl. 9.05: Åbningstale
5. august
Nordic Food Lab-folkene kortlægger jomfruhummerens velsmag, når Smag for Livet deltager på Jomfruhummerfestival på Læsø d. 5. august. Michael Bom Frøst vil give sit bud på, hvordan vi smager en jomfruhummer, hvorfor det er en af Læsøs mange smagsskatte samt jomfruhummerens gastronomiske potentiale. Læs mere om festivalen her.  

juli

28. juli
Den 28. juli deltager Smag for Livet på Pometet ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab med en smageskole, hvor man vil have mulighed for at smage på hyldeblomstsaft lavet på fem forskellige sorter plukket på Pometet. Der vil også være en smagning af seks forskellige ribssorter og et foredrag om, hvordan diverse smage i de danske bær og deres sorter kan anvendes i en gastronomisk sammenhæng. Smageskolen finder sted kl. 13.30 – 15.30

juni

24. - 25. juni
Michael Bom Frøst er specialist i, hvordan man smager og hvordan man kan prøve at måle og sammenligne forskellige fødevarer. I ”Smag på honning” kan man lære, hvordan man sætter ord på forskellige honningers komplekse smag og duft. Desuden kommer Michael med en forklaring om, hvorfor honning smager så forskelligt. Aldersgruppe: 8-12 år Tidspunkt: Lørdag d. 24. juni  og søndag d. 25. juni kl. 11:30 og kl. 14:30 Hver workshop varer ca. 45 minutter.
24. - 25. juni
Lav smukke, japanske fisketryk - også kaldet gyotaku - sammen med Rikke Højer. Det involverer både hele fisk og blæksprutteblæk. Efter man har lavet fisketryk, lærer man at filetere en fladfisk, og så sluttes der af med at laves stegte fiskefileter af fisken - så man både får en smagsoplevelse og et fisketryk med hjem. Nysgerrig på, hvad det er for noget? Se Rikkes video her. Aldersgruppe: 8-12 år
24. - 25. juni
Der er mange skatte, gemt i den danske natur, som vi helt har glemt. I ”Udforsk Danmarks Smagsskatte” får du lov til at smage en masse ting, du nok aldrig har smagt før og vi tager en diskussion om, hvorfor der er nogle ting man kan lide og andre ting man er mindre glad for. Vi har været på skattejagt og fundet en masse spændende og udfordrende smage. Aldersgruppe: 8-12 år Tidspunkt: Lørdag d. 24. juni og søndag d. 25. juni, kl. 12:30 og kl. 15:30 Hver workshop varer ca. 45 minutter. 
24. - 25. juni
Smag for Livet deltager igen i år på Kulinarisk Sydfyn - denne gang med tre sjove workshops for børn i alderen af 8-12 år: Smag på honning Tryk (på) fisk Udforsk Danmarks smagsskatte 
22. - 24. juni
ER MUSIKKEN SØD ELLER SUR? Smag for Livet gæster Tinderbox i Odense med smagseksperimenter for publikum. Ændrer folks smagsoplevelse sig alt efter, om de hører Sort Sol, Sean Paul, Jacob Dinesen eller elektronica? Det vil Smag for Livets gastrofysikere Morten Christensen og Mathias Porsmose Clausen undersøge på dette års Tinderbox, hvor de går rundt blandt publikum til udvalgte koncerter med eksperimenter, der tager udgangspunkt i sur og sød smag.
17. - 18. juni
Hvad er umami, hvordan opleves flavour og hvilken betydning har farver for din oplevelse af mad? Kom til en sjov og involverende skattejagt med Smag for Livet, hvor du får mulighed for at gå på jagt efter Samsøs råvarer og blive overrasket over hvordan du oplever mad med dine sanser. Du vil lære dine sanser bedre at kende og du vil være med til at finde ud af, hvad der gør Samsøs råvarer og mad så spændende.
15. - 18. juni
Information følger...
13. - 15. juni
Tre nye legatmodtagere i Smag for Livet, My Karina Bach, Mette Dehn og Lasse Schwartz Mogensen fra UCSj, skal med deres projekt, “En smagssag”, på Sølund Musik-Festival. Omdrejningspunktet for projektet er at udvikle og teste smagsøvelser til udviklingshæmmede og man kan blandt andet udforske lugtesansen med jellybeans-testen, dufttuscher eller duftmemory. Der er også smagsprøver på kål i tre variationer, krydrede og stegte græshopper samt brownie lavet på melormemel!
10. juni
Is it possible to evoke smells and tastes through colors and shapes? And what does taste and lines have in common? At this exclusive event the artist Leo Sagastuy and the anthropologist Jens Sejer will take you on a journey into the virtuosic worlds of cooking and painting. We'll explore food taste as a cultural phenomenon. How does it affects our value of life? Throughout the talk Leo will showcast some of his art made in collaboration with Taste for Life (Smag for Livet), and Jens will explain how art can work as an analogy to taste understandings and sensations.
10. - 11. juni
Der er "jord-til-bord"-tema, når Klavs Styrbæk og Ole G. Mouritsen optræder på Det Fynske Dyrskue.   Her skal de bl.a. tilberede en røgeost af mælk, der er hentet kun 50 meter derfra - nemlig fra de malkekøer, som er udstillet på dyrskuet - og den bliver røget på lokale hemmeligheder.  Udover deres optræden med røgeost. inviterer Kokken og Professor Smag også på smagsskole, hvor dyrskuets gæster skal tilberede ting såsom 'Dyrskue-lægens natmad’, ‘Dyrskue-smør’, ‘Squash stegt som fiskefilet’ og ‘Grøn sol over dyrskuet’.
2. - 4. juni
Peber, sennep, løg, chili, hvidløg, wasabi, kål…stærke sager! Bliv klogere på hvad stærk smag er, hvor den er, hvordan den opstår og hvorfor. Landets førende gastrofysikere leverer viden og smagsforsøg, der giver en naturlig forklaring på den stærke smag. Professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen fortæller om smag. Hvad er smag? Hvordan opstår smag? Og hvordan relaterer madens fysiske og kemiske egenskaber sig til opfattelsen af smag i hjernen? Spørgsmål som disse vil blive besvaret.

april

27. april
Ole G. Mouritsen vil i sit foredrag tale om hvad smag egentlig er, hvordan smag er bestemt af den fysiologiske sansning af maden og hvilken rolle erindring, tradition, kultur og sociale sammenhæng spiller, når vi taler om smag.  Der vil desuden være smagsprøver lavet af Mathias Skovmand-Larsen fra Nordic Food Lab, som vil illustrere foredragets pointer.  Læs mere og tilmeld dig her.
24. - 28. april
Sidder smagen på tungen eller mellem ørerne? Det vil Smag for Livet give svaret på, når Smagskaravanen rykker ud til skoleelever landet over. Eleverne vil få mulighed for at lære:

marts

10. marts
Den 10. marts deltager Smag for Livet i konferencen Stop making sense: A conversation between sensory and social science about food and drink i Philadelphia. Her skal personer fra Smag for Livet fortælle om hvordan centret, gennem tværfagligt samarbejde mellem videnskabelige tilgange og praksismiljøer, forsker i og formidler viden om smag. Emnerne for Smag for Livets oplæg er beskrevet (på engelsk) i abstractet her på siden. 
9. marts
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil professor i madkundskab og medlem af Smag for Livets centerledelse, Karen Wistoft, fortælle om samspillet mellem børn, smag og læring. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
2. marts
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil Jonatan Leer, forsker i smagspædagogik og madkultur og ansat ved Smag for Livet, fortælle om koblingen mellem mad og maskulinitet. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
2. marts
Den 2. marts besøger professor Smag, aka Ole G. Mouritsen, Virum Gymnasium for at fortælle eleverne om generel viden om smag.
1. - 2. marts
Kom og prøv vores splinternye lærings-app "Fag med smag", som vi stiller gratis til rådighed for alle lærere. App'en er fuld af didaktiserede undervisningsmaterialer klar til brug. Materialerne bruger smagen som drivkraft for læring - dels om smag og sanser, dels ved at opøve færdigheder og kompetencer i andre fag med smagen som redskab. På læringsfestivalen i Bella Center kan du afprøve forskellige forløb i vores workshops og tale med os om forløbene, som vi har afprøvet i praksis. Vi glæder os til at se dig på Stand 272.

februar

25. februar
Centerleder Ole G. Mouritsen holder foredrag hos Kerteminde Maritime Haver om tang som fødevare, især med fokus på smagen af tang, for foreningens medlemmer og alment interesserede. Der vil være smagsprøver til foredraget, og efterfølgende er der arrangeret madlavning.
23. februar
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil antropolog og forsker ved Smag for Livet, Susanne Højlund, fortælle om de sociale aspekter ved smag og hvordan vi skaber og deler viden om smag. Læs mere om forelæsningsrækken og tilmeld dig her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
23. februar
I anledning af den japanske ambassades 150års jubilæum holder Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, foredrag for Club Nippons medlemmer og elever og lærere ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby, hvor han fortæller om tsukemono (japanske syltede grøntsager) og smagen af japansk mad.
20. februar
Den 20. februar kommer studerende fra Suhrs Højskole til workshop på Københavns Universitet. Der skal undersøges forskellige teksturer i is, og hvordan proteiner i æg opfører sig ved forskellige temperaturer. Desuden vil Michael Bom Frøst give et oplæg om Nordic Food Labs arbejde inden for Smag for Livet og i mødet mellem videnskaben og gastronomien.
9. februar
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil Michael Bom Frøst, leder af Nordic Food Lab og medlem af Smag for Livets centerledelse, fortælle om smag fra et sensorisk perspektiv, oplevelsen af et måltid og sansning. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
8. februar
Dette er det overordnede spørgsmål, når Nordic Food Lab får et madkundskabshold på besøg d. 8. februar. Holdet kommer blandt andet til at smage på græshopper, tale om hvad der gør animalske produkter så lækre, og hvordan vi bliver påvirket af vores omgivelser, når vi vurderer den mad, vi skal til at spise.
2. februar
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil lektor i medie- og kulturanalyse og forsker ved Smag for Livet, Karen Klitgaard Povlsen, fortælle om forholdet mellem nostalgi og smag. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:

januar

26. januar
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil centerleder Ole G. Mouritsen fortælle om bl.a. smag fra et gastrofysisk perspektiv, mundfølelse og vores allesammens fornemmelse for smag. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
25. januar
Der bliver afholdt et møde til orientering og koordinering af projekter mellem vidensinstitutioner. Udover at høre om en masse spændende projekter, vil der også være mulighed for at se særudstillingen omhandlende konditor Gert Sørensen, der bl.a. fremstillede smukke dekorationer til Kongehuset, og besøge byggepladsen, der bliver til Madens Hus - et helt nyt koncept, hvor man kan deltage i historisk madlavning i fire autentiske køkkener.
2016

december

6. december
Mathias Porsmose Clausen og Morten Christensen inviterer gennem Folkeuniversitetet på besøg i Gastrolab på SDU i Odense, hvor forskere bruger moderne teknikker til at "se ind i maden".  Læs mere her.

november

29. november
Når vi smager på maden, bruger vi alle fem sanser: at se, høre, smage, lugte og føle. Desuden er smagsoplevelsen kædet sammen med erindringer, sociale sammenhænge, traditioner og kultur.  Ole G. Mouritsen, Susanne Højlund og Michael Bom Frøst fortæller om smagens univers i en forelæsningsserie på Folkeuniversitetet Odense.  Se mere her. 
22. november
Når vi smager på maden, bruger vi alle fem sanser: at se, høre, smage, lugte og føle. Desuden er smagsoplevelsen kædet sammen med erindringer, sociale sammenhænge, traditioner og kultur.  Ole G. Mouritsen, Susanne Højlund og Michael Bom Frøst fortæller om smagens univers i en forelæsningsserie på Folkeuniversitetet Odense.  Se mere her. 
15. november
Når vi smager på maden, bruger vi alle fem sanser: at se, høre, smage, lugte og føle. Desuden er smagsoplevelsen kædet sammen med erindringer, sociale sammenhænge, traditioner og kultur.  Ole G. Mouritsen, Susanne Højlund og Michael Bom Frøst fortæller om smagens univers i en forelæsningsserie på Folkeuniversitetet Odense.  Se mere her. 
10. november
Centerleder Ole G. Mouritsen holder forelæsning om smag i forbindelse med Folkeuniversitetet Aarhus' undervisningshold om "Videnskaben bag maden". Læs mere og find tilmelding her.

oktober

18. oktober
D. 18. oktober på Syddansk Universitet fejres udgivelsen af den første videnskabelige antologi om mad og medier: "Food and Media, Distinctions, Practices and Heterotopias". Mad ses overalt i det moderne medielandskab - der er kommet flere kogebøger, madmagasiner, kokkeshows på TV, online blogge, opskrifter og posts på de sociale medier. Denne antologi argumenterer for at madstudier i højere grad skal fokusere og være opmærksom på den betydning medier har for vores måde at omgås mad.   Information følger.
14. - 15. oktober
På årets Kulturnat i København kan du opleve, hvad konsistensen betyder for smagsoplevelsen, når vi byder på sprøde, salte fiskeskind som smagsprøver. Kom og bliv klogere på konsistens og mundfølelse sammen med os til kulturnat i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Bredgade 40, København K. Arrangementet finder sted kl. 18 - 24. Se hele programmet på ministeriets hjemmeside.  
13. oktober
D. 13. oktober på Aalborg Universitet fejres udgivelsen af den første videnskabelige antologi om mad og medier: "Food and Media, Distinctions, Practices and Heterotopias". Mad ses overalt i det moderne medielandskab - der er kommet flere kogebøger, madmagasiner, kokkeshows på TV, online blogge, opskrifter og posts på de sociale medier. Denne antologi argumenterer for at madstudier i højere grad skal fokusere og være opmærksom på den betydning medier har for vores måde at omgås mad.   Information følger.  
13. - 16. oktober
I Kunsthal Aarhus hænger smagen på væggene fra den 13.-16. oktober. Her kan publikum opleve en helt ny billedbog for børn og voksne om smag, ”The Tastebuddies” skabt af billedkunstneren Leonardo Sagastuy Solis, som er legatmodtager i Smag for Livet. Både øjnene og tungen skal i brug – og er du under 16 år, får du chancen for at slippe tegnesansen fri med smagsforskere og kunstneren bag værket. Torsdag d. 13 oktober
7. oktober
D. 7. oktober på Københavns Universitet fejres udgivelsen af den første videnskabelige antologi om mad og medier: "Food and Media, Distinctions, Practices and Heterotopias". Mad ses overalt i det moderne medielandskab - der er kommet flere kogebøger, madmagasiner, kokkeshows på TV, online blogge, opskrifter og posts på de sociale medier. Denne antologi argumenterer for at madstudier i højere grad skal fokusere og være opmærksom på den betydning medier har for vores måde at omgås mad.
6. - 7. oktober
På kurset "Smag for Livet" bliver kursisterne præsenteret for ny viden om smag og smagssansen, får smagsoplevelser i workshops og måltider og præsenteres for læringsforløb og undervisningsmaterialer, der kan anvendes i madkundskab og i tværfaglige forløb. Program Torsdag den 6. oktober 2016 9.30 – 10.00:      Kaffe, te og brød. 10.00 – 10.15:    Velkomst v. kursusudvalget.

september

28. september
Se mere om årets tema - grundsmagene - i artiklen her: Op mod 30000 elever udforsker grundsmagene på Smagens Dag 2016  
23. september
Fredag d. 23. september inviterer vi til seminar og reception for at fejre udgivelsen af bogen Food and Media, Distinctions, Practices and Heterotopias, Routledge 2016. Den første videnskabelige antologi om mad og medier, redigeret af Jonatan Leer and Karen Klitgaard Povlsen. Fredag d. 23. september 2016 kl. 14 - 16.30 (2 pm - 4.30 pm) Aarhus Universitet, Lokale 333 (ADA-bygningen), 8200 Aarhus N.  Program:  Kl. 14 – 15: Seminar med præsentation af bogen og tre kapitler:
22. september
Stud. scient. i human ernæring Julia Sick forsvarer sit speciale, Children’s Reasons for Accepting and Rejecting Food, torsdag d. 22/9 kl. 10. Specialet er udført i samarbejde med Smag for Livet.
17. september
Børnenes Bocuse d'Or er en workshop for 10-18 årige, der går med en mesterkok i maven. Deltagerne vil blive opdelt i hold, som skal dyste i en opgave, der tager udgangspunkt i Mortens konkurrencemenu fra det uofficielle "VM for kokke", Bocuse d’Or. Danmarks Bocuse d'Or repræsentant, stjernekokken Morten Falk, og gastrofysiker Morten Christensen vil være dommere.
17. september
Bocuse d’Or-kokken Morten Falk og Smag for Livets leder, Ole G. Mouritsen, inviterer indenfor i smagens univers, når Smag for Livet deltager på SPIS! Madmarked. De vil præsentere tankerne, håndværket og gastrofysikken bag et udvalgt delelement fra Morten Falks Bocuse d’Or-menu. Kom og bliv klogere på videnskaben bag verdensklasse-kokkekunst. Læs mere om arrangementet her.
17. - 18. september
I samarbejde med SPIS! Odense Food Festival står Smag for Livet for Smagsskattejagt. Her bliver man sendt rundt på Madmarkedet til en række opgaver om og med smag. Når man vender tilbage, er man blevet klogere på både smagen og sig selv. Der er Smagsskattejagt både lørdag og søndag i tidsrummene kl. 10.30-12.30 og kl. 13.30-16.00.
14. september
Smag for Livets egen "Professor Smag", Ole G. Mouritsen, ved alt om tang, og i forbindelse med SPIS! Odense Food Festival, giver han et foredrag om grøntsagerne fra havet og deres mange gode egenskaber. Kom og smag med, få inspiration og bliv klogere på, hvordan tang kan blive en del af fremtidens køkken. Læs mere om arrangementet og køb billet her.
11. september
Medbring dine egne æbler og få testet deres sødme og sprødhed hos eleverne fra 1u, Sct. Knuds Gymnasium, Odense. Desuden er der smagsprøver på hjemmelavet æblejuice. Vi står klar dagen igennem fra kl. 10 til 16. Arrangementet er gratis.
8. september
Maden spiller en central rolle i opdragelsen af børn, og det fælles måltid er et samlingspunkt for familiens medlemmer. Gennem udstillingen og foredraget Barnemad! Danske kogebøger til børn, 1847-2014 sætter Caroline Nyvang, Det Kongelige Bibliotek, og Smag for Livets Jonatan Leer, DPU, fokus på, hvordan danske kogebøger siden midten af 1800-tallet har argumenteret for at lade børn deltage i hjemmets madlavning.
3. september
Smag for Livet deltager igen på årets Food Festival i Aarhus, denne gang med workshoppen 'Børnenes Bocuse d'Or'.  Her kan børn blive stjernekok for en dag og deltage i en ægte kokkekonkurrence, hvor Danmarks Bocuse d'Or repræsentant, stjernekokken Morten Falk, og Smag for Livets "Professor Smag", gastrofysiker Ole G. Mouritsen, vil være dommere. Deltagerne vil blive opdelt i hold, som skal dyste i en opgave, der tager udgangspunkt i Mortens konkurrencemenu fra det uofficielle "VM for kokke", Bocuse d’Or. 
2. september
I maj 2016 deltog den danske stjernekok Morten Falk i det uofficelle VM for kokke, Bocuse d’Or. Nu præsenterer Smag for Livet Morten i dialog med gastrofysiker, professor Ole G. Mouritsen tankerne bag hans konkurrencemenu. Som gæst får du eksempler på håndværket, gastrofysikken og den samlede smagsoplevelse. Arrangementet foregår fredag d. 2. september kl. 16.45-17.30 på Kokkescenen.

august

22. august
10 billedkunstklasser fra seks skoler i Odense har i foråret arbejdet med "Fantasi og evnen til at forudse det uventede" med H. C. Andersens univers som inspiration. Der er blevet brugt  forskellige billedkunstneriske udtryk, fx grafik, video, tegning, maleri og skulptur. Værkerne kan opleves i Kunstbygningen Filosoffen fra mandag d. 22. august og Smag for Livet er med til åbningen af kunstudstillingen. Program for åbning af udstilling: Kl. 8.45: Dørene på Filosoffen åbner (vær forberedt på overraskelser og uventede ting)
22. august - 30. september
Maden spiller en central rolle i opdragelsen af børn, og det fælles måltid er et samlingspunkt for familiens medlemmer. Gennem udstillingen og foredraget Barnemad! Danske kogebøger til børn, 1847-2014 sætter Caroline Nyvang, Det Kongelige Bibliotek, og Smag for Livets Jonatan Leer, DPU, fokus på, hvordan danske kogebøger siden midten af 1800-tallet har argumenteret for at lade børn deltage i hjemmets madlavning.

juni

26. juni
Forankret i Norden skaber vi forbindelse mellem kultur og økologi, det nye og det gamle. Gennem brug af ideer og håndværk skaber vi nye teknikker og ny viden. Nordic Food Lab er et not-for-profit open-source laboratorium, som viser et bredere perspektiv på den spiselige del af naturen og verden.
25. - 26. juni
Til Kulinarisk Sydfyn vil Smag for Livet lave to forskellige workshops for børn/unge i alderen 6 - 13 år: Workshop:  Gyotako – tryk og spis! Gyotako er en traditionel japansk trykketeknik, hvor mange bruger fisk og andre materialer fra naturen som motiv. Kom og lær at lave flotte tryk af fladfisk og lav en lækker stegt filet bagefter til dig selv. Deltagere: Børn 9-13 år. Max 6 deltagere i hver workshop
19. juni
Kom til skattejagt på smagens hemmeligheder. Vi sender dig ud på en masse opgaver om og med smag, og når du vender tilbage, er du blevet klogere på både smagen og dig selv. Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
19. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Her kan du genopdage smagen af Bornholm med lidt hjælp fra en kanonkugle og iskold sennep, når kokken og professoren tester bornholmske råvarer af fineste kvalitet. Kokken viser dig håndværket og professoren fortæller om videnskaben bag smagen, mens du selv smager efter. Børnefamilier er velkomne.
19. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Her kan du genopdage smagen af Bornholm gennem tang og vilde urter, når kokke og gastrofysikere tester bornholmske råvarer af fineste kvalitet. Kokkene viser dig håndværket og gastrofysikerne fortæller om videnskaben bag smagen, mens du selv smager efter. Børnefamilier er meget velkomne.
19. juni
Kom til skattejagt på smagens hemmeligheder. Vi sender dig ud på en masse opgaver om og med smag, og når du vender tilbage, er du blevet klogere på både smagen og dig selv. Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
18. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Må man lege med maden – og kan madklubber skabe fællesskab og madglæde? Med denne interaktive debat spørger Smag og Lær, hvad vi vinder, hvis vi lader børnene tage kontrollen og eksperimentere i køkkenet. Imens leger elever fra Kongeskærskolen i køkkenet og byder på smagsprøver – hvis de kan selv.
18. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Kom med på opdagelse i smagens univers. Lad dig overraske over, hvor kloge børn er på smag. Find ud af, om det er børn eller voksne, der smager bedst. Og dyk ned i den enorme viden, der gemmer sig i maden, vi spiser hver dag.
18. juni
Kom til skattejagt på smagens hemmeligheder. Vi sender dig ud på en masse opgaver om og med smag, og når du vender tilbage, er du blevet klogere på både smagen og dig selv. Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
18. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Mayonnaise i matematikken, livretter i sprogfagene og kanonkuglesennep i historietimerne. Kom og se hvad elever fra Kongeskærskolen lærte i temaugen ”Smag i alle fag”. Her satte Smag for Livet og skolens lærere fokus på læring om og gennem smag i alle fag og for samtlige elever fra 0. til 8. årgang.
18. juni
Kom til skattejagt på smagens hemmeligheder. Vi sender dig ud på en masse opgaver om og med smag, og når du vender tilbage, er du blevet klogere på både smagen og dig selv. Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
17. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Hvorfor er mad og smag ikke på skoleskemaet hver dag? Med denne interaktive debat spørger Smag og Lær, hvorfor og hvordan mad, smag og madlavning kan bruges som ramme for børns læring på tværs af folkeskolens fag. Imens byder elever fra Kongeskærskolen på beviser for, at det virker.
17. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
17. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Mayonnaise i matematikken, livretter i sprogfagene og kanonkuglesennep i historietimerne. Kom og se hvad elever fra Kongeskærskolen lærte i temaugen ”Smag i alle fag”. Her satte Smag for Livet og skolens lærere fokus på læring om og gennem smag i alle fag og for samtlige elever fra 0. til 8. årgang.
16. juni
Med udgangpunkt i arbejdet med Tænkepauser-bogen Smag udfolder Susanne Højlund smagsbegrebet fra en antropologisk vinkel. Hun argumenterer for, at smag ikke kun er noget der er på tungen eller i hjernen, men også imellem os. Smag er noget, der samler og skiller os, får os til at tænke på hjem og vækker minder og følelser - fra afsky til nydelse. Læs mere om arrangementet og køb billet her.
16. - 19. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved folkemødet båret af de seks projekter MIT Kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp - DM i madkundskab, Haver til Maver, LOMA - Lokal Mad og Smag for Livet.  Smag & Lær arbejder for madglæde i børnehøjde fordi vi mener, at børn og unge får nye kompetencer, dejlige oplevelser og stærke fællesskaber, når de dyrker grøntsager, laver mad og lærer deres egen smag at kende. Vi udfordrer børn og unge i madlavning og tilsmagning. Og vi udfordrer alle på deres smagsmod.
7. juni
Denne anden dag af forløbet "Smag for naturen" arbejder 5.a hjemme på skolen. Her vil Smag for Livets kok, Klavs Styrbæk, og underviser i Madkundskab på UC Lillebælt, Majbritt Pless, hjælpe eleverne til at smage sig til læring om vilde urter.
6. juni
Susanne Højlund har skrevet bogen 'Smag' som en del af serien Tænkepauser - viden til hverdagen (40) og fagområdet Antropologi Århus Universitetsforlag skriver om bogen:
2. juni
Denne første dag af forløbet "Smag for naturen" tager 5.a båden til Vigelsø. I samarbejde med naturvejlederen Ole Runge, vil Smag for Livets kok, Klavs Styrbæk, og underviser i Madkundskab på UC Lillebælt, Majbritt Pless, hjælpe eleverne til at smage sig til læring om vilde urter.

maj

9. - 13. maj
Der bliver smag som tema på kryds og tværs af fag og årgange, når Smag for Livet rykker ind på Kongeskærskolen og viser, at smag kan bruges som afsæt til undervisning og læring i alle folkeskolens fag og klassetrin. Eleverne skal arbejde med emner som råvarer i geografi, sanser i naturfag, smagstests i matematik, de andres smag i dansk og runkesennep i historie. Selv spisefrikvarteret bliver smagfuldt, når eleverne skal undersøge måltidets betydning for gode liv.

april

25. - 29. april
Sidder smagen på tungen eller mellem ørerne? Smager surdejsbrød surt? Kan man spise en vandmand? Med Smagskaravanen ønsker Smag for Livet at præsentere skoleelever for:

marts

29. marts
Marie Damsbo-Svendsen
10. marts
Michael Bom Frøst, medlem af Smag for Livets centerledelse og leder af Nordic Food Lab, fortæller om smag, sanselighed og magisk realisme ved et ud af i alt tre arrangementer, hvor Ingrid Kristensen & Co.’s dansere i selskab med kloge hoveder danser og snakker sig gennem emner som Dans & Demokrati, Magisk Realisme og Isabel Allendes roman Åndernes Hus. Michael Bom Frøsts oplæg vil have fokus på sanselighed i smagen i den magisk realistiske tradition og i Isabel Allendes stærkt sanselige kogebog ”Afrodita”.
5. marts
Kom til et spændende arrangement, om hvordan vi oplever mad med vores sanser, og hvorfor vi vil eller ikke vil smage bestemte fødevarer. Du får mulighed for at fortælle, hvordan du oplever mad, og at smage på madvarer, du nok aldrig har smagt før. Du vil lære dine sanser bedre at kende. Og du vil være med til at finde ud af, hvorfor der nogle madvarer, som du ikke kender i forvejen, men gerne vil smage på, mens der måske er andre, du ikke vil. Praktiske informationer:
3. marts
På dag nummer to skal klassen til STYRBÆKS, hvor eleverne skal smage på HELE torsken - fra skind til lever og hoved. De skal også selv prøve at tilberede mad med torsk og arbejde med teori.
1. marts
Den første dag skal klassen til Kerteminde og besøge fiskehuset på havnen. Her skal de følge arbejdet og se fiskene. I samarbejde med et par kokkeelever, skal eleverne prøve at tilberede frisk torskerogn, krabbesupper, lave remoulade, og lære om torsk og krabber.

januar

22. januar
Det er muligt at læse mere om arrangementet her:Professortiltrædelsesforelæsning d. 22. januar Der er gratis adgang, men tilmelding skal ske via:https://auws.au.d/default.aspx?id=26945
2015

december

13. december
Saftig ande-, gåse-, eller flæskesteg med sprødt skind. Brunede og hvide kartofler, rødkål og den brune sovs. Julevinen. Risengrød, risalamande og kirsebærsauce. Smagen af julemaden skal helst være præcis, som vi husker det fra tidligere, ellers bliver det ikke rigtig jul. For traditioner og traditionelle måltider er nogle af de oplevelser, som er stærkest til at vække erindringer. Duften og smagen af en ret kan på ingen tid bringe os tilbage i vores bedstemoders køkken og minde os om mennesker og begivenheder, som vi troede, vi havde glemt for længst.
10. december
Sædvanligvis varer de ordinære foredrag omkring to timer. Dette inkluderer to gange tre kvarters foredrag, et kvarters pause og tid til spørgsmål. Foredragene rettet mod 8.-10. klasse og varer som udgangspunkt cirka en time og et kvarter, hvor der undervejs er en pause. Benyt hovedindgangen til Institut for Matematiske Fag. Herfra er der skiltet af med UNF-pile til auditoriet. 
5. december
Saftig ande-, gåse-, eller flæskesteg med sprødt skind. Brunede og hvide kartofler, rødkål og den brune sovs. Julevinen. Risengrød, risalamande og kirsebærsauce. Smagen af julemaden skal helst være præcis, som vi husker det fra tidligere, ellers bliver det ikke rigtig jul. For traditioner og traditionelle måltider er nogle af de oplevelser, som er stærkest til at vække erindringer. Duften og smagen af en ret kan på ingen tid bringe os tilbage i vores bedstemoders køkken og minde os om mennesker og begivenheder, som vi troede, vi havde glemt for længst.
3. december
Centerleder Ole G. Mouritsen holder oplæg om Smag for Livet for erhvervsfolk i kvalitetsNetværket. Program:

november

26. november
Tænk, hvis vi kan blive både gladere og klogere af at fokusere på, hvordan mad smager. Smag for Livet tror på, at vi kan lære noget nyt, hvis vi fokuserer på smagen i både leg og undervisning i skolen. Om smags-skattejagten Kan du beskrive smagen af et æble? Spiller lyden af det vi spiser ind på vores smagsoplevelse? Hvorfor er der noget mad, vi ikke kan lide?
18. november
Julen og julens måltider er nok nogle af de bedste eksempler på, hvordan duften og smagen af en ret kan sendes os tilbage i tiden og minde os om mennesker og begivenheder, som vi troede, vi havde glemt for længst. Denne aften kl. 19.00-21.00 vil kokken Klavs Styrbæk, leder af det gastronomiske projekt STYRBÆKS, og Ole G. Mouritsen, leder af Smag for Livet og præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, sammen gøre forberedelser til julen. Med dufte, smag og en god historie vil de bringe erindringerne frem om, hvordan en rigtig jul skal smage og dufte.
10. november
Sprød, saftig, sød, syrlig, spiselig. Dyk ned i en verden af smag, når vi undersøger, om det er muligt at beskrive en smagsoplevelse gennem sproget, og hvorvidt kulturen er med til at forme vores smag. Foredragsholderne er Jonatan Leer og Liselotte Hedegaard.  Vi går også på jagt efter kulinariske kapitler i litteraturen. Du kan desuden lade smagsløgene få frit løb, når Smag for Livets gastrofysikere fremtryller overraskende smagsprøver.
5. november
Chairs: Nina Overby, University of Agder, Norge / Wender Bredie, Københavns Universitet Arrangementet afholdes på engelsk.

oktober

21. oktober
  Læs uddrag af bogen her på hjemmesiden. Uddragene handler om mundfølelse og mundfølelsens samspil med de andre smagsindtryk. Se også bogens hjemmeside, www.fornemmelseforsmag.dk
9. - 10. oktober
I Smag for Livets sansebar kan du bl.a. eksperimentere med smag og duft og blive mere bevidst om din egen smag. Kl. 18 - 24. Du er meget velkommen til at dele dine oplevelser med os på de sociale medier. Brug #smagforlivet og/eller #blåtunger.
4. - 5. oktober
Som smagspartner hos Smag for Livet kommer 5.a over de næste tre år til at arbejde kontinuerligt med smag som tema i forskellige fag. Denne gang gælder det Natur og Teknik, hvor eleverne skal besøge køkkenet hos STYRBÆKS og de glade grise ved HindsholmGrisen. Eleverne kommer til at stå med fingrene i fadet og skal bl.a. lave, og selvølgelig smage, deres egne frikadeller.

september

29. september - 1. oktober
Kontaktperson Karen Wistoft: kawi [at] du.au.dk, mobil 26132653. Tilmelding via AU’s hjemmeside.
27. september
I forbindelse med Åbent Hus på Pometet deltager Smag for Livet med en stand, hvor du kan smage på blommer af to forskellige sorter. Blommerne er dehydrerede - dvs. der er trukket væske ud af dem - med det resultat, at den samlede smags- og flavouroplevelse bliver mere intens, fordi det naturlige sukker- og syreindhold er opkoncentreret sammen med de naturlige aromaer i blommerne. Samtidig udfører studerende fra University College Sjælland, Ankerhus, en sensorisk mini-test af studerende og et mind-map over, hvad denne spiseoplevelse får dig til at tænke på.
23. september
Mød Smag for Livets centerleder, professor, dr. scient. Ole G. Mouritsen, som taler om et tilsyneladende enkelt spørgsmål: Hvordan smager maden? Foredrag i Aalborg Zoo i forbindelse med Dansk Naturvidenskabsfestival Aalborg. Arrangementet er målrettet 7.-10. klasse. 4. til 6. klasse, samt ungdomsuddannelserne (bl.a. gymnasier, HTX mv.). er også velkomne. Formålet er at give eleverne et godt indtryk af teknik, natur og sundhedsvidenskab og inspirere dem fagligt i denne retning.
15. september
Kontaktperson: Anne Bech, annebech [at] yahoo.dk eller Karen Wistoft: kawi [at] du.au.dk mobil 26132653
12. september
Sensoriker Annemarie Olsen, Københavns Universitet, holder to 15 minutters indlæg under overskriften Hvordan kan man ændre på, hvad børn kan lide. Hun tager afsæt i, hvad forskningen kan sige om, hvordan børn lærer at kunne lide nye smage. Smag for Livets telt (Telt nr. 1), kl. 12 og kl. 14.  
12. september
Sensoriker Annemarie Olsen, Københavns Universitet, holder to 15 minutters indlæg under overskriften Hvordan kan man ændre på, hvad børn kan lide. Hun tager afsæt i, hvad forskningen kan sige om, hvordan børn lærer at kunne lide nye smage. Smag for Livets telt (Telt nr. 1), kl. 12 og kl. 14.  
12. september
Kan man se smagssansen? Hvad er de fem grundsmage, og hvad betyder de for smagsoplevelsen? Kan du genkende en smag, der er forklædt som rød gele? Hvordan ser maden ud under mikroskop? Hvordan sætter vi ord på smag og duft? Kan du bestå jelly bean-testen, og hvordan smager chips uden knas? Alt det kan du få svar på i Smag for Livets telt på Flakhaven (telt nr. 1) på SPIS! Odense. Vi glæder os til at se jer!
4. - 6. september
Aarhus Food Festival varer fra fredag d. 4. september til søndag d. 6. september. Kontaktperson: Susanne Højlund, etnosh [at] cas.au.dk. Øvrige deltagere fra Smag for Livet: Jonas Stejn Klotz med præsentation af færøsk lyd og færøske minnies. Jonatan Leer og Karen Wistoft.

august

24. august
Sushi handler om lidenskab, videnskab, æstetik, livsglæde og sundhed Sushi i sin originale form er en måde at konservere fisk på ved hjælp af gæret og sur ris. I moderne sushi er både fisk og ris helt friske, og ofte spises fisken rå. Samtidig benyttes grøntsager, tang og skaldyr.
24. august
Smag for Livet-klasse 6.d, Brøndbyøster skole, på besøg med ude-madlavning i Haver til Maver, Krogerup Avlsgård, Humlebæk. Kontaktperson: Anne Bech, annebech [at] yahoo.dk eller Karen Wistoft: kawi [at] du.au.dk, mobil 26132653.  
22. august
Lørdag 22. august 2015 kl. 11-14 inviterer Nordea-fonden alle til indvielse af Cirkelbroen på Christianshavn. Broen, som er tegnet af kunstneren Olafur Eliasson, er en gave fra Nordea-fonden til Københavns Kommune. Cirkelbroen gør det lettere for københavnerne at bevæge sig rundt i byen. Men Cirkelbroen er meget mere end en bro. Den er et kunstværk. Den er et nyt mødested. Den er en udkigspost i havnen. Mange har ventet længe på broen, og Nordea-fonden håber, at mange vil være med ved indvielsen 22. august.
21. august
Jonatan Leer og Karen Wistoft inviterer i anledning af deres nye bog Mod en Smagspædagogik til RELEASEPARTY den 21. august kl. 14 på DPU/IU (AU), Emdrupvej 115 C, 2400 København NV, i lokale D170. Her vil forfatterne kort præsentere hovedpointerne i deres nye bog og byde på smagsprøver og et lille glas.  Bogen kan downloades fra 21. august. Et fyldigt uddrag (på engelsk) kan downloades allerede nu fra denne artikel.
20. august
Kontaktperson Karen Wistoft: kawi [at] du.au.dk, mobil 26132653 Tilmelding: Anna Weber, UVM: anna.weber [at] stukuvm.dk eller 20736147

juni

28. juni
Lørdag d. 27/6 og søndag d. 28/6 kl. 10 - 12: "Maddysten": Elever fra 6B på Haahrs Skole - vinderne af DM i Madkundskab - dyster mod hinanden på kreativitet og innovation i køkkenet. Med tre lokale ingredienser, nemlig gulerødder, rabarber og bacon, skal eleverne på halvanden time udvikle en sød og en salt ret, hvor de tre ingredienser spiller hovedrollen. Et kompetent dommerpanel smager og vurderer retterne. Vinderen kåres ca. kl. 12.
27. juni
Lørdag d. 27/6 og søndag d. 28/6 kl. 10 - 12: "Maddysten": Elever fra 6B på Haahrs Skole - vinderne af DM i Madkundskab - dyster mod hinanden på kreativitet og innovation i køkkenet. Med tre lokale ingredienser, nemlig gulerødder, rabarber og bacon, skal eleverne på halvanden time udvikle en sød og en salt ret, hvor de tre ingredienser spiller hovedrollen. Et kompetent dommerpanel smager og vurderer retterne. Vinderen kåres ca. kl. 12.
11. - 14. juni
Børn og unge får nye kompetencer, dejlige oplevelser og stærke fællesskaber, når de dyrker grøntsager, laver mad og lærer deres egen smag at kende. Det mener projekt-kollektivet Smag & Lær, som arbejder for madglæde i børnehøjde.   Mad er mere end næring og energi. Mad er bevidsthed, håndværk, smag, fællesskab, erfaring og glæde. Derfor kan det at lave mad, smage og eksperimentere skabe en lystbetonet og spændende hverdag for børn og unge.

marts

januar

Uge 3 (12. - 14. januar)
7. januar
Næsby Skole, v. Lars Stahl. Morten Christensen
4. - 11. januar
2014

september

5. - 7. september
Smag for Livet medvirker med Smagsmysteriet på Nordens største madfestival, Aarhus Food Festival, i Aarhus, 5.-7. september, 2014.

august

13. august
  Lederen af Smag for Livet, professor Ole G. Mouritsen, Syddansk Universitet, fremlægger idéerne bag centret, og der vil være indlæg fra projekter om smagens betydning for læring, for det nye skolefag Madkundskab og for innovation af mad og måltider.   Program: – Velkomst – Kort om ideen bag Smag for Livet – To eksempler på delprojekter (v/ Karen Wistoft & Michael Bom Frøst) – Gæsteforedrag: Dr. John Prescott: Taste Matters. Why We Like the Food We Do
11. - 12. august
The Science of Taste Download Poster