Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Krydderier

Kultur og traditioner > Smagen af jul
I denne aktivitet skal eleverne gennem et memory-spil få kendskab til et bredt udvalg af krydderier og aromaer, som ofte forbindes med den traditionelle danske juls retter og måltider. De skal undersøge disse krydderier og aromaer udelukkende ved brug af lugtesansen for at blive bevidste om lugtesansens betydning for smagen og opleve, at duft er tæt koblet til erindringer, hukommelse, minder og følelser. De skal diskutere sanseoplevelser og herigennem blive bevidste om, hvilke erindringer, minder og følelser, som de forbinder med de pågældende krydderier og aromaer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Jul
  • Krydderier
  • Lugtesansen
  • Smagslege
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Spil
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Spil
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
  • Jul
  • Krydderier
  • Lugtesansen
  • Smagslege
  • Erindringer
I denne aktivitet skal eleverne, på baggrund af deres kendskab til duften af julens smage, eksperimentere med julekagers smag. Eleverne skal undersøge, hvad der sker med kagernes smag, når der tilsættes og kombineres forskellige krydderier/smage i dejen. De skal på baggrund af dette, udvikle en opskrift, som efter deres egen personlige vurdering smager af jul.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Jul
  • Krydderier
  • Bagning
  • Småkager
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Skriv
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Skriv
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Jul
  • Krydderier
  • Bagning
  • Småkager
  • Erindringer
I aktivitet 3 blev der arbejdet introducerende med julens smage, så i denne aktivitet skal eleverne lære mere om de krydderier, som typisk anvendes til jul. De skal opnå viden om krydderiernes smag, hvor krydderierne stammer fra, hvordan de dyrkes samt hvordan de anvendes i retter i forskellige mad- og måltidskulturer. Elevernes kendskab til krydderierne skal endvidere føre til, at de senere kan eksperimentere med krydderierne i madlavningen på et velfunderet grundlag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Jul
  • Krydderier
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Snak
  • Sans
  • Læs
  • Skriv
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Smag
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Snak
  • Sans
  • Læs
  • Skriv
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Smag
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Måltid og madkultur
  • Jul
  • Krydderier
I denne aktivitet skal eleverne arbejde kreativt med madlavning og handle på de idéer, som opstår i køkkenet. De skal eksperimentere med råvarer, tilberedningsmetoder, krydderier og julens smage, og udvikle en ny variation af en allerede kendt juleret – eller skabe et helt ny og innovativ juleret. På baggrund af det eksperimenterende arbejde, og elevernes tillærte viden og færdigheder, skal de diskutere, hvor traditionsbundne mange kan være i forbindelse med julens måltider og andre måltider generelt. Herigennem skal de opnå forståelse for, hvordan smag, kultur og værdier er med til at påvirke mad- og måltidskultur.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Jul
  • Krydderier
  • Madkultur
  • Måltidsanledninger
  • Madtraditioner
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Madlavning
  • Jul
  • Krydderier
  • Madkultur
  • Måltidsanledninger
  • Madtraditioner
I denne aktivitet skal eleverne opleve og blive bevidste om, at man ikke kun smager med smagssansen på tungen, men at synssansen og lugtesansen også har stor betydning for smagen eller den samlede smagsoplevelse.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagens fysiologi
  • Krydderier
  • Lugtesansen
  • Kanel
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Smagens fysiologi
  • Krydderier
  • Lugtesansen
  • Kanel
  • Madlavning
Råvarer og retter > Æbler - tilberedning og sorter
I denne aktivitet skal eleverne opnå yderligere kendskab til æblet ved at blive bevidste om æblets smag og diskutere dets anvendelsesmuligheder. Dette foregår ved, at eleverne undersøger og tilegner sig sproglige begreber for, hvad der sker med æblets smag (herunder grundsmage, konsistens og aroma), når det tilsættes andre krydderier, krydderurter eller råvarer. Disse smagsoplevelser diskuteres og danner afsættet for aktivitet 3, hvor eleverne skal eksperimentere med æbler og gennem en kreativ proces udvikle en kreativ og/eller innovativ æble-ret, hvor æblet kombineres med en af disse krydderier/råvarer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Æbler
  • Krydderier
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Duft
  • Fremlæg
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Duft
  • Fremlæg
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Æbler
  • Krydderier
  • De fem grundsmage
I denne aktivitet skal eleverne arbejde kreativt og innovativt med madlavning og handle på de idéer, som opstår i køkkenet. De skal undersøge æblets smag og anvendelsesmuligheder ved at eksperimentere med æblet, forskellige tilberedningsmetoder samt ét udvalgt krydderi/råvarer, og herigennem udvikle en kreativ æble-ret.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Æbler
  • Krydderier
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Æbler
  • Krydderier
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Opskrifter > Urter
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderier
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Krydderier
  • Krydderurter