Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Du er her

Aktiviteter med temaet Smagsreceptorer

Smagen af frugt og grønt: Smagsbegrebet undersøgt og overvejet > Smagen af frugt og grønt: Tværfaglige moduler (1 og 9)
Denne aktivitet indleder hele forløbet på tværs af kemi og dansk. Vi forstår ikke alle det samme ved begrebet smag. Vi har imidlertid alle mere eller mindre bevidste holdninger til smagsbegrebet. Det er ofte holdninger, som viser, at vi anser smagsbegrebet for at være en essentiel størrelse, hvis betydninger er vidtrækkende og omsiggribende. Taler vi f.eks. om smagen som kemisk-fysiologisk størrelse, hvor tungens ca. 9.000 smagsløg registrerer de fem grundsmage surt, sødt, salt, bittert og umami? Eller er der snarere tale om smagen som en social og kulturel størrelse, som er med til at vise, hvem man er – og derfor også, hvem man ikke er – ikke mindst gennem den måde vi taler om smagen på? Det kan også være, at vi forstår begrebet smag som noget helt personligt, der er knyttet tæt sammen med erindringen?
Fag
Dansk, Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsreceptorer
  • De fem grundsmage
  • Smagens psykologi
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Snak
  • Fremlæg
  • Dansk
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Snak
  • Fremlæg
  • Smagsreceptorer
  • De fem grundsmage
  • Smagens psykologi
Smagen af frugt og grønt: Smagsbegrebet undersøgt og overvejet > Smagen af frugt og grønt: Danskmateriale modul 2-8
Modul 1 er et fællesmodul for både dansk og kemi, hvor der introduceres til emnet "smag" i en dansk- og kemifaglig kontekst.
Fag
Dansk, Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsreceptorer
  • Smagens psykologi
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Smagsreceptorer
  • Smagens psykologi
  • De fem grundsmage
Eleverne skal tilegne sig viden om den fysiologiske smagssans på tungen, som er en af de 5 sanser, som vi smager med. Tungerne farves blå for at opdage, hvor smagsløgene sidder på tungen. Samtidig vil eleverne opnå viden om, at hvert smagsløg kan skelne mellem fem forskellige grundsmage – sur, salt, sød, bitter og umami.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagssansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagsreceptorer
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Smagssansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagsreceptorer
  • Madlavning