Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Du er her

Aktiviteter med temaet Smagssansen

Eleverne skal tilegne sig viden om den fysiologiske smagssans på tungen, som er en af de 5 sanser, som vi smager med. Tungerne farves blå for at opdage, hvor smagsløgene sidder på tungen. Samtidig vil eleverne opnå viden om, at hvert smagsløg kan skelne mellem fem forskellige grundsmage – sur, salt, sød, bitter og umami.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagssansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagsreceptorer
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Smagssansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagsreceptorer
  • Madlavning
I denne aktivitet skal eleverne tilegne sig viden om smagssansen og de 5 grundsmage, som smagsløgene kan registrere. Eleverne skal opleve smagen af de 5 grundsmage ved at smage på fem forskellige råvarer. De skal samtidig blive bevidste om, hvilke andre råvarer og retter disse grundsmage indgår i.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • De fem grundsmage
  • Smagssansen
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Smagsoplevelser
  • De fem grundsmage
  • Smagssansen
  • Madlavning
Sanser og smag > Tilsmagning
I denne aktivitet skal eleverne tilegne sig viden om de 5 grundsmage og lære, hvordan man kan anvende fødevarer, som repræsenterer grundsmagene, til at tilsmage maden. I denne aktivitet skal eleverne tilsmage deres egen drik (juice).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagens fysiologi
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Sans
  • Skriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Smag
  • Sans
  • Skriv
  • Smagens fysiologi
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
  • Madlavning
Ude i naturen > Smagen af løg
Eleverne skal på en smagsrejse gennem 3 forskellige workshops, hvor de skal smage på forskellige løg på forskellige måder og herigennem opleve, at løg kan være forskellige i udseende og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Ud med sproget! ... kommunikér med smag > De svære fonemer
Det er målet, at eleverne skal blive opmærksomme på de to d-lyde og få større erfaring i at læse ord, hvor de indgår. Særligt det bløde d kan være vanskeligt for eleverne at høre. Det er desuden målet, at eleverne får erfaring med at stave ord med de to d-lyde.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • Læsning
Faglige temaer
  • Fonemer
  • Afkodning
  • Lydret læsning
  • Stavning
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Dansk
  • Indskoling
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Læsning
  • Fonemer
  • Afkodning
  • Lydret læsning
  • Stavning
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
Eleverne skal bl.a. gennem smagsoplevelser med mango blive opmærksomme på ng-lyden og få større erfaring i at læse ord, hvor den indgår. Nasalerne volder ofte problemer for eleverne, og særligt ng-lyden kræver ekstra opmærksomhed at få styr på, da dette fonem består af to bogstaver. Dette, samt hvordan smag kan bidrage didaktisk, forklares yderligere under uddybende. Det er desuden målet, at eleverne får erfaring med at stave ord med ng-lyden.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • Læsning
Faglige temaer
  • Fonemer
  • Afkodning
  • Lydret læsning
  • Stavning
  • Smagssansen
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Dansk
  • Indskoling
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Læsning
  • Fonemer
  • Afkodning
  • Lydret læsning
  • Stavning
  • Smagssansen
Hvad betyder grundsmagene for vores evne til at "sanse" råvarernes egnethed i forhold til forskellige kropsfunktioner og sundhedsaspekter?
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Smagssansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagens psykologi
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Smagssansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagens psykologi
Under Forskningens Døgn gennemførte Smag for Livet en event for 6. og 7. klasser med et oplæg om smag, tre workshops og en frokost med udfordrende smagsoplevelser. Find undervisningsmaterialet på disse sider.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Smagssansen
  • Smagsdidaktik
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Smagsoplevelser
  • Smagssansen
  • Smagsdidaktik