Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Du er her

Aktiviteter med temaet Social kontekst

Kultur og traditioner > Smag og behag i religionerne
Gennem deltagelse i et orienteringsløb, hvor der bl.a. indgår konkrete smagsoplevelser, skal eleverne tilegne sig viden om madkulturer og specifikke madritualer i de tre abrahamitiske religioner. Den indsamlede viden anvendes videre i aktivitet 2 - "Spil om smagen i religionen".
Fag
Kristendomskundskab
Kompetenceområder
  • Livsfilosofi og etik
Faglige temaer
  • Tro
  • Madkultur
  • Ritual
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Islam
  • Kristendom
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Bevæg
  • Løs
  • Lav
  • Smag
  • Kristendomskundskab
  • Mellemtrin
  • Udforsk
  • Bevæg
  • Løs
  • Lav
  • Smag
  • Livsfilosofi og etik
  • Tro
  • Madkultur
  • Ritual
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Islam
  • Kristendom
Gennem spillet "Spil om smagen i religionen" skal eleverne forstå, udtrykke og anvende den viden, de har om madkultur og smag i de tre abrahamitiske religioner. Eleverne skal selv være med til at designe spillet ved at lave spørgsmål til det.
Fag
Kristendomskundskab
Kompetenceområder
  • Livsfilosofi og etik
Faglige temaer
  • Ritual
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Islam
  • Kristendom
Aktivitetstyper
  • Spil
  • Lav
  • Beskriv
  • Skriv
  • Smag
  • Kristendomskundskab
  • Mellemtrin
  • Spil
  • Lav
  • Beskriv
  • Skriv
  • Smag
  • Livsfilosofi og etik
  • Ritual
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Islam
  • Kristendom
Gennem blindsmagning skal eleverne vurdere og diskutere aspekter omkring smagens betydning/rolle ud fra de tre abrahamitiske religioners madkultur i forhold til sociale og kulturelle forhold og deres egen livsverden.
Fag
Kristendomskundskab
Kompetenceområder
  • Livsfilosofi og etik
Faglige temaer
  • Ritual
  • Madkultur
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Kristendom
  • Islam
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Beskriv
  • Skriv
  • Smag
  • Kristendomskundskab
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Beskriv
  • Skriv
  • Smag
  • Livsfilosofi og etik
  • Ritual
  • Madkultur
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Kristendom
  • Islam
Kultur og traditioner > Maskulinitet, smag og samfund
På basis af elevernes besvarelser i spørgeskema skal eleverne nu udarbejde pindediagrammer, kigge efter mønstre i besvarelserne samt vurdere dataens validitet og reliabilitet.
Fag
Samfundsfag
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Kritisk refleksion
  • Kønsroller
  • Diskurser
  • Social kontekst
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Regn
  • Samfundsfag
  • Udskoling
  • Snak
  • Regn
  • Kritisk refleksion
  • Kønsroller
  • Diskurser
  • Social kontekst
Ud med sproget! ... kommunikér med smag > Smagens sociale og kulturelle dimension
I denne aktivitet skal eleverne skrive en anmeldelse af et spisested, hvor de beskriver og vurderer oplevelsen af at spise her. Gennem denne skriveproces skal eleverne få kendskab til anmeldelsesgenren samt blive bevidste om, hvor mange forskellige elementer som har betydning for smagsoplevelsen. Eleverne skal både skrive en anmeldelse selv og vurdere kvaliteten af andre anmeldelser.
Fag
Dansk, Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fremstilling
Faglige temaer
  • Anmeldelser
  • Sæt ord på smagen
  • Social kontekst
  • Erindringer
  • Måltidsanledninger
Aktivitetstyper
  • Skriv
  • Snak
  • Dansk
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Skriv
  • Snak
  • Madlavning
  • Fremstilling
  • Anmeldelser
  • Sæt ord på smagen
  • Social kontekst
  • Erindringer
  • Måltidsanledninger
Du finder her en engelsksproget opridsning af de 7 smagsdimensioner, som professor Karen Wistoft samt professor Lars Qvortrup identificerer. Dokumentet er et såkaldt 'handout' - et oplæg til undervisning i New York d. 27. marts 2018 ifm. Claus Meyers gastro-kvalificeringsprogram for unge.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagens psykologi
  • Social kontekst
  • Smagsoplevelser
  • Diskurser
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Smagens psykologi
  • Social kontekst
  • Smagsoplevelser
  • Diskurser
Skolehaver giver ikke kun jord under neglene, viden om naturens kredsløb og lyst til at smage ny mad. Her udvikler eleverne også sociale kompetencer, får nye fællesskaber og forebygger mobning, viser følgeforskning af Haver til Maver-konceptet.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Social kontekst
  • Smagsoplevelser
  • Madmod
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Social kontekst
  • Smagsoplevelser
  • Madmod