Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Urter

Madkundskab
Forfattere:  Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog, Klavs Styrbæk, Julia Sick

Her finder du opskrifter, hvor der anvendes forskellige urter. Tag fx selv på en sanketur i naturen med din klasse og find forskellige spiselige planter, som I kan eksperimentere med i køkkenet. Måske kan I blive inspireret af disse opskrifter. Opskrifterne er udviklet i forbindelse med flere af undervisningsforløbene her på "Fag med Smag". Lær eksempelvis mere om vilde spiselige planter i undervisningsforløbet "Udforsk Danmarks smagsskatte".

Aktiviteter i forløbet

Prøv denne hjemmelavede purløgspesto i en hjemmesmurt sandwich til madpakken.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Krydderurter
Denne suppe er nem at lave, og så kan man anvende mange forskellige vilde urter. Prøv den f.eks. med blade fra ramsløg, mælkebøtter eller de øverste blade fra brændenælder. De vilde planter bidrager alle med forskellige smag til suppen. Se flere forslag til urter i opskriften.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Denne lækre vegetariske version af den velkendte ret chili con carne smager skønt. Opskriften er er prøvesmagt af Smag for Livets smagspartnere i 6.D på Brøndbyøster Skole, da de besøgte Krogerup Avlsgård i Madkundskab i samarbejde med skolehaveprojektet Haver til Maver.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Krydderurter
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami

6. Skov-te

Til Skov-te kan I bruge nogle af de spiselige urter, I kan finde i naturen. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke planter der kan anvendes. Prøv f.eks. med vandmynte, hybenrose, citronaloysia, kamille eller mælkebøtte. Se flere forslag i opskriften.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderier
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Krydderier
  • Krydderurter
Fra marts kan man være heldig at finde et sted, hvor der vokser ramsløg. Ramsløg er lette at genkende på den kraftige løgduft, der minder meget om hvidløg. Her finder du en opskrift på en pesto med ramsløg.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Denne chutney er udviklet til et smagseksperiment på Folkemødet 2015, hvor publikum blev præsenteret for både kendte og mindre kendte smage og råvarer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
Kan du genkende kamille fra te, som du måske får serveret, når du er syg? Kamille hjælper nemlig dit immunsystem, lindrer ved forkølelse og bekæmper infektioner. Men derudover smager det også rigtig godt, så hvorfor ikke lave skumfiduser med den dejlige, lette, blomstrede og søde smag af kamille? Prøv det selv!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter