En god forklaringMaterialeFakta om smag
Bruning af maden udvikler et væld af aromastoffer takket være to slags kemiske reaktioner: Maillard-reaktioner og karamellisering. Gastrofysiker Morten Christensen forklarer her...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Kimchi, kombucha, kefir - flere slags gæret og fermenteret mad dukker op herhjemme, ligesom vi har spist tykmælk og spegepølse længe. Cand.brom. Birthe Kofoed Mortensen giver...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Fastelavn smager af fint hvedebrød med lækkert fyld. Det er især mundfølelsen, som gør fastelavnsbollerne til noget særligt.
Hvad med en...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Smagen af den mad, vi spiser, kan opleves vidt forskelligt. Her er en guide til at identificere otte dimensioner af smag.
Smag er ikke...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Smagsløg er små samlinger af celler, der opfanger smag. De hedder smagsløg, fordi de har form som bittesmå løg. Vi har hver ca. 5000 smagsløg, og hvert smagsløg består af ca....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Antropolog Susanne Højlund og ph.d.studerende Amanda Rasmussen udfolder i denne artikel et antropologisk perspektiv på madkundskab som kropslig og rumlig viden med udgangspunkt...
Har du tænkt over…MaterialeFakta om smag
Æg kan bruges på så mange måder, at smagen af æg kan variere fra det fine, milde og lette til det tungt mættende og krævende. Her får du et overblik over nogle af de måder, vi...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Lektorerne Majbritt Pless, Cathrine Terkelsen og Liselotte Hedegaard bidrager her til at formulere en smagsdidaktik, der beskriver, hvordan smag kan indgå i undervisningen i...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Den japanske koji kan gøre bitre grøntsager til en himmerigsmundfuld. Læg f.eks. kål med koji i køleskabet et par dage og oplev trylleriet....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Osteproduktion er et helt fag og håndværk i sig selv, og det kræver dyb indsigt i området at overskue fremstillingen for alle ostetyper. Derfor kan det for de fleste måske virke...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
At skaffe sund, nærende og bæredygtig kost til 10 mia. mennesker i 2050 kan kun lade sig gøre, hvis vi spiser meget mere grønt. Skal vi lykkes med det, må den plantebaserede mad...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Madens smag har en fysisk dimension: Teksturen. Det, vi mærker og føler, og som er afgørende for om vi kan lide maden.
Når vi taler om,...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Sød smag og et væld af aromastoffer, der fremkalder minder om sommer, karakteriserer jordbærret. Gastrofysiker Ole G. Mouritsen og kokkefaglærer Simon Sørensen fortæller....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Æg har været spist gennem århundreder i kulturer over hele verden. Her dykker vi ned i nogle eksempler og giver tilhørende opskrifter undervejs....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Æg bruges i en lang række retter over hele verden, bl.a. fordi æggets molekylære dele er så velegnede til at give en bestemt konsistens eller tekstur. Gastrofysiker Morten...
Har du tænkt over…MaterialeFakta om smag
Hvad har fade bugnende af godt bagværk med dansk sprog og identitet at gøre? En hel del. I anledning af 100-året for Genforeningen kommer her historien bag det sønderjyske...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Rabarber er med sin karakteristiske syrlighed smagen af både forår og sensommer. Her ser vi på rabarber i gastronomien, madhistorien og gastrofysikken....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Hvorfor har vi så svært ved at fortære 600 gram grønt om dagen? Og hvad skal vi gøre ved det? Svarene findes i vores evolutionshistorie og i selve planternes biologi...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen beskriver chokoladens lange rejse fra frugten på kakaotræet og lige til den smelter på tungen
...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Publikum på Heartland Festival 2018 kunne få en lang række smagsoplevelser fra havet. Her kan du finde det materiale, som gastrofysikerne fra Smag for Livet brugte til...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Tang findes i havene over hele verden og har mange muligheder både i køkkenet og i fødevareindustrien. Men vi spiser sjældent tang, for vi ved for lidt om, hvordan den kommer...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Ethvert barn - og enhver voksen - ved, hvordan det føles at være lækkersulten. Sød smag, cremede teksturer og komplekse dufte kan gøre os lykkelige. Som det fremgår af dette...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Tallerkenens farve har betydning for hvordan maden smager, hvor godt vi kan lide den - og hvor meget vi spiser af den. Sensoriker Per Møller giver her en række eksempler på, at...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Lad børnene hælde, øse, smøre og hygge sig med hinanden og de voksne ved frokosten i børnehaven eller vuggestuen. Det giver både et godt fællesskab og masser af plads til læring...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Når børn presses til at spise noget, de har stor modvilje mod, kan det tænde for en grundlæggende følelse af afsky. I dette uddrag af bogen "Sådan smager børn" støder far og søn...