En god forklaringMaterialeFakta om smag
Madens smag har en fysisk dimension: Teksturen. Det, vi mærker og føler, og som er afgørende for om vi kan lide maden.
Når vi taler om,...
VideoMaterialeFakta om smag
Når man laver mad, kræver det, at man bruger sin lugte- og smagssans, men også følesansen, siger slagter Ian MacDougall om sit madhåndværk....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Tallerkenens farve har betydning for hvordan maden smager, hvor godt vi kan lide den - og hvor meget vi spiser af den. Sensoriker Per Møller giver her en række eksempler på, at...
VideoMaterialeFakta om smag
:
Smag opfanger vi ikke kun med tungen. Vi bruger også lugtesansen, følesansen, synet og hørelsen, når vi smager på noget. Eleverne fra...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Neurogastronomi er en tværdisciplinær videnskabsgren, som undersøger og beskriver det at smage, sanse og spise ved hjælp af...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Sensorik er videnskaben om sansernes virkemåde. I relation til menneskers spiseadfærd er specielt smagssansen, lugtesansen, følesansen (...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
En grundsmag er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage. De fem grundsmage, som mennesket er i stand til at skelne, er sød, salt, sur, umami og bitter....
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Signaler fra næsens lugtesans udgør en stor del af det, vi normalt opfatter som smag. Når vi spiser, kommer madens duftstoffer ind i...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Følesansen er i spil både inden vi spiser, og mens vi spiser. Den er med til at bygge forventningen om smagen.
Vi føler på maden...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Synæstesi (af græsk: synaisthesis = medfornemmelse) eller samsansning i forbindelse med smag vil sige, at vi får indtryk fra flere...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Vi spiser med øjnene, siger man. Synet af maden giver forventninger til smagen - hvorefter vi beslutter, om vi vil smage eller ej....
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Mad giver lyd fra sig, når den tygges og flyttes rundt i munden. Lyden fra maden i munden går gennem kraniets knogler til det indre øre...
ArtikelArtikelFakta om smag
Samspillet mellem mundfølelsen og de øvrige sanser er grundlag for al gastronomi og god madlavning
Hjernen knytter forskellige...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Afhængigt af hvilken sygdom, der er tale om, kan smagsoplevelsen påvirkes på forskellig vis. Det vil altså være meget afhængigt af,...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Samspillet mellem smags-, lugte- og følesansen samt vores sans for stærkt giver madens smag - også kaldet flavour.
Smagssansen er ikke den...
ArtikelArtikelFakta om smag
Det, vi kan mærke i munden - madens tekstur - betyder meget for, om vi kan genkende en råvare.
Madens mundfølelse bestemmes af den fysiske...