UndervisningspakkeMaterialeUndervisning
Et kort undervisningsforløb om tekstur og mundfølelse til ergoterapeutuddannelsen.
Dette undervisningsforløb på 3,75 timer har fokus på...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
At skaffe sund, nærende og bæredygtig kost til 10 mia. mennesker i 2050 kan kun lade sig gøre, hvis vi spiser meget mere grønt. Skal vi lykkes med det, må den plantebaserede mad...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Madens smag har en fysisk dimension: Teksturen. Det, vi mærker og føler, og som er afgørende for om vi kan lide maden.
Når vi taler om,...
Lav gele af forskellige slags frugt og grønt og prøv, om du kan genkende råvaren ud fra smagen.
Der findes en række klassiske...
ArtikelArtikelNyt om smag
Et stort asiatisk publikum får nu også mulighed for at fordybe sig i Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæks bog "Fornemmelse for Smag"
...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Hvorfor har vi så svært ved at fortære 600 gram grønt om dagen? Og hvad skal vi gøre ved det? Svarene findes i vores evolutionshistorie og i selve planternes biologi...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen beskriver chokoladens lange rejse fra frugten på kakaotræet og lige til den smelter på tungen
...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Tang findes i havene over hele verden og har mange muligheder både i køkkenet og i fødevareindustrien. Men vi spiser sjældent tang, for vi ved for lidt om, hvordan den kommer...
Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Tang findes i havene over hele verden og har mange muligheder både i køkkenet og i fødevareindustrien. Men vi spiser sjældent tang, for vi ved for lidt om, hvordan den kommer...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Opleves blæksprutteringene mest som elastik i munden? De typiske måder at tilberede blæksprutter på kan let gøre dem seje. Et team af gastrofysikere og kokke har fundet en række...
OpskriftMaterialePrøv selv
Vil du undgå seje blæksprutteringe, så handler det om at skære på langs af blækspruttens kappe - ikke på tværs. Brug pankorasp i stedet for mel/rasp for ekstra sprødhed....
Mundfølelsen skal passe til vores forventninger. Hvis mundfølelsen ændres, kan det få stor betydning for vores oplevelse af smagen
...
VideoMaterialeFakta om smag
En pølse skal serveres med føl’se, lyder en gammel sang. For madens smag har en vigtig, fysisk dimension: Mundfølelsen.
Når vi...
ArtikelArtikelNyt om smag
Risengrød og brun sovs. To vidt forskellige elementer af julemaden, men med én ting til fælles: cremethed.
Cremethed smager og føles...
I radioprogrammet RomerRiget kom smagen og sanserne på prøve. Vil du selv prøve, så find anvisningerne her
I udsendelsen "RomerRiget" på...
Professor Ole G. Mouritsen og kok Klavs Styrbæks bog om mundfølelse er nu også udgivet i en engelsk udgave på forlaget Columbia University Press...
ØvelseMaterialeUndervisning
Hvordan påvirkes smagen af forskellige teksturer i det, vi spiser?
Smag og mundfølelse var omdrejningspunktet for kurset "Fornemmelse for smag" 11. marts 2015. Find...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Se mundfølelse.
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Et upræcist defineret udtryk, som bruges i mange forskellige sammenhænge i forbindelse med madens mundfølelse. Hyppigt benyttes det med...
ArtikelArtikelNyt om smag
Med de nyeste mikroskopiteknikker er det nu muligt at “se” ind i maden og visualisere, hvordan vand, fedtstoffer, proteiner og kulhydrater er placeret i forhold til hinanden, fx...
ArtikelArtikelNyt om smag
En del af vores smagsoplevelse handler ikke om hvordan maden smager, men om hvordan den føles i munden. Det gælder især, når mundfølelsen ikke er som forventet....
Lav gele af forskellige slags frugt og grønt og prøv selv, om du kan genkende råvaren ud fra smagen.
Der findes en række klassiske...
ArtikelArtikelFakta om smag
Det, vi kan mærke i munden - madens tekstur - betyder meget for, om vi kan genkende en råvare.
Madens mundfølelse bestemmes af den fysiske...