UndervisningsforløbUndervisning
Her finder du forskellige videoer til brug i undervisningen. Videoerne kan også ses på Smag for Livets kanal på YouTube.
...
UndervisningsaktivitetUndervisning
I denne aktivitet skal eleverne følge en step by step-guide for at erfare, hvordan man får muslingen ud af sin skal. De skal læse en kort tekst om kammuslingens anatomi, mens de...
UndervisningsforløbUndervisning
I modsætning til andre muslinger som blåmusling, knivmusling og østers, hvor man spiser alt inden i skallerne, er det fortrinsvis svømmemusklen, man spiser hos kammusling. Men...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Hvorfor er fjordrejer så smagfulde? Hvorfor bliver de røde ved kogning? Hvilke typer rejer, findes der? Og hvordan piller man dem egentlig? Det får du svar på i fagteksten her...
UndervisningsforløbUndervisning
Danske fjordrejer er nogle af de mest eftertragtede og dyreste skaldyrsdelikatesser. Det skyldes deres delikate smag, behagelige mundfølelse - og at de tager lang tid at pille...
UndervisningsforløbUndervisning
Der findes et hav af saucer, og mange af dem er varianter af grundsaucer (såsom brun sky), hvoraf mange har udspring i den franske gastronomi. Materialet her introducerer både...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Her præsenteres saucernes stamtræer inddelt i fem familier: De lyse saucer baseret på mælk eller bouillon jævnet med lys roux. De brune saucer baseret på brun sky jævnet med...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Du finder her en samling af tekster, som introducerer til centrale gastrofysiske og sensoriske begreber i relation til saucer. Begreberne kan gøre dig klogere på alt fra umamis...
UndervisningsforløbUndervisning
Her finder du en række fagtekster om fermentering samt en introduktion til, hvad fermentering er.
...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Ole G. Mouritsen fortæller i denne artikel om svampekulturen koji's egenskaber til at forvandle grøntsager til små umamibomber.
...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Fermentering kendes over hele verden i forskellige afskygninger. Smag for Livets leder, Ole G. Mouritsen, og den tasmanske fermenteringsekspert Adam James deler ud af deres...
UndervisningsforløbUndervisning
Her kan du få Smag for Livet-plakater til dit undervisningslokale. Se listen nedenfor. De kan hentes som pdf-filer via linkene.
...
UndervisningsforløbUndervisning
Hvorfor fokus på grønt? Jo vi ved alle, at det både er sundt og bæredygtigt at spise grønt. I de officielle kostråd fra 2021 understreges det ligeledes, at vi skal spise flere...
UndervisningsforløbUndervisning
Kartoflen er én af kokkenes bedste venner i køkkenet. Hvis den behandles med respekt og omhu, får du en tro følgesvend, som er et godt match til stort set alle retter. I dette...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Hvilke kartoffelsorter egner sig bedst til hvilke retter og hvorfor? Og hvilke retter anvendes kartoflen i? Formålet med aktiviteten er, at elevernes forforståelse aktiveres,...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Har du nogensinde lavet en dessert med kartoffel? Det får du muligheden for her. Cecilie Bunk Petersen fik en samlet 2. plads i konkurrencen Kartoffelprisen 2020 med denne...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Hvilken sort skal man vælge for at få den bedste og sprødeste pommes frites? Og hvor varm skal olien være? Aktiviteten er for elever, der ønsker at blive klogere på kartoflens...
UndervisningsaktivitetUndervisning
I denne aktivitet skal eleverne tilberede forskellige retter med grønt ud fra opskrifter med fokus på velsmag og æstetik. Eleverne kan bl.a. tilberede chili-vandmelon, agurk med...
UndervisningsaktivitetUndervisning
I denne aktivitet skal eleverne opleve, hvordan man kan imødekomme nogle af de smagsmæssige udfordringer, der kan være forbundet med at spise grønt.
Eleverne skal lave...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Smag for Livets centerleder, professor i gastrofysik og kulinarisk innovation Ole G. Mouritsen, fortæller om en række emner, der har med smag at gøre, herunder umami og umami-...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Når man steger kammusling, trækker muskelfibrene sig sammen og musklen mister væske. Derved bliver den mere fast og hård og noget mere tør. Hvis kammusling steges for længe,...
UndervisningsaktivitetUndervisning
I denne aktivitet skal eleverne drøfte, hvad de ved på forhånd om kammuslinger. De skal smage på kammusling, sætte ord på smag og tekstur samt læse en kort tekst om kammusling...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Kammusling kan spises rå, f.eks. med lidt sojasauce og som sashimi eller sushi. Den kan også steges eller pocheres. Ofte serveres kammusling med ærter, når de er i sæson. I...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Hvilke stoffer i maden kan fremkalde "den femte smag", umami?
UndervisningsforløbUndervisning
Er du lærer eller pædagog - eller underviser du på anden vis i smag? Så kan du nu få Smag for Livet-plakater til dit undervisningslokale. Se listen nedenfor. De kan hentes som...