En ny bog til især elever og faglærere på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser lader gastrofysikken og smagshåndværket gå hånd i hånd. Målet er at lade kokke og andre...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Smagsløg er små samlinger af celler, der opfanger smag. De hedder smagsløg, fordi de har form som bittesmå løg. Vi har hver ca. 5000 smagsløg, og hvert smagsløg består af ca....
OpskriftMaterialePrøv selv
Afprøv gastrofysikken i dit eget køkken med disse spiselige små perler, der gemmer på en spændende smag og overraskende mundfølelse - brug dem fx til at lave din egen bubble tea...
Skiller din sovs eller mayonnaise? Fedtstof og vand kan som udgangspunkt ikke blandes sammen. Derfor har vi brug for en emulgator fra fx æg. I denne video får du forklaringen på...
ArtikelArtikelNyt om smag
Lyt til Heartbeats' podcast "Tør du potkäse" om smagen af ost
Når man elsker ost, men ikke kan tåle det, har man... et osteproblem. Sådan...
"Smag og læring" præsenterer et undervisningsforløb til folkeskolens mellemtrin, hvor smag anvendes som tværfagligt emne. Download bogen her....
Nyhed om undervisningArtikelNyt om smag
Når undervisningen i STEM-fagene tager afsæt i smagsoplevelser og fænomener, som vi kender fra køkkenet, får eleverne nye muligheder for at engagere sig i fagene....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Osteproduktion er et helt fag og håndværk i sig selv, og det kræver dyb indsigt i området at overskue fremstillingen for alle ostetyper. Derfor kan det for de fleste måske virke...
Nyhed om undervisningArtikelNyt om smag
"Kokken og forskeren" arbejdede sammen i køkkenet, da Gast 1-kokkeeleverne på TechCollege i Aalborg undersøgte hvad braisering, karamellisering og maillardreaktioner gør for...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Æg bruges i en lang række retter over hele verden, bl.a. fordi æggets molekylære dele er så velegnede til at give en bestemt konsistens eller tekstur. Gastrofysiker Morten...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Publikum på Heartland Festival 2018 kunne få en lang række smagsoplevelser fra havet. Her kan du finde det materiale, som gastrofysikerne fra Smag for Livet brugte til...
Retterne på det traditionelle danske julefrokostbord spises i en bestemt rækkefølge og efter bestemte regler – og det er der faktisk gode grunde til. Her får du gastrofysikernes...
ArtikelArtikelNyt om smag
Få sekunders video af en brunkage (husk at skrue op for lyden) illustrerer, hvad den perfekte julesmåkage handler om: Sprødhed.
Det...
“Bacon-chok”, rungede overskrifterne, da WHO klassificerede bacon og andre forarbejdede kødprodukter som kræftfremkaldende. Men hvorfor er bacon så populært? Gastrofysiker...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
En grundsmag er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage. De fem grundsmage, som mennesket er i stand til at skelne, er sød, salt, sur, umami og bitter....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Smagsreceptorer er molekyler, der sidder på smagscellernes overflade. De kan genkende enten sød, umami eller bitter. Når den grundsmag, som receptoren kan genkende, er tilstede...
ArtikelArtikelNyt om smag
Med de nyeste mikroskopiteknikker er det nu muligt at “se” ind i maden og visualisere, hvordan vand, fedtstoffer, proteiner og kulhydrater er placeret i forhold til hinanden, fx...