Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Høst vilde urter fuld af smag på en sanketur. Foto: Mikael Schneider.
    Høst vilde urter fuld af smag på en sanketur. Foto: Mikael Schneider., ,
  • Høst vilde urter fuld af smag på en sanketur. Foto: Mikael Schneider., ,
  • Høst vilde urter fuld af smag på en sanketur. Foto: Mikael Schneider., ,

Du er her

Tid til sanketur på stranden, i skoven og i haven

Øvelse Lige nu spirer smagen frem i den danske natur, som vrimler med lysegrønne, sprøde og duftende urter. Hvis du vil med ud, så får du tips til turen her.

Trænger du og resten af familien også til en pause fra hjemmekontoret og hjemmeundervisningen? Så tag på sanketur, undgå supermarkedet og find ingredienser til aftensmaden på en gåtur.

Før du tager ud, er det en god ide med lidt forberedelse.

Sådan gør du

Start med at udvælge et landskab, du gerne vil ud i. Er det strand, strandeng, skov eller haven?

Tjek så, hvad du kan finde i dette landskab og på denne årstid. De fantastiske sankere fra Vild Mad har samlet en super hjælpsom hjemmeside og app (find den her), som både hjælper med at bestemme landskabet, finde urterne og beskrive smagen, og giver gode råd til at plukke og tilberede de forskellige urter.

Det kan være en fordel at udvælge nogle få urter, du gerne vil finde. For så kan du indstille blikket på lige præcis dem, og det gør dem lettere at finde.

Sidst men ikke mindst, så udstyr dig selv med en kniv eller saks til at høste urterne, nogle poser eller en kurv til at opbevare dem i og et par handsker til at holde varmen – og beskytte dig mod brændenælder, torne og hvad du ellers måtte få fingre i.

Det kan du finde

Vi har netop været ude på tur, og her er et udpluk af, hvad vi kunne finde netop nu i det nordfynske.

På strandengen

På strandengen skyder sankthansurt med små sprøde og saftige blade, der endnu smager mildt af agurk. Senere på sommeren bliver de meget mere bitre.

Lægekokleare kan bl.a. findes som små grønne tæpper med et hav af hvide blomster. Men lad dig ikke snyde af deres diskrete ydre, de smager skarpt og bittert af sennep, løg og karse. Brug den f.eks. som drys på frokostmaden.

Almindelig syre smager – naturligvis – surt og pivfriskt. Lige nu er syren balanceret fint af lidt sødme.

På stranden

På selve stranden skyder både strandbede og strandkål. Strandbeden er den vilde forfader til rødbede, sukkerroe og mange flere af vores yndede spiseplanter. Den smager saftigt, let saltet og med bitre noter. Ganske meget som spinat. Der er tit meget at finde, og den gør sig godt både rå og tilberedt.

Strandkålen er sprød og saftig som kål og smager af ærter og broccoli. Som sæsonen skrider frem, træder bitterheden tydeligere frem. Særligt strandkålen er meget spæd, så pluk den nænsomt med kniv og tag kun lidt af hver plante.

I skoven

Lige nu står ramsløg i stort antal med fine lysegrønne og hvidløgsduftende blade. Finder du ramsløg, er det ofte i meget store mængder. Planten er invasiv og kan sprede sig meget kraftigt, så her behøver du ikke holde dig tilbage. Både blade og blomsterknopperne, der gemmer sig mellem bladene, smager af hvidløg. Efter tilberedning smager de mildere, lidt sødligere og lidt af ærter.

Brændenælderne (stor nælde) skyder også nu med blade og stængler, der stegt eller grillet smager lidt som ristede nødder og hø. Husk at tilberede dem, så du undgår at brænde familiens munde.

I haven

I den helt korte pause kan du blot gå i haven og høste lidt af årstidens spæde ukrudt. Der plejer at være nok at vælge mellem. Her er et udpluk fra haven netop nu:

  • Skvalderkål som i smagsnoter kan minde om bladselleri, bredbladet persille og bitre gulerødder.
  • Bellis, der til gengæld smager meget mildt, men pynter flot på tallerken.
  • Røllike med kraftig smag og duft af rosmarin og peber.
  • Martsvioler, der kan give salaten en smuk violet farve og mild duft af roser.