Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Udsnit af spillepladen til "Smagsriget", tegnet af Anna Skouw Nielsen.
    Udsnit af spillepladen til "Smagsriget", tegnet af Anna Skouw Nielsen.

Du er her

Spil jer til mere mod på frugt og grønt med Smagsriget-spillet

Søger...

Øvelse En ny forskningsgennemgang viser, at det virker at spille særlige spil, hvis man gerne vil give børn mere mod på frugt og grønt. Prøv "Smagsriget" - et gratis spil, I selv kan printe ud og spille.

Spil, der er udviklet til formålet, kan motivere børn til at spise mere af det grønne og øge børnenes viden om forskellige slags grøntsager og frugt. Samme effekt har såkaldt gamification -  aktiviteter, som ikke er spil, men hvori der indgår elementer fra spil, såsom pointsystemer, forskellige levels, tidspres og ranglister.

Smag for Livet tilbyder nu "Smagsriget", som er et specialdesignet spil med afsæt i forskningen på området. Spillet er udviklet af smagsambassadør Sigrid Skouw Nielsen og Anja Suldrup Rasmussen, cand.scient.'er i fødevareinnovation og sundhed fra Københavns Universitet i samarbejde med lektor Annemarie Olsen, Smag for Livet.

På siden her kan I downloade spilleplade, kort og spilvejledning til "Smagsriget" - lige til at printe ud og spille.

Smag på hemmelige frugter og grøntsager

"Smagsriget" foregår i et kongerige, hvor der skal være fest på slottet. Spillerne skal hjælpe kokken med at samle grøntsager og frugt til festmiddagen, og det foregår bl.a. ved at finde på kreative retter og smage på seks forskellige hemmelige frugter og grøntsager undervejs. Vinderen bliver mesterelev hos kokken på slottet.

Ingredienserne til spillets hemmelige smagninger vælger I fra jeres eget køkken eller måske på en indkøbstur.

Annemarie Olsen har, sammen med forskerkolleger på Københavns Universitet, lavet det første større overblik over den forskning, der findes om effekten af spil og gamification, som har til formål at påvirke børns spiseadfærd. Forskerne har gennemgået 43 studier fra hele verden og offentliggjort resultatet i det videnskabelige tidsskrift Food Quality and Preference: Det viser sig, at de fleste af disse specialdesignede spil og aktiviteter godt kan motivere børnene til at spise mere frugt og grønt.

”Hvis du lærer at spise mere frugt og grøntsager som barn, ved vi, at denne adfærd vil fortsætte ind i voksenlivet. Derfor er det vigtigt at blive klogere på, hvordan vi kan ændre folks spisevaner allerede i barndommen. Og her tyder det altså på, at spil kan være et nyttigt redskab,” siger lektor Annemarie Olsen, Smag for Livet.

Sådan gør I:

  1. Download spilleplade, kort og spilvejledning fra denne side.
    Print det hele ud. Papiret med kortene kan med fordel printes på begge sider, så kortene får en for- og en bagside. Klip dem ud.
    Fold siderne med spilvejledningen på midten, så I får et lille hæfte ud af det. Læs spilvejledningen.
  2. Find nogle små brikker at spille med (en brik til hver spiller) + en terning.
  3. Forbered spillets hemmelige smagninger ved at finde seks forskellige slags frugt/grøntsager i køkkenet eller på en indkøbstur. Skær dem i mundrette stykker og læg dem i små bægre eller kopper, som dækkes til, så man ikke kan se, hvad der er i.
  4. Værs'go' at spille!

 

"Smagsriget" er udviklet af Sigrid Skouw Nielsen og Anja Suldrup Rasmussen i samarbejde med lektor Annemarie Olsen, Smag for Livet, Københavns Universitet.

Tegninger og grafikker er lavet af Anna Skouw Nielsen, og Smag for Livets læremiddelredaktør, cand. pæd. Cathrine Terkelsen har hjulpet med didaktiske overvejelser. Spillet vil senere blive didaktiseret til undervisningsbrug.

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Annemarie Olsen er lektor i sensorik og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet.

Annemarie Olsen er ekspert i børns smagspræferencer og hvordan de påvirkes. Hun er en af forfatterne bag bogen Madmodige børn, som er en populærvidenskabelig guide til forældre, der gerne vil inspirere børnene til at udvikle madglæde og mod på at prøve ny mad.

 

Cand.scient. fødevareinnovation og sundhed, smagsambassadør

Sigrid Skouw Nielsen er cand.scient. i fødevareinnovation og sundhed fra Københavns Universitet og arbejder nu her som forskningsassistent i sektionen for design og forbrugeradfærd, hvor hun undersøger børns teksturpræferencer. 

Sigrid Skouw Nielsen er udnævnt til smagsambassadør, fordi hun med stor gennemslagskraft har skabt viden, værktøjer og spil, der gør børn, unge og voksne klogere på deres egen smag. 

Cand.scient., fødevareinnovation og sundhed

Anja Suldrup Rasmussen har sammen med Sigrid Skouw Nielsen udviklet spillet "Smagsriget", som er et brætspil, der kan hjælpe børn og deres forældre med at få mere mod på at smage på frugt og grøntsager.

Lærer, cand.pæd., læremiddelredaktør, smagsambassadør

Cathrine Terkelsen er smagsambassadør, lærer, cand.pæd. i didaktik og - frem til 1/5 2021 - læremiddelredaktør i Smag for Livet . Cathrine har udviklet og redigeret læremidler til brug i bl.a. folkeskolen og på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis undervisningsunivers, Fag med Smag.

Cathrine har derudover undervist i madkundskab på Læreruddannelsen Fyn.

I sit speciale har hun fordybet sig i, hvordan smagsoplevelser kan inddrages i skriveaktiviteter i danskundervisningen.