Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Blæksprutterne kommer - spis dem!

Søger...

Info

13. december 2018 kl. 17.15-19.00
Begivenhed Vidste du, at blæksprutter har blåt blod og tre hjerter? At det meste af deres hjerne sidder i armene? At deres hud med lynets hast kan skifte farve og mønstre? Eller at de kan smage med armene? Derudover har blæksprutter verden over og gennem årtusinder og i mange kulturer fundet vej ind i køkkenet.

Blæksprutter har en ældgammel oprindelse, og de er beslægtet med bløddyr som muslinger og snegle. De kan blive kæmpestore med øjne så store som fodbolde, men alligevel lever de kun et par år. De parrer sig kun en enkelt gang i løbet af deres liv og dør kort tid efter elskovsakten. De har blåt blod og tre hjerter, og de kan udspy kulsort blæk. De kan svømme lynhurtigt med egen jetmotor og skyde en arm ud for at fange et bytte så hurtigt som et jetfly. Forståeligt har blæksprutter altid fascineret mennesker overalt på jorden.

Samtidig har blæksprutter verden over og gennem årtusinder og i mange kulturer fundet vej ind i køkkenet. De er næringsrige og kan være velsmagende. De kan blive en vigtig proteinkilde for os til at erstatte kød fra landdyr. I modsætning til mange fiskebestande er alle blækspruttepopulationer i vækst. Hvad med at spise dem?

Lær mere om det fascinerende dyr, når Smag for livets professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen holder foredrag i samarbejde med Ungdommens Naturvidenskabelige Forening. 

Alle er velkomne til arrangementet. Deltagelse er gratis for medlemmer af Ungdommens Naturvidenskabelige Forening samt udvalgte samarbejdspartnere. Se, hvordan du kan deltage her. Tilmelding er nødvendig. Tilmeld dig her

Adresse: 
Auditorium E, Institut for matematik, Aarhus Universitet
Ny Munkegade 118
8000 Aarhus C
Danmark