Følesansen er i spil både inden vi spiser, og mens vi spiser. Den er med til at bygge forventningen om smagen.
Vi føler på maden direkte med vores hænder og fingre.
Vi føler på maden indirekte gennem vores spiseredskaber.
Vi føler på maden med læberne, når den er på vej ind i munden.
Vi føler på maden i munden med tunge, gane og gennem tænderne.
Følesansen spiller sammen med smagen gennem forventninger til madens tekstur (fx hård, blød, klistret, kold, varm, tør, elastisk, osv.), inden vi tager den i munden. Tænk på at holde et æble i hånden og med fingrene mærke, om det er hårdt eller blødt og derfra slutte, om æblet er saftigt og sprødt eller melet. Tænk på, hvordan det føles at skære gennem en grøntsag med en kniv, og derfra bygge en forventning op med hensyn til, om grøntsagen er sej, sprød eller blød.
Følesansen spiller sammen med smagen, når maden rører læberne, og når vi behandler maden i munden ved at tygge den, vende den med tungen og presse den mod ganen.