Grundtilberedning
Varekendskab
Forfattere:
Louise Beck Brønnum, Simon Sørensen
Meget af de fisk og skaldyr vi fanger i de danske farvande i dag, når slet ikke de danske tallerkener, men bliver derimod transporteret direkte til det sydlige Europa, som delikatesser på fiskerestauranter. Der er jomfruhummeren en af de helt store guldgrupper, som ikke kan fanges i det sydlige Atlanterhav eller Middelhavet. I dette forløb vil vi kigge nærmere på én af de danske havs guldklumper, som i generationer var en basal spise indtil dens gastronomiske og smagsmæssige kvaliteter og delikathed blev højt værdsat overalt i verden, nemlig havet kejser, jomfruhummeren.
Aktiviteter i forløbet
Jomfruhummeren betegnes ofte som en eksklusiv spise og er i dag en eftertragtet spise. Formålet med denne aktivitet er at give eleverne et fagligt fundament til at kunne arbejde med jomfruhummeren. Eleverne præsenteres
for en fagtekst og et tilhørende læsekort, som de kan arbejde med for at opnå kendskab til jomfruhummerens anatomi, smag og madhistorie.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
- -
Faglige temaer
- Jomfruhummer
- Skaldyr
Aktivitetstyper
- -
Spis Kvalitet!
Da jomfruhummeren er letfordærvelig, er det nødvendigt at sikre sig en god kvalitet, hvilket vil sige så frisk som mulig – gerne levende, om end det er vanskeligt at skaffe. I dette forsøg skal eleverne bruge sanserne til at vurdere og undersøge om jomfruhummeren er frisk. Forsøget løber over fem dage, så der bliver mulighed for at observere jomfruhummerens udvikling fra frisk til fordærvet
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
- Fødevarers naturfaglige egenskaber
Faglige temaer
- Jomfruhummer
- Skaldyr
Aktivitetstyper
- -
I denne aktivitet skal eleverne udfordre deres håndværksmæssige kunnen, når der arbejdes med jomfruhummeren i køkkenet. Hvilke tip og tricks er vigtige at lære, når man skal rengøre og tilberede en jomfruhummer.
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
- Fødevarers naturfaglige egenskaber
Faglige temaer
- Jomfruhummer
Aktivitetstyper
- -
En råvares mange udtryk! Nu skal eleverne finde deres indre kreativitet frem, for nu skal de i køkkenet og tilberede to retter med jomfruhummer, men med meget forskellige udtryk, tilberedning og smag. Den første ret, jomfruhummer Pico de Gallo, er inspireret af en mexicansk tomatsalsa. Den anden ret, Tartelet med jomfruhummer, er inspireret af den klassiske tartelet. I den sidste ret skal eleverne selv finde opskrift, udtryk og smag blot med jomfruhummeren og tarteletten som udgangspunkt.
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
- Fødevarers naturfaglige egenskaber
Faglige temaer
- Jomfruhummer
Aktivitetstyper
- -