Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Få styr på isen

Naturfag i produktion
Varekendskab
Forfattere:  Morten Christensen, Cathrine Terkelsen, Kathrine Pilgaard Ottosen, Frederik Bach Jensen, Bat-El Menadeva Karpantschof

Formålet med dette undervisningsforløb er, at  eleverne opnår viden om fremstilling og anvendelse af forskellige typer af is. Gennem forskellige aktiviteter vil eleverne smage, reflektere, undersøge og måle på parametre, der er vigtige, når man fremstiller is. Forløbet skal gøre eleverne i stand til at fremstille is og sætte isen i den rette kontekst i praksis.

Forløbet består af x aktiviteter med forskelligt fokus. Aktiviteterne kan gennemføres enkeltvis eller som et samlet forløb.

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet skal eleverne smage på forskellige industrielt fremstillede is og blive i stand til at sætte deres egne ord på isens aroma, udseende, smag og tekstur. Formålet er både, at eleverne bliver bedre til at vurdere forskellige typer af industrifremstillede is, men også at de bliver bedre til at identificere og italesætte specifikke relevante æstetiske parametre i is, inden de selv skal fremstille is i køkkenet.
Fag
Naturfag i produktion, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Is
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Varekendskab
  • Smagsoplevelser
  • Is
Under upload! I denne aktivitet skal eleverne afprøve forskelligt udstyr til fremstilling af is for at undersøge, hvilken betydning udstyret får for isens tekstur.
Fag
Naturfag i produktion, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Is
  • Håndværk
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Varekendskab
  • Is
  • Håndværk
I denne aktivitet skal eleverne lære at korrigere sukkerindholdet undervejs ved fremstilling af is. Formål er, at eleverne i køkkenet kan måle sukkerindholdet af de ingredienser (fx frugt eller juice), de bruger i is-fremstillingen, og at de sidenhen kan korrigere tilsætningen af sukkersirup til et passende niveau, så isen bliver fremstillet efter hensigt.
Fag
Naturfag i produktion, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Is
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Varekendskab
  • Is