Gå til hovedindhold

Du er her

Smags- og teksturkort samt undervisningsredskaber

Naturfag i produktion
Tværfaglig
Varekendskab
Sensorik og madkvalitet
Vin- og drikkevarelære
Forfattere:  Morten Christensen, Karen Wistoft, Anne Torpegaard Festersen, Eva Rymann, Kathrine Pilgaard Ottosen, Nicoline Lykke Petersen, Simon Sørensen

Her finder du kort og undervisningsredskaber som med fordel kan indgå i øvelser, hvor eleverne skal lære at sætte begreber og ord på smag.

Aktiviteter i forløbet

Download Smag for Livets teksturkort og brug dem til at diskutere, hvilke mundfølelser maden har.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Beskriv
  • Tværfaglig
  • Beskriv
  • Tekstur
Hvad bestemmer vores mad- og måltidsvalg? Hvorfor vælger vi at spise, som vi gør? Hvordan spiller smag ind i forhold til det vi foretrækker? Og hvilken betydning har den sammenhæng, vi spiser i, dvs. hvem der deltager i måltidet, og hvilke rammer, det foregår i? Det kan smagsdimensionskortene bruges til at finde svar på. Smagsdimensionskortene kan bruges som et værktøj, når man som lærer eller elev skal igangsætte en værdireflekteret diskussion om, hvorfor vi vælger at spise, som vi gør. Kortene er tænkt som et refleksionsværktøj, som kan hjælpe med at sætte ord og vinkler på vores smagspræferencer og mad- og måltidsvalg. Du kan printe kortene fra pdf'en på denne side. Du kan også få tilsendt et gratis sæt trykte kort ved at skrive til os på kontakt@smagforlivet.dk. 
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Beskriv
  • Tværfaglig
  • Beskriv
  • Måltid og madkultur
Her finder du journalark med aromaprofiler, som er et værktøj, der kan anvendes til at visualisere elevernes smagsoplevelser med forskellige fødevarer eller retter.
Fag
Naturfag i produktion, Varekendskab, Sensorik og madkvalitet, Vin- og drikkevarelære
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Sensorik
  • Aroma
  • Undervisningsredskab
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Varekendskab
  • Sensorik og madkvalitet
  • Vin- og drikkevarelære
  • Smagsoplevelser
  • Sensorik
  • Aroma
  • Undervisningsredskab
Her kan du finde inspiration til, hvordan du starter en køkkenhave med urter, bær og grønt op på din skole. Kathrine Pilgaard Ottosen fortæller hvordan College 360 i Silkeborg har arbejdet med haven og hvad eleverne har fået ud af arbejdet. Du kan også hente skilte til din skoles køkkenhave. Skiltene er udstyret med QR koder, så eleverne selv kan hente viden om køkkenhavens afgrøder.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Skolehave skilte
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Skolehave skilte
Her finder I undervisningsredskabet ”Smag på Fejlen og Lær”. Undervisningsredskabet tager udgangspunkt i de fejl, elever støder på under tilberedninger i køkkenet i undervisning og praksis:
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Undervisningsredskab
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Undervisningsredskab