Hvad er en ost, og kan man selv lave ost? Osteproduktion er et håndværk i sig selv, og det kræver dyb indsigt i området, at overskue fremstillingen for alle de ostetyper, der findes. Derfor kan det for de fleste måske virke meget indviklet at skulle fremstille en ost. Men det behøver det slet ikke at være. Hvis man først forstår grundprincipperne for ostefremstilling, vil man opdage, at de fleste oste faktisk gennemgår samme proces med få variationer, og det vil blive tydeligt, at nogle typer af oste er ret nemme at kaste sig ud i at lave i køkkenet.
I dette undervisningsforløb kan eleverne opnå viden om ost, ostens smage og nogle af de grundlæggende principper ved ostefremstilling. Eleverne vil kunne erfare, hvordan de selv kan fremstille forskellige typer af friskoste i køkkenet (bl.a. feta, hytteost og paneer), som de efterfølgende kan anvende i en eller flere retter.
Til slut i forløbet kan eleverne undersøge, hvilke oste der egner sig godt til gratinering samt arbejde videre med forskellige problemstillinger med ost.
Undervisningsmaterialet består af flere forskellige aktiviteter, der egner sig godt som et samlet forløb. Her er et forslag til, hvordan forløbet kan opbygges:
- Ostesmagning
- Viden om osten - faglig læsning
- Ostefremstilling
- Ostens anvendelse
- Gratinering - en gastrofysisk undersøgelse af forskellige oste
- Forslag til et videre arbejde med ost og problembaseret læring
Aktiviteter i forløbet
1. Ostesmagning
- -
- Ost
- Ostefremstilling
- Smag
- -
- Ost
- Ostefremstilling
- Læs
- Undersøg
- -
- Ost
- Ostefremstilling
- Lav
- -
- Ost
- Undersøg
- Tilbered
- -
- Ost
- Undersøg
- -
- Ost
- Ostefremstilling
- Undersøg