Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Estere

Smagen af frugt og grønt: Smagsbegrebet undersøgt og overvejet > Smagen af frugt og grønt: Kemimateriale modul 2-8
Der arbejdes med elevernes bevidsthed om sammenhængen mellem stoffers struktur, deres kemiske og fysiske egenskaber samt bevidsthed om stoffers anvendelse i hverdagen, herunder smagsoplevelsen.
Fag
Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Aromastoffer
  • Estere
Aktivitetstyper
  • -
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Aromastoffer
  • Estere
De fem grundsmage – surt, sødt, salt, bittert og umami - bidrager til madens smag, men det samme gælder for bl.a. lugtesansen og følesansen. Når maden tygges, frigives aromastoffer, der kan bindes til lugtreceptorer i næsen via svælget. I dette forsøg fremstilles fem forskellige aromastoffer, der alle er estere ved en kondensationsreaktion mellem en carboxylsyre og en alkohol. Aromastofferne skal herefter identificeres, ved at eleverne dufter sig frem.
Fag
Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Estere
Aktivitetstyper
  • -
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Estere