Madkundskab Kopiark og PDF Hent alt som PDF Indhold med samme tema Insekter (14) Aktiviteter i forløbet 1 Video: På sanketur i skoven, byen eller på stranden 2 Praksisfortælling: Vilde løg og havbænkebidere: 5.a smager på vild natur 3 Artikel: Skolehaven - et frirum fuldt af læring 4 Praksisfortælling: Fra muld til guld: Potentialet i en skolehave 5 Praksisfortælling: Vintermad i udekøkkenet med 6.D 6 Praksisfortælling: Smag for æbler: 5.a i plantagen 7 Praksisfortælling: Blandt hestebønner og bolsjebeder: 6.d har Madkundskab i marken 8 Praksisfortælling: Hakkebøffer og havmad: En dag med alle sanser for unge 9 Praksisfortælling: Det’ vildt - fra mord til bord: 6.D. spiser dåvildt 10 Praksisfortælling: Smag for foråret - et udendørs læringsforløb for 4. klasser 11 Artikel: Insekter og tang - fremtidens fødevarer 12 Praksisfortælling: Insekter som fremtidens mad - skal de smages eller gemmes? 13 Praksisfortælling: Chili con fårekylling og melormeknækbrød: Klimavenligt køkken med insekter 14 Undervisningsforløb for 5. klasse, Madkundskab og Natur/teknologi: Grisen og Smagen 15 Undervisningsforløb: Det er vildt at smage! Forfattere: Majbritt Pless, Eva Rymann Vertikale faneblade Aktivitet Hvad skal der til for at spiselige insekter kan blive en ingrediens i hverdagskøkkenet? Et hold lærerstuderende har udforsket melorme, fårekyllinger og buffalo-orme i madkundskabslokalet. Artikel1I mange dele af verden er insekter en helt almindelig madvare, værdsat for såvel smag og mundfølelse som proteinindholdet. Men ikke her i Danmark - endnu. Her på vore breddegrader tales der ganske vist meget om insekter som en af fremtidens fødevarer, ikke mindst pga. bæredygtighedsaspektet. Insekter nævnes bl.a. som et alternativ til det klima-uvenlige røde kød, når det gælder om at få proteiner i maden. En af udfordringerne er så at indkredse, hvordan insekterne passer ind i den madkultur og de vaner, vi har. Skal der f.eks. ristede melorme på toppen af en grøntsagssuppe, eller gør de sig bedre som fyld i knækbrød eller cookies? Kan man erstatte kødet i en chili con carne med fårekyllinger, eller fungerer de bedre som en snack? En anden udfordring er at overvinde den naturlige afsky, nogle vil nære for insekter og andet, der ikke ligner noget, de normalt ville betragte som spiseligt. De fleste af os er ikke vant til at spise noget, der kribler og krabler eller har skelettet uden på kroppen - og vi forbinder måske orme og fluelignende insekter med fordærvet mad, der kan være risikabel at spise. Så her opstår omnivorens dilemma: Skal jeg spise det, eller skal jeg ikke? Med andre ord: Det kræver en vis overvindelse at spise insekter, hvis man aldrig før har smagt på en melorm eller knast en fårekylling mellem tænderne. Et hold lærerstuderende ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har afprøvet begge udfordringer i madkundskabslokalet. Fokus var på det klimavenlige køkken og på forskellige strategier for at håndtere sin eventuelle afsky. Dilemmaer, som de kommende madkundskabslærere sandsynligvis vil støde på med jævne mellemrum med deres kommende elever i skolen. Om smagen konkluderede holdet, at sprødstegte melorme og bacon var meget velsmagende som topping til en kartoffel-porresuppe fårekyllingerne smagte lidt hengemt og en anelse harsk melorme smagte neutralt knækbrødets ekstra fyld af insekter slet ikke kunne smages melorme i cookies kunne heller ikke smages fårekyllingernes vinger og ydre skelet var ubehageligt at tygge i Se billeder fra det klimavenlige køkken herunder: Cookies med chokolade og melorme Tabbouleh med quinoa og buffalo-orme Pankostegte græshopper - klar til at servere som snack med chilimayonnaise Chili con fårekylling. En chiligryde lavet med chorizo og frysetørrede fårekyllinger, en slægtning til græshoppen. Knækbrød med knuste insekter - et ekstra proteinfyld, som ikke kunne smages Freestyle-topping til chili con fårekylling med bl.a. melorme Prøv selv: Er du lærer, så kan vi anbefale Fag med Smag-app'ens Undervisningsmateriale om insekter, orme, tang og planter. Du finder det her på linket eller i Fag med Smag-app'en (kan downloades gratis til tablet og smartphone i App Store eller Google Play).