Smagen af jul er en buket af aktiviteter, hvori eleverne gennem sansende og undersøgende arbejde tilegner sig viden om et bredt udvalg af smage og krydderier, som særligt forbindes med den traditionelle danske jul. De skal bl.a. lære om krydderiernes historiske oprindelse og anvendelse i retter i forskellige kulturer og tidsperioder. De skal tilegne sig viden om nogle af julens traditionelle retter og måltider, inddrage egne mad- og måltidserfaringer samt diskutere hvilke værdier og traditioner, der er forbundet med disse mad- og måltider. Med dette udgangspunkt skal eleverne arbejde eksperimenterende med krydderierne, udvikle kreative og/eller innovative juleretter og herigennem opnå forståelse for, hvordan smag, kultur og værdier er tæt knyttede og med til at påvirke vores mad- og måltidskultur.
Tip! Se her, hvordan et hold lærerstuderende tilberedte retter, der repræsenterer julens smage. Som forberedelse til aktiviteterne kan læreren med fordel orientere sig i eller læse dele af bogen 'Smagen af jul' af Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæk. Dette forløb er udviklet med inspiration fra netop denne bog.
Aktiviteter i forløbet
- Madlavning
- Måltid og madkultur
- Jul
- Erindringer
- Smagens fysiologi
- Kanel
- Duft
- Snak
- Sans
- Måltid og madkultur
- Madlavning
- Jul
- Krydderier
- Lugtesansen
- Smagslege
- Erindringer
- Spil
- Duft
- Sans
- Snak
- -
- Jul
- Krydderier
- Bagning
- Småkager
- Erindringer
- Snak
- Tilbered
- Fremlæg
- Skriv
- Sans
- Duft
- Smag
- Madlavning
- Fødevarebevidsthed
- Måltid og madkultur
- Jul
- Krydderier
- Duft
- Snak
- Sans
- Læs
- Skriv
- Tilbered
- Fremlæg
- Smag
- Fødevarebevidsthed
- Madlavning
- Bagning
- Småkager
- Jul
- Bag
- Smag
- Undersøg
- Måltid og madkultur
- Madkultur
- Madtraditioner
- Jul
- Erindr
- Skriv
- Sans
- Madlavning
- Jul
- Krydderier
- Madkultur
- Måltidsanledninger
- Madtraditioner
- Snak
- Skriv
- Udforsk
- Tilbered
- Fremlæg
- Sans
- Smag