Forløbet om konsistensmidler er en række aktiviteter, der lærer eleverne om, hvad geleringsmidler er, og hvad de betyder for teksturen af de fødevarer, de anvendes i. Tilsætning af forskellige typer af konsistensmidler er almindelig praksis i industrien for at opnå en bestemt mundfølelse hos forbrugeren. De senere år har nogle typer af disse konsistensmidler også fundet vej ind i det moderne køkken. I løbet af aktiviteterne vil eleverne arbejde med, hvad et tilsætningsstof er, hvad geleringsmidler er, hvor geleringsmidlerne kommer fra, og hvilke fødevarer de anvendes i. Herefter vil eleverne gennem en række eksperimenter erfare, hvilke forskellige fysisk-kemiske parametre, der har betydning for egenskaberne af geleringsmidlerne. Til sidst vil eleverne anvende det, de har lært, til selv at sætte en type af geleringsmiddel i spil i en ret. Forløbet afsluttes med en præsentation og diskussion af, hvad elevernes og samfundets forhold er til tilsætningsstoffer. Formålet er primært at tydeliggøre, hvad den særlige form for tilsætningsstoffer, kaldet geleringsmidler, har af betydning for madens tekstur og vise, hvordan egenskaberne af disse dagligt anvendes i madlavningen for at give maden struktur.
Aktiviteter i forløbet
- Fødevarebevidsthed
- Undersøgelse
- Tilsætningsstoffer
- Snak
- Undersøg
- Tilbered
- Smag
- Sans
- Fremlæg
- Fødevarebevidsthed
- Undersøgelse
- Tilsætningsstoffer
- Undersøg
- Beskriv
- Lav
- Fødevarebevidsthed
- Undersøgelse
- Tilsætningsstoffer
- Lav
- Beskriv
- Sans
- Smag