Undervisning i madkundskab og madlavning har gennemløbet en revolution: Tidligere handlede det om ernæring og køkkenhygiejne. I dag er smag og sanselighed kommet i centrum. Det har haft konsekvenser for børns og unges adgang til køkkenet og for undervisere, kokke og andre fagprofessionelle. Derfor handler denne konference om, hvordan man underviser i madkundskab og madlavning med smag som omdrejningspunkt.
Konferencen tager udgangspunkt i det gennembrud, som blev markeret af Claus Meyers bog “Meyers køkkenbørn” i år 2000. I kogebogen erobrer børnene køkkenet, og det er deres smag og kompetencer, der er udgangspunkt i opskrifterne. Derfor er det Claus Meyer, der åbner konferencen med sin personlige beretning om at “forfølge sit potentiale og elske det man gør”.
Tilmeldingsfristen er 12. april, og prisen er 350,- kr. Med i prisen er bogen "Smagens didaktik" af Karen Wistoft og Lars Qvortrup samt frokost og kaffe.
Tilmelding online på http://auws.au.dk/smag
PROGRAM:
9:30 - 10:00 Indregistrering med kaffe
10:00 - 10:10 Velkomst v. Institutleder Claus Holm, DPU
10:10 - 11:00 Claus Meyer, MEYERS USA: “Om at forfølge sit potentiale og elske det man gør – mod børns madkompetencer og sanselighed”
11:00 - 11:30 Søren Ejlersen, kok og forfatter, Haver til Maver og Årstiderne: “Børns unikke oplevelser, madlavning og smag i naturen”
11:30 - 11:45 Kort pause
11:45 - 12:10 Karen Wistoft, professor (mso), DPU: “Barnesyn, køkkensyn og smag i danske børnekogebøger gennem 50 år”
12:10 - 12:30 Jonatan Leer, postdoc., DPU: “Når drenge og piger laver mad. Køn i forskellige madpædagogiske kontekster”
12:30 - 13:15 Frokost
13:15 - 14:15 Workshops, 6 forskellige – se hjemmesiden
14:15 - 14:30 Kaffepause
14:30 - 15:00 Helle Brønnum Carlsen, lektor og forfatter, UCC: “Smag i madkundskabsdidaktik”
15:00 - 15:30 Susanne Højlund, lektor, IKS/AU: “Den uformelle læring om smag i madkundskabstimerne”
15:30 - 16:00 Karen Wistoft & Lars Qvortrup, professorer, DPU – afslutning: ”Smag i syv dimensioner og undervisning mod den smagskompetente elev og den smagsmyndige person”
16:00 - 16.30 Mingling og drinks
Omtalt i artiklen
Karen Wistoft er medlem af Smag for Livets centerledelse.
Karen Wistoft er professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel i skolen ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet.
Hun forsker i læring, madkundskab, smag og trivsel i grundskolen med særligt fokus på eksperimentel undervisning, oplevelser og handling – også i udeskoler og skolehaver. Hendes forsknings- og formidlingsprojekter har sigte på at skabe en ny smagspædagogik og -didaktik.