Har du tænkt over…MaterialeFakta om smag
Æg kan bruges på så mange måder, at smagen af æg kan variere fra det fine, milde og lette til det tungt mættende og krævende. Her får du et overblik over nogle af de måder, vi...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Den japanske koji kan gøre bitre grøntsager til en himmerigsmundfuld. Læg f.eks. kål med koji i køleskabet et par dage og oplev trylleriet....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Madens smag har en fysisk dimension: Teksturen. Det, vi mærker og føler, og som er afgørende for om vi kan lide maden.
Når vi taler om,...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Hvorfor har vi så svært ved at fortære 600 gram grønt om dagen? Og hvad skal vi gøre ved det? Svarene findes i vores evolutionshistorie og i selve planternes biologi...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Hjernen danner billeder af lugtindtryk på samme måde som indtryk fra synssansen. Det er med til at forklare, hvorfor duften af gran, glögg og brunkager straks får os til at...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Vi kender sushi, ramen, miso, teriyaki og mange andre smage fra det japanske køkken. Nu kommer tsukemono - syltede sager - som er en hjørnesten i et traditionelt japansk måltid...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
For at frembringe en speciel tekstur og smag hos visse fødevarer anvendes i særlige tilfælde temmelig harske midler, som bedst kendes fra murerfaget. Det gælder fx lud (...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Vi smager med alle sanser - og med vores erfaringer og forventninger. Denne multisensoriske kombination skaber smagen i hjernen, og ud fra den erkendelse opstod...