Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Mød Smag for Livet

Søger...

2024

marts

4. marts kl. 14.00-16.00
Udtrykket “Mere viden i kokkehuen” har været en ledetråd for en ny og meget anderledes undervisningsbog, Gastrofysik og smagshåndværk, som udkommer den 4. marts, 2024, på forlaget Praxis. Bogen er henvendt til fremtidens madhåndværkere, særligt kokke og kokkeelever på de danske erhvervsskoler.
1. marts kl. 12.30-13.30
Michael Bom Frøst er lektor i sensorik ved Københavns Universitet og tidligere leder af Nordic Food Lab. Hans videnskabelige baggrund er sensorik, med en stor viden om hvorfor vi kan lide det vi kan lide og en særlig interesse i, hvordan vi kan bruge køkkenteknikker fra andre madkulturer i forbindelse med den grønne omstilling. Han forsker og underviser i snitfladen mellem naturvidenskab, gastronomi og oplevelse af smag.
2023

oktober

27. oktober kl. 12.30-13.30
Mathias Porsmose Clausen er lektor i gastrofysik ved Syddansk Universitet og ekspert i smag og fødevareinnovation. Han er særligt interesseret i nye kilder til protein i et grønt og bæredygtigt køkken.

september

15. september kl. 12.30-13.30
På den ene side viser forskning, at det er nødvendigt for vores egen og planetens sundhed, at vi spiser meget mindre kød og mange flere grøntsager. Både køkkenprofessionelle og forskere kan også vise os, hvordan vi gastrofysisk og håndværksmæssigt kan fremme madens indhold af umami og sensorisk velsmag. På den anden side viser analyser af vores madvaner, at de kun meget langsomt ændrer sig i en mere klimavenlig retning.

august

25. august kl. 12.30-13.30
Det grønne og klimavenlige køkken skal skabe velsmagende retter, hvis det skal være bæredygtigt. Men smagen udfordres, når der skal bruges mindre kød og mere grønt. Ved dette webinar tager Ole G. Mouritsen afsæt i udfordringen om, at vi af klimahensyn skal spise flere grøntsager, men at de ikke nødvendigvis smager godt. Med gastrofysisk indsigt og konkrete eksempler, præsenterer han os for, hvordan man kan skabe og ændre smag, tekstur og aroma i grøntbaserede retter. Særligt er der fokus på grundlæggende viden om umami, og hvad umami kan gøre for det grønnes velsmag.

februar

10. februar
Underviser du i fødevarefaglige fag? Vil du gerne vide, hvordan du begrænser køkkenets klimabelastning – både derhjemme, på skolen og i det professionelle køkken? Så er dette webinar til dig. For at kunne mindske madens klimabelastning, har vi brug for ny viden, anvendelige værktøjer og konkrete handlemuligheder. Ved webinaret hjælper Tænketanken Frejs udviklingsdirektør, Laura Have Hoffmann, med at afklare, hvad køkkener, madprofessionelle og restauranter skal forholde sig til, hvis de gerne vil begrænse deres klimabelastning.
2021

november

8. november
Det kan du reflektere over lørdag 8/11 sammen med gastrofysiker Ole G. Mouritsen og antropolog Susanne Højlund. De to er hhv. keynote-speaker og initiativtager til Creative Tastebuds-symposierne i 2021 og 2017, og det er viden og udvekslinger herfra, som behandles i aftenens foredrag og samtaler. Jakob Vinkler fra Institute of Meals står for middagen. Arrangementet koster 100 kr., og der er tilmelding via email til Jakob [at] smagmad.dk.

oktober

28. - 30. oktober
Konferencen arrangeres af Food Studies Research Network og årets vært er Aarhus Universitet, ved Karen Wistoft og Lars Qvortrup. Se en kort præsentationsvideo om konferencen her og information om tilmelding, bidrag og program her. Årets temaer er:

september

29. september
Smag for Livet støtter Smagens Dag, som finder sted hvert år på den sidste onsdag i september. I 2021 hedder temaet Smid ikke smagen ud. Her vil Smagens Dag sammen med Smag for Livet tilbyde undervisningsmateriale til madkundskabsfaget, både det obligatoriske og valgfaget med prøve - og invitere udvalgte klasser på køkkenfaglig undervisning på TechCollege i Aalborg, College360 i Silkeborg, Kold College i Odense og Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Bemærk nye datoer: 27. - 28. september
How we picture, interpret, and communicate about food and taste based on our sensory perception. A two-day interdisciplinary symposium at the Royal Danish Academy of Sciences and Letters, Copenhagen, Denmark.
24. september
Smag for Livets forskere, faglærere og formidlere debatterer og udforsker ved dette års Madens Folkemøde, hvordan vi kan bruge smag til at udvikle bæredygtig mad(kultur). Det foregår både i egne og andres aktiviteter. Se hele programmet på www.madensfolkemoede.dk og Smag for Livets egne aktiviteter her: Workshops: Lær at smage & Umamificering af det grønne Fredag 8.00 – 14.00 for skoleklasser; herefter åbent for alle
3. - 5. september
TorvehallerneKBH er et fødevaremarked lige ved Nørreport Station fuld af spændende smage. I dagene 3.-5. september holder de jubilæumsmarked, og her er Smag for Livet med. Besøger du os, kan du komme på Smagsskattejagt mellem standene og bruge dine sanser til at blive klogere på smag. Smagsskattejagten er åben for alle fredag kl. 12-17, lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 10-17, og det er gratis at deltage.

august

16. august
Update: Vil du se og læse de mange bidrag og beskrivelser af innovation showcases til Creative Tastebuds 2021? Find dem her på linket.

juni

15. juni kl. 10.00 - 16.00
Smag for Livet har siden 2014 og med støtte fra Nordea-fonden forsket i og formidlet om smagen som en ressource for gode liv. På tværs af håndværk og videnskab, og på tværs af forskelligartede fagligheder og uddannelser, har centret samlet en unik tværfaglig forskningsviden, udviklet smagsdidaktik og konkrete undervisningsmaterialer og inspirereret til at fokusere på smag på festivaler og hjemme i køkkenet. Alt dette kan ses på www.smagforlivet.dk. 

maj

29. maj kl. 12.00 - 17.00
Til årets Havnekulturfestival i Odense byder Smag for Livet og Kold College på smagseksperimenter i Ungdomshusets Café. Her kan du komme  helt tæt på maden, se mayonnaise og smagsløg i mikroskopet, smage chokolade, der driller din følesans, og kage, der leger med din smagsoplevelse. Du kan også spille spil mod dine venner med jeres lugtesans. Kold College og Ungdomshusets kokkeelever og smagseksperter fra Smag for Livet guider jer gennem det hele og byder på smagsprøver til alle sanser. Arrangementet er gratis og åbent for alle. Husk gyldigt coronapas.
26. maj kl. 14.30-15.30
Smag for Livet byder på fem gratis webinarer fulde af viden og inspiration til at undervise om og med smag - både i klasseværelset, køkkenet, uderummet og online. Webinarerne er for lærere og studerende og foregår live kl. 14.30-15.30 fem onsdage i april og maj. Du kan komme til dem alle eller vælge lige dem, du vil. Find hele rækken her. WEBINAR #5: FÅ STYR PÅ MADENS FYSIK OG KEMI Tid Onsdag d. 26. maj kl. 14.30-15.30 Sted Zoom - link følger ved tilmelding.
19. maj kl. 14.30-15.30
Smag for Livet byder på fem gratis webinarer fulde af viden og inspiration til at undervise om og med smag - både i klasseværelset, køkkenet, uderummet og online. Webinarerne er for lærere og studerende og foregår live kl. 14.30-15.30 fem onsdage i april og maj. Du kan komme til dem alle eller vælge lige dem, du vil. Find hele rækken her. WEBINAR #3/4: SKAB MOTIVERENDE UNDERVISNING GENNEM SMAG OG SANSER Tid Onsdag d. 19. maj kl. 14.30-15.30 Sted

april

23. - 29. april
Køkkenet er verdens bedste laboratorium. Her kan man bruge sine sanser og hænder til at undersøge alt, hvad der kan spises og innovere sig til mere bæredygtig mad. Køkkenet og maden er også et oplagt afsæt for aktiviteter under Forskningens Døgn. Forskningens Døgn, som i 2021 holdes online, har bl.a. til formål at hylde forskningens helt grundlæggende element af nysgerrighed og sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer.
21. april kl. 14.30-15.30
Smag for Livet byder på fem gratis webinarer fulde af viden og inspiration til at undervise om og med smag - både i klasseværelset, køkkenet, uderummet og online. Webinarerne er for lærere og studerende og foregår live kl. 14.30-15.30 fem onsdage i april og maj. Du kan komme til dem alle eller vælge lige dem, du vil. Find hele rækken her. WEBINAR #2: SANKETUR OG MADKUNDSKAB I DET FRI Tid Onsdag d. 21. april kl. 14.30-15.30 Sted Zoom - link følger ved tilmelding.
12. april
Er du faglærer, nysgerrig på sensorik og vil gerne have inspiration til online undervisning, så er disse gratis webinarer til dig. På webinarerne lærer du, hvordan du bruger de undervisningsmaterialer om sensorik, som Smag for Livets sensorikere og faglærere har udviklet. Du prøver små øvelser med ingredienser, du finder i eget køkken, og du får mulighed for at skabe netværk på tværs af landets erhvervsskoler.
8. april
Er du faglærer, nysgerrig på sensorik og vil gerne have inspiration til online undervisning, så er disse gratis webinarer til dig. På webinarerne lærer du, hvordan du bruger de undervisningsmaterialer om sensorik, som Smag for Livets sensorikere og faglærere har udviklet. Du prøver små øvelser med ingredienser, du finder i eget køkken, og du får mulighed for at skabe netværk på tværs af landets erhvervsskoler.
7. april kl. 14.30-15.30
Smag for Livet byder på fem gratis webinarer fulde af viden og inspiration til at undervise om og med smag - både i klasseværelset, køkkenet, uderummet og online. Webinarerne er for lærere og studerende og foregår live kl. 14.30-15.30 fem onsdage i april og maj. Du kan komme til dem alle eller vælge lige dem, du vil. Find hele rækken her. WEBINAR #1: TIPS TIL ONLINE-UNDERVISNING I MADKUNDSKAB Tid Onsdag d. 7. april kl. 14.30-15.30 Sted

marts

25. marts
Er du faglærer, nysgerrig på sensorik og vil gerne have inspiration til online undervisning, så er disse webinarer til dig. På webinarerne lærer du, hvordan du bruger de undervisningsmaterialer om sensorik, som Smag for Livets sensorikere og faglærere har udviklet. Du prøver små øvelser med ingredienser, du finder i eget køkken, og du får mulighed for at skabe netværk på tværs af landets erhvervsskoler.
23. marts
Er du faglærer, nysgerrig på sensorik og vil gerne have inspiration til online undervisning, så er disse webinarer til dig. På webinarerne lærer du, hvordan du bruger de undervisningsmaterialer om sensorik, som Smag for Livets sensorikere og faglærere har udviklet. Du prøver små øvelser med ingredienser, du finder i eget køkken, og du får mulighed for at skabe netværk på tværs af landets erhvervsskoler.
22. marts
Smagen af vildt er en ny gratis bog udgivet af Smag for Livet om jagten, køkkenarbejdet, litteraturen og læringen omkring vildt fortalt gennem ord, billeder og opskrifter. Forfatterne Karen Wistoft, Peter Henrichsen og Casper Thrane vil med denne online reception vække gæsternes appetit for jagt og smagen af vildt i både køkken, litteratur og undervisning. Hent bogen og læs mere om forfatterne bag her. Tid og sted
1. - 4. marts
Mød os live og få inspiration til din undervisning Under læringsfestivalen kan du møde folkene bag Fag med Smag, som viser konkrete undervisningsforløb frem, som du frit kan bruge i din undervisning. Se programmet nedenfor og hop ind i dette zoom-møderum, når du vil være med: https://ucldk.zoom.us/j/63475276294 Tirsdag d. 2. marts

februar

9. februar
Smag for Livet arrangerer en serie gratis arrangementer for faglærere på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser. Det virtuelle faglærerkursus om smags- og trigeminalsansen er det første i en række af arrangementer, hvor du får inspiration til hvordan du kan undervise virtuelt i sensorik.  Det foregår tirsdag 9. februar kl 14-15 og torsdag 11. februar kl 9-10 via Zoom.
2020

november

16. november
MANDAG D. 16 NOVEMBER 2020 KLOKKEN 17-19 HOTEL- OG RESTAURANTSKOLEN KJELDGÅRDSVEJ 1 AUD. C125-A, 2500 VALBY  
9. november
Du får: Viden om og praktiske værktøjer til at strukturere og gennemføre innovation i køkkenet Inspiration og konkrete måder at udvikle på kager og desserters udseende, smag og tekstur  Dem kan du møde:

oktober

19. oktober
Du får: Nyeste viden om temperatur, herunder hvordan du med sikre metoder opnår optimal smag og stegeskorpe Mulighed for at afprøve det intelligente komfur Ztove og få erfaring med de nye muligheder, det giver Dem kan du møde på workshoppen:

september

21. september
Du får: Indgående viden og eksempler på, hvordan umami og en spændende mundfølelse giver lyst til ikke bare at spise grønt, men også at spise mere af det En lang række tips til, hvordan grøntsager, tang og svampe kan tilberedes, sammensættes og anrettes, så de bliver en sansemæssig oplevelse Dem kan du møde på workshoppen: Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet. Klavs Styrbæk, kok og indehaver af STYRBÆKS.

maj

15. maj
OBS: MADENS FOLKEMØDE ER BLEVET AFLYST PGA. CORONA-PANDEMIEN. Smag for Livets gastrofysikere, sensorikere og fødevareforskere fra KU-FOOD  debatterer og udforsker fremtidens mad ved dette års Madens Folkemøde. Følg også med i programmet hos Madens Folkemøde.
13. maj
OBS: CAMPUS ODENSE SKOLEFESTIVAL ER BLEVET AFLYST PGA. CORONA-PANDEMIEN. Tag din klasse med til en undervisningsdag fyldt med udendørs leg, ny viden og aktiviteter med fokus på bevægelse, biologi og mad, når Smag for Livet tager del i Campus Odenses  skolefestival på det store naturområde mellem UCL og SDU. Du og din klasse får mulighed for at arbejde aktivt på tre sjove, spændende og lærerige poster inden for biologi, smag og bevægelse.

april

20. - 24. april
FORSKNINGENS DØGN ER DESVÆRRE AFLYST PGA CORONAVIRUS-PANDEMIEN. Smag for Livet deltager igen på Forskningens Døgn. Gennem smagseksperimenter i køkkenet, får du ny viden om madspild.

marts

26. marts
OBS: KONGRESSEN ER UDSAT PGA. CORONAVIRUS-PANDEMIEN. NY DATO FØLGER. Ved årets danske sociologikongres afholder Smag for Livets Karen Wistoft og Lars Qvortrup en session om smag. Med flere oplæg om smagens sociologi og didaktik diskuteres forskellige sociologiske måder at iagttage smag på, og hvordan smag kan indgå i undervisning og formidling både som emne, middel og mål. Blandt oplægsholderne er desuden Smag for Livets forskere i smag og læring, Casper Thrane, Mikkel Stovgaard og Jacob Christensen.

januar

16. januar kl.10.00 - 16.00
På dette åbne heldagsseminar sætter Akademi for Madkundskabsdidaktik fokus på ny pædagogisk og didaktisk viden om bæredygtighed og på omsætteligheden. At seminaret er åbent betyder, at alle – både medlemmer og ikke-medlemmer - er velkomne.  Det åbne seminar omfatter fire keynote-oplæg, bl.a. ved professor Karen Wistoft og professor Ole G. Mouritsen, begge fra Smag for Livet, samt en række andre oplæg og workshops.
2019

december

9. december
Æg-bacon, ost-skinke, kaviar-chokolade - alle kendte for at være gode kombinationer. Dette gælder også østers og champagne. Såkaldt food pairing er en empirisk baseret metode, der ofte bruges af kokke og fødevareinnovatører til at udvikle delikate retter. Men hvad er grunden til at østers og champagne er et godt match?  
3. december
Fra Jesus’ sidste nadver, Babettes gæstebud, Prousts madeleinekager, den gale Hattemagers teselskab til Harry Potters multismagsbønner har mad spillet en vigtig rolle i litteraturen. Hvad enten den er rådden, overdådig, magisk eller helt fraværende er den blandt andet blevet brugt for dens symbolværdi eller som erindringskatalysator. I dag kan forbindelserne mellem mad og litteratur ses i mange afskygninger: madprogrammer, kogebøger, gastronomiske magasiner og litterære madoplevelser.

september

14. september
Kan du lide hotdogs? Ja, det kan vi også! Men pølsen er ikke så klimavenlig, så hvordan får vi den erstattet med noget andet, der smager lige så godt? Det kan du eksperimentere med i Hotdog-laboratoriet på SPIS! Madmarked sammen med os fra Smag for Livet og Kold College.
13. september
Kan du lide hotdogs? Ja, det kan vi også! Men pølsen er ikke så klimavenlig, så hvordan får vi den erstattet med noget andet, der smager lige så godt? Det kan du eksperimentere med i Hotdog-laboratoriet på SPIS! Madmarked sammen med os fra Smag for Livet og Kold College.
5. september
CIRCUMFERENCE 2019 is an international seminar on sourdough that connects research, dissemination and gastronomy. The aim for this seminar is to create research results that can be used in a wider context, to learn about and inspire new regional food products, to understand and inspire use of residual products from food production and to create a network and exchanges among scientists and bakers. CIRCUMFERENCE is organised by FOCUS (Center for Food Culture Studies) at Aarhus University and Food Organisation of Denmark as part of European Region of Gastronomy.

august

23. august
Kig forbi, når Simon Sørensen og kokkeelever fra Techcollege afholder madværksted med fokus på smag og nordjyske råvarer. Se det fulde program for Nordjysk Madfestival her.
22. august
Torsdag den 22. august afholder Smag for Livet præsentationen "Smag og eksistens" på Kulturmødet på Mors. I præsentationen belyses smag fra tre forskellige perspektiver: 
11. august
Hvor kommer maden fra? Hvorfor smager maden, som den gør? Og hvordan smager DU? Smag dig til svarene, når Smag for Livet inviterer på leg, eksperimenter og smagsprøver til Bonderøvsfestival på Frilandsmuseet. Her vil smagsforskere og smagsformidlere stimulere alle dine fem sanser og gøre dig klogere på din mad. Du kan lege med torsdag d. 8. august og søndag d. 11. august, begge dage i tidsrummene kl. 10.30-12.00, 13.00-14.30 og 15.00-16.30. Vi glæder os til at se dig!
8. august
Hvor kommer maden fra? Hvorfor smager maden, som den gør? Og hvordan smager DU? Smag dig til svarene, når Smag for Livet inviterer på leg, eksperimenter og smagsprøver til Bonderøvsfestival på Frilandsmuseet. Her vil smagsforskere og smagsformidlere stimulere alle dine fem sanser og gøre dig klogere på din mad. Du kan lege med torsdag d. 8. august og søndag d. 11. august, begge dage i tidsrummene kl. 10.30-12.00, 13.00-14.30 og 15.00-16.30. Vi glæder os til at se dig!
5. - 7. august
NB. Billetter til gastrocampen er udsolgt.  Er du mellem 10 og 14 år kan du få skærpet smagssansen i faglokalerne på Kold College og pirret nysgerrigheden i gastrolaboratoriet hos Smag for Livet. De dygtigste kokke, bagere og smagsforskere er klar til at modtage dig til Danmarks første gastrocamp med smagen i centrum. Campen foregår i dagene 5.-7. august, hver dag fra kl. 9.00 til 15.00 og er for både nysgerrige nørder og nybegyndere. Kommer du med, kan du udforske disse emner:

juni

20. juni
Den 20. juni kl. 10-12 byder Smag for Livet, UCL og Kold College velkommen i vores nye GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium!  Program Velkomst ved professor Ole G. Mouritsen, Centerleder i Smag for Livet Sådan bruger du gastrolab i undervisningen ved gastrofysiker Morten Christensen Prøv selv gastrolab Tilmelding nødvendig - skriv til kontakt [at] smagforlivet.dk
14. - 16. juni
Hvor kommer kyllingefileterne i køledisken egentlig fra? Hvordan bliver mel og smør til sprød, luftig butterdej? Kan krydderurter dufte af minder? Og hvordan får du grundsmagene frem i din mad?
6. juni
Smag for Livet er medarrangør af og deltager i symposiet MÅLTIDET OG MÅLTIDEN -  HAR VI TID NOK TIL AT SPISE ? (SAMMEN).  Symposiet er et anderledes og udviklende kursusdøgn for mennesker, der professionelt arbejder med mad og måltider. Det foregår over 24 timer på Sølballegaard. Her udvikler forskere, kunstnere, kokke og branchefolk i fællesskab på, hvordan MÅLTIDEN skaber værdi i fremtid og nutid.  Gennem konkrete eksperimenter og samskabelse får deltagerne ny viden og erfaring, der kan sættes i spil på døgnet – og ikke mindst i hverdagen efterfølgende.

maj

15. maj
Alle Fyns 4. – 6. klasser inviteres ud på det naturområde, der danner ramme om Campus Odense til en sjov og spændende dag med bevægelse, ny viden og læring. Dagen er fyldt med aktiviteter og mulighed for at fordybe sig i forskellige fagligheder. Dagen starter kl. 8.30 på Campustorvet SDU Odense. Herefter skal alle klasser ud på tre forskellige poster: En biologipost, en madpost og en bevægelsespost. Smag for Livet står klar til at tage imod jer i madposten, hvor I bliver klogere på jeres sanser og smag. 
10. maj
Madens Folkemøde er for alle, der interesserer sig for, hvad der rører sig i de danske køkkener. Tag del i Danmarks madfællesskab og deltag i debatter, talks og workshops om fødevarer, gastronomi, mad, landbrug og produktion.  Der vil også være et stort madmarked og et område for børn og unge. Smag for Livet deltager med følgende aktiviteter i samarbejde med KU FOOD:  Debat: Fremtidens kok

april

24. - 30. april
Her vil I møde landets klogeste smagsforskere og dygtigste madhåndværkere. Sammen med dem får du mulighed for at eksperimentere med maden, udfolde dine kokkeskills og udnytte alle dine skarpe sanser til at undersøge videnskaben bag smag. Emnet er selvfølgelig æg, for med påsken er fulgt æg i lange baner – om de så er lavet af høns eller chokolade.
3. april
Temaet for DM i madkundskab 2019 er ’Brug Knolden’, hvor kartoflen kommer under kærlig behandling. Deltagere og gæster skal lære mere om kartoflens egenskaber, og hvordan den kan bruges i forskellige måltider. De 10 klasser der skal dyste i år er: Verninge Skole 6.A Bankagerskolen 7. X Borup Skole 6.D Resenbro Skole 6. klasse Vitaskolen Bohr 7.-9. klasse Poulstrup Friskole 7. klasse  Sct. Mariæ Skolen 6. klasse  Uglegårdsskolen—Team Ugle Ærø Friskole valghold 6.-9. klasse Thorsager Skolen 6.a
2. - 3. april
Smag for Livet deltager sammen med Smagens Dag i årets Big Bang konference i Odense Congress Center. Vi står klar til at vise naturvidenskabelige undervisere, formidlere og forskere, hvordan smag kan inddrages i den naturfaglige undervisning i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne.  Big Bang er Danmarks største naturfagskonference og messe for alle der underviser, formidler eller forsker inden for det naturfaglige og naturvidenskabelige felt i grundskolen, på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser. 
2018

december

13. december kl. 17.15-19.00
Blæksprutter har en ældgammel oprindelse, og de er beslægtet med bløddyr som muslinger og snegle. De kan blive kæmpestore med øjne så store som fodbolde, men alligevel lever de kun et par år. De parrer sig kun en enkelt gang i løbet af deres liv og dør kort tid efter elskovsakten. De har blåt blod og tre hjerter, og de kan udspy kulsort blæk. De kan svømme lynhurtigt med egen jetmotor og skyde en arm ud for at fange et bytte så hurtigt som et jetfly. Forståeligt har blæksprutter altid fascineret mennesker overalt på jorden.

november

29. november kl. 17.00-20.00
Blæksprutter er verden over en fast bestanddel i mange køkkener, og er værdsat som kulinarisk specialitet. Vi har over 23 kendte blækspruttearter i det danske farvand, men alligevel har de kun i lav grad fundet vej til det danske middagsbord. De er næringsrige og kan være velsmagende, og med den fortsatte vækst i verdens blækspruttepopulationer er der stort potentiale i at bruge dem gastronomisk.  
27. november kl. 13.00-17.30
Tangnetværket er et netværk af personer i Danmark, som arbejder med eller har interesse i tang. Med repræsentanter fra både industrien, universiteter, organisationer mv. tæller netværket 360 medlemmer. Den 27. november fejrer netværket sit 10 års jubilæum. Programmet byder på en bred palette af nationalt og  internationalt orienterede præsentationer om tangs mange aspekter og anvendeligheder. Alle tanginteresserede er velkomne. Tilmelding er nødvendig og sker via Doodle - link findes på www.tangnet.dk 
21. november
Blæksprutter er næringsrige og kan være velsmagende, og med den fortsatte vækst i verdens blækspruttepopulationer er der stort potentiale i at bruge dem gastronomisk. Få en unik smagsoplevelse og bliv klogere på den undervurderede havspise.  Goma har sammensat en tastingmenu med lækre japansk-inspirerede retter med blæksprutte. Under arrangementet vil Smag for Livets professor i gastrofysik fortælle om blæksprutternes rolle i det japanske køkken. Mød også sake-ekspert Peter Fogh, som vil introducere dig for en helt ny verden indenfor sake.
13. - 15. november kl. 9.00-17.00
FoodTech er Nordeuropas største fagmesse for fødevareteknologi og løber i år af stablen d. 13.-15. november i MCH Messecenter Herning. Sammen med et hold af procesteknologistuderende og lektor Pia Agger fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole vil Smag for Livet servere smagsprøver af prisvindende fødevarer og samtidigt udfordre gæsterne på at smage efter og at sætte ord på deres smagsoplevelser.
4. november
Tid og sted: Årets Vildtret, Mommark Handelskostskole, Kursus- og Kompetencecenter. Smag for Livet deltager d. 4. november med en workshop kl. 11.30-13.00 og igen 15.30-17.00 ved ”Bålstedet”. Målgruppe: Børn, unge og deres familier.  Den 4. november tager Smag for Livet med til den årlige kokkekonkurrence Årets Vildtret. Imens kokkene dyster, viser kokkefaglærer Peter Henrichsen og hans kokkeelever fra TechCollege  den vilde smag frem, så du kan blive klogere på smag gennem sjove aktiviteter, der udfordrer din viden om vildt.
4. november
Tid og sted: Årets Vildtret, Mommark Handelskostskole, Kursus- og Kompetencecenter. Smag for Livet deltager d. 4. november med en workshop kl. 11.30-13.00 og igen 15.30-17.00 ved ”Bålstedet”. Målgruppe: Børn, unge og deres familier.  Den 4. november tager Smag for Livet med til den årlige kokkekonkurrence Årets Vildtret. Imens kokkene dyster, viser kokkefaglærer Peter Henrichsen og hans kokkeelever fra TechCollege  den vilde smag frem, så du kan blive klogere på smag gennem sjove aktiviteter, der udfordrer din viden om vildt.

oktober

30. oktober
Hvilken påvirkning har tang på konsistensen i mad? Hvad sker der med smagen, når man tilsætter tang? Er der forskel på tang fra udlandet og tang fra Danmark? Og hvordan opbevarer man tang, så man ikke ødelægger dets egenskaber?  Alt dette skal Smag for Livets gastrofysiker Morten Christensen gøre elever fra Kold College og efterskolen Flyvesandet klogere på med sit oplæg om tangs egenskaber og anvendelsesmuligheder.
15. oktober
Vil du lege med fisk, østers og blæksprutteblæk? Og blive klogere på havets smag? Så kom med, når Smag for Livets smagsforskere og madformidlere inviterer til kreativt smageværksted for børn og familier. Prøv kræfter med gyotaku, et gammelt japansk kunsthåndværk, som fiskerne brugte til at prale af deres fangst. Her bruger du blæksprutteblæk til at skabe smukke fisketryk, som du kan tage med hjem. Undersøg den helt særlige smag af østers med alle dine sanser. Fileter en fladfisk – og steg den efter din smag.
12. oktober
Her kan du prøve en række smagseksperimenter fra vores forskere og formidlere - vi har endnu ikke fastlagt hvilke, men vi opdaterer informationerne her, så snart vi har dem på plads. Arrangementet vil være åbent klokken 18.00 - 23.59.

september

26. september
Smagsambassadørerne Mette Dehn, My Bach og Lasse Schwartz inviterer til reception i anledning af udgivelsen af idékataloget LEV med Sundhed. Program • 12.00 Velkomst ved Anni Sørensen, Landsforman d for Landsforeningen LEV • 12.10 Introduktion til idékataloget ved Mette Dehn, My Bach og Lasse Schwartz fra LEV med Sundhed • 12.25 Tale ved Jette Tastesen, næstformand i ULF • 12.35 Tale ved Karen Leth, Mad - og måltidskonsulent, Kost og Ernæringsforbundet
25. - 27. september
Hvor går grænsen? Styrer vi teknologien, eller styrer teknologien os? Hvor vildt er klimaet? Er der plads til alle mennesker og dyr på kloden – eller skal vi flytte længere ud? Findes der noget som er hurtigere end lyset? Hvor længe kan og skal vi leve? Hvordan kan vi bruge naturvidenskaben til at forstå, presse og acceptere grænserne for vores fælles fremtid?
25. - 27. september
Hvor går grænsen? Styrer vi teknologien, eller styrer teknologien os? Hvor vildt er klimaet? Er der plads til alle mennesker og dyr på kloden – eller skal vi flytte længere ud? Findes der noget som er hurtigere end lyset? Hvor længe kan og skal vi leve? Hvordan kan vi bruge naturvidenskaben til at forstå, presse og acceptere grænserne for vores fælles fremtid?
15. september kl. 15.00 - 17.00
Lørdag d. 15. september kl. 15.00 - 17.00 inviterer Smag for Livet i samarbejde med Bocuse d'Or Danmark til workshop på SPIS! Odense Madmarked. Er du mellem 13-18 år, har du kokkefornemmelser i maven, og vil du lære, hvordan man skaber smag i verdensklasse? Så kom med i køkkenet og skærp dine kokkeskills med Danmarks Bocuse d'Or repræsentanter, stjernekokken Kenneth Hansen og commis Christian Wellendorf Kleinert, Smag for Livets gastrofysikere og særligt smagskyndige kokkeelever.
15. september
Igen i år finder du Smag for Livet på SPIS! Odense Food Festivals madmarked på Flakhaven (Rådhuspladsen) i Odense. I teltet kan du møde Smag for Livets forskere og formidlere, madkundskabslærerstuderende fra UCL og kokkeelever fra Kold College. Kommer du forbi, vil du blive klogere på smag gennem eksperimenter, smagsprøver og stimulering af alle dine fem sanser. Og bare rolig: Har du besøgt os fredag, vil du stadig blive overrasket, hvis du kigger forbi lørdag. Fredag d. 14/9 klokken 12 - 17. Lørdag d. 15/9 klokken 10 - 16.
14. september
Igen i år finder du Smag for Livet på SPIS! Odense Food Festivals madmarked på Flakhaven (Rådhuspladsen) i Odense. I teltet kan du møde Smag for Livets forskere og formidlere, madkundskabslærerstuderende fra UCL og kokkeelever fra Kold College. Kommer du forbi, vil du blive klogere på smag gennem eksperimenter, smagsprøver og stimulering af alle dine fem sanser. Og bare rolig: Har du besøgt os fredag, vil du stadig blive overrasket, hvis du kigger forbi lørdag. Fredag d. 14/9 klokken 12 - 17. Lørdag d. 15/9 klokken 10 - 16.
9. september kl. 12.45 - 14.15
Hvordan koger man den perfekte kartoffel, laver de bedste chips eller den mest cremede mos? Hvilke smagsoplevelser giver de forskellige sorter? Og hvilke mundfølelser kan man skabe med kartofler? Kom med til Smag for Livets gastrojam, hvor professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen, kok Simon Sørensen og gode nordjyske kokkeelever tager jer med på en gastronomisk rejse ind i kartoflens verden med videnskabelige ord, håndværk i særklasse – og smagsprøver smækfulde af mundfølelse. Det bliver knasende, cremet og forunderligt.
9. september kl. 11.15 - 11.45
I regi af HORESTA vil Ole G Mouritsen præsentere sine fornemmelser for – og sin viden om – smag, madoplevelser og kulinarisk kvalitet til en Masterclass på Aarhus Food Festival.
9. september kl. 10.30 - 13.00
Søndag d. 9. september kl. 10.30 - 13.00 inviterer Smag for Livet i samarbejde med Bocuse d'Or Danmark til workshop på Aarhus Food Festival. Er du mellem 13-18 år, har du kokkefornemmelser i maven, og vil du lære, hvordan man skaber smag i verdensklasse?
8. september kl. 15.00
Lørdag d. 8. september kl. 15 kan du høre Ole G Mouritsen fortælle, hvordan gastrofysik kan fremme fødevareinnovation, når han holder oplæg på Åben Scene ved Aarhus Food Festival. Oplægget er en del af Innovationsfondens aktiviteter ved festivalen.
7. september
Fredag d. 7. september arrangerer Haver til Maver skolehavefestivalen 'Dyrk Livet' på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk – og Smag for Livet er med.  Her vil Liselotte Hedegaard, Morten Kromann Nielsen og Cathrine Terkelsen, alle fra UCL og tilknyttet Smag for Livet, vise, at smag er meget mere end noget i maden eller på elevernes tunger. Smagen er et unikt analytisk og sanseligt værktøj, som alle bærer rundt på, og det kan åbne undervisningen i alle skolens fag op for eleverne på helt nye måder.

august

31. august
Fredag d. 31. august arrangerer Københavns Madhus "Nordic assembly for public meals", som er en samling for aktører, der har med børn og unges mad og måltider at gøre. Smag for Livet deltager med en stand og workshops, hvor Cathrine Terkelsen og Anne Bech fremviser app’en Fag med Smag samt eksempler på, hvordan mad og smag (uafhængigt af måltider) kan skabe motiverende rum for læring ind i alskens fag.
30. august
Den europæiske madkundskabsforening, The European Association for Home Economics (EAHE), afholder årets konference i Osnabrück, Tyskland under emnet 'What is happening in Home Economics'. Her skal Karen Wistoft give et keynote foredrag om smagens dimensioner.

juli

2. juli
Vidste du, at blæksprutter har blåt blod og tre hjerter? At det meste af deres hjerne sidder i armene? At deres hud med lynets hast kan skifte farve og mønstre? Eller at de kan smage med armene? Derudover har blæksprutter verden over og gennem årtusinder og i mange kulturer fundet vej ind i køkkenet. De er næringsrige og velsmagende og i modsætning til mange fiskebestande er alle verdens blækspruttepopulationer i vækst.

juni

23. - 24. juni
Smag for Livet vil igen i år være at finde på Kulinarisk Sydfyn repræsenteret af de gode folk fra Nordic Food Lab. Det foregår i Krøyers Have d. 23. og 24. juni, hvor børn begge dage vil kunne prøve: Gyotaku - Japansk fisketryk og håndværk  Kl. 10:30, 12:30 og 14:30 Bestil plads her. og Spil og oplev Danmarks Smagsskatte Kl. 11:30, 13:30 og 15:30
15. - 17. juni
Smag for Livet deltager igen i år på Det Fynske Dyrskue i Odense. Fredag d. 15/6 er dagen, hvor en række skoleklasser besøger dyrskuet. Her står elever fra de fynske smageklasser på Tarup Skole og Roser Skolen fra kl. 11:00-13:00 klar til at lære fra sig med fokus på at undgå madspild. Besøgende skoleklasser kan lære at lave "rizza", som de fynske smageklasser har arbejdet med hos innovationskøkkenet Styrbæks, mens der vil være smagsprøver til de øvrige gæster.
13. - 14. juni
4. juni
I anledning af udgivelsen af den nye bog Blæksprutterne kommer - spis dem! forfattet af Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæk, vil der være reception på STYRBÆKS mandag den 4. juni 2018 kl. 14.30-16.00.  Ved receptionen vil forfatterne fortælle om deres fascination af blæksprutter, og hvordan man kan tilberede dem til spændende og velsmagende mad. Fortællingen vil være ledsaget af små smagsprøver.
2. juni
I denne workshop vil publikum udfordres og forundres med smag fra de fynske farvande. Med viden som værktøj og gennem øjenåbnende smag-selv-forsøg gør Smag for Livets gastrofysikere dig klogere på havets uudnyttede ressourcer og havets smage. Hvad siger du fx til røget blæksprutte, knasende vandmandschips eller tanglakrids? Find flere informationer om smagningerne her (spoiler alert: Hvis du ikke vil vide, hvad smagsprøverne er, så lad være at åbne dette link).
1. - 2. juni
På årets Heartland Festival kommer Smag for Livet med en pop-up-bod, hvor man kan prøve flere aktiviteter, der udforsker smagen af løg. I boden kan man smage på forskellige slags løg - både stegte, bagte, rå, syltede og sorte!   plante sit eget purløg og lære om løgets vej fra jord til bord udfolde sine kunstneriske evner og male forskellige slags billeder af løg - bl.a. lave løgtryk Find boden på Hjerteland.

maj

16. maj
Find det fulde program nedenfor. Symposiet foregår på engelsk. PROGRAMME 10.15-10.30 Welcome with coffee, Senior Lecturer, PhD Karen Klitgaard Povlsen 10.30-12.00 Irina D. Mihalache: Museums and Food: Creating Reflective Practices  12.00-13.15 Lunch break with sandwiches and soft drinks 13.15-14.45 Food and Museums: Practices and Experiences,  Panel with presentations and debate: 
12. maj
Tag hele familien med og hør et spændende foredrag - og prøv en masse aktiviteter - om smagssansen og det at smage på kendte samt nye ting. Bliv udfordret på dine smagsløg og lær noget nyt om det at smage. Smag for Livets gastrofysiker Morten Christensen og Smagsambassadøren Brian Bjarke Jensen, begge fra SDU, vil gennem foredrag og inddragende workshops introducere gæsterne til, hvad smag er, hvordan vi smager, og hvordan børn som voksne kan få mere madmod. Det hele foregår på i Salene på Kolding Bibliotek, lørdag d. 12. maj, kl. 10-12.
8. maj
Ved fejringen af Videnskab.dk's 10års fødselsdag deltager Smag for Livet med et indslag, der ved eksempelts kraft vil vise publikum, hvordan smag opstår. Program  13:30 - 14:00: Ankomst og forfriskninger 14:00: Velkommen 14:05: 10 år med Videnskab.dk:  Impact på dansk forskningsformidling og introduktion af manifest for troværdig videnskabsjournalistik (chefredaktør Vibeke Hjortlund) 14:20: Troværdighedsbarometer  (udviklingschef Peter Hyldgård)
3. maj
Det er temaerne, når Professionshøjskolen Absalon afholder afslutningskonference i Smag for Livet-regi.  Flere undervisere, køkkenprofessionelle og beslutningstagere efterspørger viden, inspiration og undervisningsmateriale om smag til at udvikle måltider. Konferencen præsenterer resultater og perspektiver fra de sidste fire års arbejde i Smag for Livet. På konferencen vil du:

april

24. april
Forskerne på Nordic Food Lab ser det som en nødvendig og spændende udfordring, at vi i fremtiden spiser på en måde, der tager mere hensyn til planeten. Insekter kan være en af de mulige kilder til at gøre vores madvaner mere bæredygtige. Men hvis vi i den vestlige verden skal begynde at bruge insekter som mad, skal vi kunne lide dem - og det kan vi kun, hvis de smager godt. Derfor arbejder Smag for Livets forskere og studerende på Nordic Food Lab med insekter som en af fremtidens fødevarer. Det gør de blandt andet i projektet Invaluable, der er støttet af Innovationsfonden.
20. april
Forskerne på Nordic Food Lab ser det som en nødvendig og spændende udfordring, at vi i fremtiden spiser på en måde, der tager mere hensyn til planeten. Insekter kan være en af de mulige kilder til at gøre vores madvaner mere bæredygtige. Men hvis vi i den vestlige verden skal begynde at bruge insekter som mad, skal vi kunne lide dem - og det kan vi kun, hvis de smager godt. Derfor arbejder Smag for Livets forskere og studerende på Nordic Food Lab med insekter som en af fremtidens fødevarer. Det gør de blandt andet i projektet Invaluable, der er støttet af Innovationsfonden.
20. april
Smag for Livet og Smagens Dag er gået sammen om at lave kurset "Hvordan lærer børn at smage?". Det er et gratis kursus, der skal klæde lærere og pædagoger på til at leve op til de formelle krav om at undervise i smag og smagens dannelse. Gennem workshops vil man få inspiration og konkrete idéer til at arbejde med nye læremidler om smag til undervisningen. Programmet strækker sig fra kl. 9 - 16. Deltagerne vil modtage det endelige program et par uger før kursusdagen.
19. april
Smag for Livet og Smagens Dag er gået sammen om at lave kurset "Hvordan lærer børn at smage?". Det er et gratis kursus, der skal klæde lærere og pædagoger på til at leve op til de formelle krav om at undervise i smag og smagens dannelse. Gennem workshops vil man få inspiration og konkrete idéer til at arbejde med nye læremidler om smag til undervisningen. Programmet strækker sig fra kl. 9 - 16. Deltagerne vil modtage det endelige program et par uger før kursusdagen.
18. april
Smag for Livet og Smagens Dag er gået sammen om at lave kurset "Hvordan lærer børn at smage?". Det er et gratis kursus, der skal klæde lærere og pædagoger på til at leve op til de formelle krav om at undervise i smag og smagens dannelse. Gennem workshops vil man få inspiration og konkrete idéer til at arbejde med nye læremidler om smag til undervisningen. Programmet strækker sig fra kl. 9 - 16. Deltagerne vil modtage det endelige program et par uger før kursusdagen.
17. april
Undervisning i madkundskab og madlavning har gennemløbet en revolution: Tidligere handlede det om ernæring og køkkenhygiejne. I dag er smag og sanselighed kommet i centrum. Det har haft konsekvenser for børns og unges adgang til køkkenet og for undervisere, kokke og andre fagprofessionelle. Derfor handler denne konference om, hvordan man underviser i madkundskab og madlavning med smag som omdrejningspunkt.
17. april
Smag for Livet og Smagens Dag er gået sammen om at lave kurset "Hvordan lærer børn at smage?". Det er et gratis kursus, der skal klæde lærere og pædagoger på til at leve op til de formelle krav om at undervise i smag og smagens dannelse. Gennem workshops vil man få inspiration og konkrete idéer til at arbejde med nye læremidler om smag til undervisningen. Programmet strækker sig fra kl. 9 - 16. Deltagerne vil modtage det endelige program et par uger før kursusdagen.
12. april
“Eat the street” er en event under festivalen "Live art for børn", som i år har fokus på mad. Til Eat the street skal børn fra en udvalgt klasse i Odense,  uddannes i smag og mad for derpå at spise på en række af byens restauranter – fra grillbar til gourmet – og derpå anmelde dem. Forløbet udmunder i en prisoverrækkelse fra børnene til restauranterne på kunstmuseet Brandts. 
12. april
Smag for Livet og Smagens Dag er gået sammen om at lave kurset "Hvordan lærer børn at smage?". Det er et gratis kursus, der skal klæde lærere og pædagoger på til at leve op til de formelle krav om at undervise i smag og smagens dannelse. Gennem workshops vil man få inspiration og konkrete idéer til at arbejde med nye læremidler om smag til undervisningen. Programmet strækker sig fra kl. 9 - 16. Deltagerne vil modtage det endelige program et par uger før kursusdagen.
11. april
“Eat the Street” er en event under festivalen "Live art for børn", som i år har fokus på mad. Til Eat the Street skal børn fra en udvalgt klasse i Odense uddannes i smag og mad for derpå at spise på en række af byens restauranter – fra grillbar til gourmet – og til sidst anmelde dem. Forløbet udmunder i en prisoverrækkelse fra børnene til restauranterne på kunstmuseet Brandts. 
11. april
Smag for Livet og Smagens Dag er gået sammen om at lave kurset "Hvordan lærer børn at smage?". Det er et gratis kursus, der skal klæde lærere og pædagoger på til at leve op til de formelle krav om at undervise i smag og smagens dannelse. Gennem workshops vil man få inspiration og konkrete idéer til at arbejde med nye læremidler om smag til undervisningen. Programmet strækker sig fra kl. 9 - 16. Deltagerne vil modtage det endelige program et par uger før kursusdagen.
10. april
Smag for Livet og Smagens Dag er gået sammen om at lave kurset "Hvordan lærer børn at smage?". Det er et gratis kursus, der skal klæde lærere og pædagoger på til at leve op til de formelle krav om at undervise i smag og smagens dannelse. Gennem workshops vil man få inspiration og konkrete idéer til at arbejde med nye læremidler om smag til undervisningen. Programmet strækker sig fra kl. 9 - 16. Deltagerne vil modtage det endelige program et par uger før kursusdagen.
6. april
Fredag d. 6. april 2018 inviterer Smag for Livet alle til Smag for Livet-konference i DGI-byen i København. Her præsenterer og fejrer vi alt det, vi har opnået i vores arbejde med at åbne danskernes øjne for at bruge smagen som en ressource for et godt liv. Det gør vi med faglige oplæg fra Smag for Livets hovedområder, en festforelæsning om smag som drivkraft for gode liv ved centerleder Ole G. Mouritsen og med interaktive smagsprøver på alt det, vi laver i Smag for Livet.

marts

20. marts
MADKAMP - DM i madkundskab er grundskolernes danmarksmesterskab i madkundskab, hvor elever fra i alt 10 klasser skal dyste mod hinanden i tilberedningen af innovative retter i den store finale.  I år afholdes DM i madkundskab på Kold College i Odense d. 20. marts. Temaet for 2018 er ’Konservér din Køkkenhave’. Der er dermed fokus på konservering, herunder syltning, tørring og fermentering af frugt og grønt.

februar

9. februar
Den 9. februar kl. 14:00 - 16:00 inviterer Smag for Livet til udgivelsesreception for SMAG #06 - Perspektiver på Smag på Aarhus Universitet i København.
7. februar
Om netværket:

januar

26. januar
Stud. scient. Mette Højgaard Kirketerp forsvarer sit speciale med titlen Udvikling af umami-smag under tilberedning af mad på Syddansk Universitet (SDU). Det sker fredag d. 26. januar 2018 kl. 11 i lokale U67. Specialet er blevet til under vejledning af to af Smag for Livets gastrofysikere, post.doc. Mathias Porsmose Clausen og post.doc. Morten Christensen, samt Lars Duelund, alle fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på SDU. Censor er Jens Risbo fra Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.    
25. januar
Den 25. januar kl. 14:00 - 16:00 inviterer Smag for Livet til udgivelsesreception for SMAG #06 - Perspektiver på Smag på Kold College i Odense.
2017

december

15. december
Julen og de særlige smage tilknyttet til denne højtid er glimrende eksempler på hvordan traditioner og traditionelle måltider kan fremkalde erindringer. Bare tænk på aromaen fra honningkager og glögg, duften af brændende lys og grannålene på juletræet, smagen af brun sovs og brunkartofler, eller mundfølelsen af risalamande. Ole G. Mouritsen holder juleforelæsning om 'The flavours of Christmas' for studerende og undervisere på Københavns Universitet den 15. december akkompagneret af smagsprøver på brunkager, glögg og risalamande med et gastrofysisk twist.
7. december
Undervisningsministeriets FIP-kurser (Faglig udvikling i praksis) i skoleåret 2017/18 vil have fokus på de udfordringer, som implementeringen af den nye gymnasiereform giver i de enkelte fag og i de nye faglige samspilsformer.  I den forbindelse holder Smag for Livet-deltager Casper Thrane oplæg om Risskov Gymnasiums Gastronauter som eksempel på, hvordan danskfaget kan indgå i flerfagligt samarbejde. 
6. december
Undervisningsministeriets FIP-kurser (Faglig udvikling i praksis) i skoleåret 2017/18 vil have fokus på de udfordringer, som implementeringen af den nye gymnasiereform giver i de enkelte fag og i de nye faglige samspilsformer.  I den forbindelse holder Smag for Livet-deltager Casper Thrane oplæg om Risskov Gymnasiums Gastronauter som eksempel på, hvordan danskfaget kan indgå i flerfagligt samarbejde. 

november

30. november
Kurset i Sorø er desværre blevet aflyst.   Hvad er smag, og hvordan smager vi? Velsmagende mad til børn og ældre Fokus på nye fødevarer og nye smage Det er nogle af de områder, der bliver berørt, når både Anette Kamuk, Ole G. Mouritsen, Mikael Bom Frøst, Morten Christensen og Birthe Kofoed Mortensen holder oplæg på kurset Smag hele livet.
27. november
  Hvad er smag, og hvordan smager vi? Velsmagende mad til børn og ældre Fokus på nye fødevarer og nye smage Det er nogle af de områder, der bliver berørt, når både Anette Kamuk, Ole G. Mouritsen, Mikael Bom Frøst, Morten Christensen og Birthe Kofoed Mortensen holder oplæg på kurset Smag hele livet. Find mere information og tilmelding på kost.dk
22. november
Hvorfor bliver vi stimuleret af noget der knaser? Hvorfor går vi automatisk uden om fødevarer der har en bestemt farve, mens andre farver lokker os? Hvorfor taler vi så meget om smag når vores lugtesans i virkeligheden giver os tusind gange så mange impulser? Det er nogle af de spørgsmål Professor Smag aka Ole G. Mouritsen vil komme ind på, når han den 22. november kl. 19.00 holder foredrag om neurogastronomi for Folkeuniversitetet Holstebro. Tilmelding er ikke nødvendigt og prisen er 50 kr. (25 kr. for studerende)
22. november
Hvad er smag, og hvordan smager vi? Velsmagende mad til børn og ældre Fokus på nye fødevarer og nye smage Det er nogle af de områder, der bliver berørt, når både Anette Kamuk, Ole G. Mouritsen, Michael Bom Frøst, Morten Christensen og Birthe Kofoed Mortensen holder oplæg på kurset Smag hele livet. Find mere information og tilmelding på kost.dk
22. november
Undervisningsministeriets FIP-kurser (Faglig udvikling i praksis) i skoleåret 2017/18 vil have fokus på de udfordringer, som implementeringen af den nye gymnasiereform giver i de enkelte fag og i de nye faglige samspilsformer.  I den forbindelse holder Smag for Livet-deltager Casper Thrane oplæg om Risskov Gymnasiums Gastronauter som eksempel på, hvordan danskfaget kan indgå i flerfagligt samarbejde. 
21. november
Hvad er smag, og hvordan smager vi? Velsmagende mad til børn og ældre Fokus på nye fødevarer og nye smage Det er nogle af de områder, der bliver berørt, når både Anette Kamuk, Ole G. Mouritsen, Mikael Bom Frøst, Morten Christensen og Birthe Kofoed Mortensen holder oplæg på kurset Smag hele livet. Find mere information og tilmelding på kost.dk
16. november
Hvad er smag, og hvordan smager vi? Velsmagende mad til børn og ældre Fokus på nye fødevarer og nye smage Det er nogle af de områder, der bliver berørt, når både Anette Kamuk, Ole G. Mouritsen, Mikael Bom Frøst, Morten Christensen og Birthe Kofoed Mortensen holder oplæg på kurset Smag hele livet. Find mere information og tilmelding på kost.dk

oktober

26. oktober
Torsdag d. 26. oktober kl. 14.30 - 16.00 inviterer Smag for Livet til reception i anledning af udgivelsen af Madmodige børn af Patricia DeCosta, Per Møller, Michael Bom Frøst og Annemarie Olsen Madmodige børn er et inspirationskatalog til forældre, der gerne vil støtte deres børn i at udvikle madglæde, spise varieret og prøve ny mad. Forfatterne er alle forskere i sensorik og udvikling af spisevaner hos børn og voksne. Ved receptionen vil de præsentere bogen, dens budskaber og viden bag.
24. oktober
Temadagen henvender sig til køkkenpersonale og pædagogisk personale, som arbejder med børn og unge, og som har lyst til at skabe et pædagogisk rum i køkkenet.  Der vil være fokus på at bringe det tværfaglige samarbejde i spil mellem pædagogik og madlavning. Dagen er udviklet i samarbejde med Karen Wistoft og Simon Sørensen, der forener teori og praksis i et spændende program fra kl. 9:00-16:00.
22. oktober
Smag for Livet arrangerer en Smagsskattejagt med vild mad, når Torvehallerne inviterer børn ind til Børnetorvet til en masse aktiviteter om mad i efterårsferien. Her bliver man sendt rundt i Torvehallerne til en række opgaver om smag. Blandt andet lærer man om mangfoldigheden i smagen af vild mad. Når man vender tilbage, er man blevet klogere på både smag og sig selv. Smagsskattejagten foregår kl. 10:00 - 15:00, den er for alle børn og forældre, og det er gratis at deltage.
17. oktober
Til dette særlige event i London vil professor Ole G. Mouritsen udforske fordelene ved japansk mad ud fra hvordan menneskers sanser hænger sammen med vores påskønnelse af mad. Han vil fremhæve især to kendetegn ved japansk mad, nemlig mundfølelse og umami, hvor umami udgør et vigtigt aspekt i mange japanske fødevarer, bl.a. tsukemono og andre fermenterede produkter. Eventet er arrangeret i samarbejde med The Japan Foundation, læs mere her.  
13. oktober
Smag for Livet deltager i Kulturnatten under overskriften Test dine smagsløg. Her arbejder smagsforskere med tekstur og stærke smage, og der bliver mulighed for at teste andre sanser også. Så kom og prøv, om du kan genkende sennep og peberrod, når du ikke kan se, hvad du smager. Og find ud af, hvordan du kan finde ord for tekstur. Arrangementet er åbent klokken 18.00 - 23.59.
11. oktober - 1. november
I forbindelse med udstillingen EAT ME på Trapholt har museet og Folkeuniversitetet inviteret seks danske eksperter til at uddybe deres aktuelle forskning og bøger om hvordan mad optræder i forhold til identitet, hjernen, sansninger, medier, idealer og smag. Det har resulteret i en forelæsningsrække over tre omgange, med to foredrag hver aften. Fire af disse afholdes af Smag for Livet-deltagerne,  Susanne Højlund, Karen Klitgaard Povlsen, Professor Ole G. Mouritsen og Jonatan Leer. Mad og smag / Mad og medier
10. oktober
D. 10. oktober kl. 19-21 holder centerleder Ole G. Mouritsen foredrag for Dansk-Japansk Selskab om tsukemono (udtales 'ske-mo-no'), der bygger på materiale fra en ny bog, som udgives samme dag: Tsukemono: sprøde grøntsager på japansk af Ole G. Mouritsen & Klavs Styrbæk. 
5. oktober
I Cinematekets morgentime #3 den 5. oktober kl. 8.00-9.00 kan man høre Jonatan Leer fortælle om hvordan de mandlige TV-kokke i stigende grad også gør sig som sociale entreprenører og politiske figurer og er med til at konstruere køn, identitet og idealer. Dette gør han ud fra sin bog Ma(d)skulinitet- Kønskamp i TV-køkkenet, hvor han argumenterer, at selvom de mandlige TV-kokke siden 90’erne, har reformuleret den traditionelle maskuline identitet, overraskende ofte lægger sig op ad en traditionel patriarkalsk mandefigur.

september

28. september
På Foreningen for Madkundskabs årlige landskursus, hvor der sættes fokus på den variation af læremidler læreren har mulighed for at vælge til sine undervisningsforløb, fortæller Jonathan Leer om den danske børnekogebogs historie fra 1846 til 2014. Læs mere om landskurset her.  
27. september
Der sættes blus under følelserne og tænkningen kommer i kog, når Forskershow zoomer ind på én af livets absolutte nødvendigheder: at spise mad. En flok forskere med forskellige fagligheder giver udfordrende og nye vinkler på mad, og du kan høre om smag, sundhedssyge, myrespisning, nydelse og meget mere.
27. september
Smag for Livets gode venner i Smagens Dag sætter onsdag d. 27. september fokus på smagssansen på skoler over hele landet. Årets tema er Smag med alle sanser, og i den forbindelse har Smagens Dag sammen med Smag for Livet udviklet et smagekit, der skal inspirere, understøtte og kvalificere pædagoger og lærere til at tilrettelægge og gennemføre læringsaktiviteter om temaet smag i undervisningen.
26. september
Til tirsdagstræf i Skovlunde Kirke den 26. september kl. 19.30-22.00 fortæller Jonatan Leer om hovedpunkterne i sin ph.d.-afhandling og bog Ma(d)skulinitet - kønskamp i TV-køkkenet. For når TV-kokke som Jamie Oliver, Gordon Ramsay og brødrene Price toner frem på skærmen, laver de ikke kun mad, de mixer også maskulinitet. Ifølge Jonatan Leer viser det sig imidlertid, at når kokkene konstruerer køn, identitet og idealer, lægger de sig overraskende ofte op ad en traditionel, patriarkalsk mandefigur.
25. september
Der sættes blus under følelserne og tænkningen kommer i kog, når Forskershow zoomer ind på én af livets absolutte nødvendigheder: at spise mad. En flok forskere med forskellige fagligheder giver udfordrende og nye vinkler på mad, og du kan høre om smag, sundhedssyge, myrespisning, nydelse og meget mere.
24. september
Få svarene og mere til, når Casper Thrane, cand. mag. i dansk og projektdeltager i Smag for Livet, sætter fokus på madens betydning i skønlitteraturen gennem oplæg og oplæsning på Åby Bibliotek.
23. september
I forbindelse med Hearts & Minds-festivalen kan man komme på en kulinarisk rejse gennem Danmark, Frankrig, England, Korea og USA sammen med post. doc. i madkultur Jonatan Leer og blive klogere på 'gastronationalisme'. Der vil være 5 serveringer tilberedt af Turbinehallens kokke, og igennem disse ses der nærmere på hvordan mad og nationalretter kan bidrage til at skabe nationsfortællinger og styrke følelsen af nationalidentitet i en globaliseret verden.
22. september
Som en del af Folkeuniversitetets vidensfestival, Hearts & Minds, afholder kvindemuseet i Aarhus mandeaften med "foredrag, smagsprøver, husmodertips og mandehørm". Bl.a. vil Jonatan Leer holde foredrag ud fra sin bog Ma(d)skulinitet - kønskamp i TV-køkkenet med en efterfølgende debat. Læs mere og se programmet for aftenen her.
21. september
Jonatan Leer har i samarbejde med Nordisk Ministerråd og Nordisk Sprogkoordination arrangeret en aften med oplæg og debat om betydningen af den sproglige iscenesættelse af 'det nordiske'. Det foregår d. 21. september kl. 19.30-21.00. Arrangementet er åbent for alle og er gratis, samt inkluderer smagsprøver. Tilmelding kan ske via sprogfest [at] fnfnorden.org
16. september
Er du mellem 14-18 år? Har du kokkefornemmelser i maven? Og vil du lære, hvordan man skaber smag i verdensklasse? Så kom med i workshop-køkkenet og skærp dine kokkeskills med stjernekokken Morten Falk, som er en del af teamet ved Bocuse d'Or - kokkenes VM. Desuden deltager Smag for Livets "Professor Smag", gastrofysiker Ole G. Mouritsen, og fire skarpe kokkeelever fra Kold College.
16. september
Til årets SPIS! Madmarked vil Smag for Livet være at finde på pladsen og lave en række aktiviteter, bl.a. i samarbejde med Bocuse d'Or Danmark. For eksempel, kan besøgende blive gjort klogere på videnskaben og håndværket bag verdensklasse kokkekunst, når Bocuse d'Or-kokken Kenneth Hansen og gastrofysiker Ole G. Mouritsen fortæller om smagens univers. Hvis man er mellem 14 og 18 år, kan man skærpe sine kokkeskills og lære, hvordan man skaber smag i verdensklasse. Mere information følger...
15. september
Der sættes blus under følelserne og tænkningen kommer i kog, når Forskershow zoomer ind på én af livets absolutte nødvendigheder: at spise mad. En flok forskere med forskellige fagligheder giver udfordrende og nye vinkler på mad, og du kan høre om smag, sundhedssyge, myrespisning, nydelse og meget mere.
10. september
D. 10. september tager Smag for Livet og 2.u på Sct. Knuds Gymnasium til Fjordens Dag, hvor de fortæller om naturvidenskaben bag og anvendelse af mælk til produkter, såsom røgeost, hytteost og smør. De vil også formidle mere generelt om smag og brugen af smagsdiagrammer. Der vil være smagsprøver til de besøgende og de kan prøve at udfylde et smagsdiagram. Blandt andet kan man smage på fetaost fremstillet af 2.u'erne i Gastrolab på Syddansk Universitet i samarbejde med Smag for Livets gastrofysikere. Fetaosten er lagret med tang for at give en smag af fjorden.
4. september
CREATIVE TASTEBUDS: EXPLORING HOW BRAIN AND CULTURE COLLABORATE ON TASTE En del af Europæisk Gastronomiregion 2017 Præsenteret af Smag for Livet, Aarhus Universitet, Aarhus 2017 og More Creative  
3. september
Er du mellem 14-18 år? Har du kokkefornemmelser i maven? Og vil du lære, hvordan man skaber smag i verdensklasse? Så kom med i køkkenet og skærp dine kokkeskills med Danmarks Bocuse d'Or repræsentant, stjernekokken Kenneth Hansen, og Smag for Livets "Professor Smag", gastrofysiker Ole G. Mouritsen. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig her.
2. september
Kom til gastrojam og bliv klogere på videnskaben og håndværket bag verdensklasse-kokkekunst, når Bocuse d’Or-kokken Kenneth Hansen og professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen, folder smagens univers ud i ord, håndværk og smagsprøver. Se mere om gastrojam her.

august

26. august
Smag for Livets gastrofysikere vil være at finde på Arla Food Festival, hvor "nørderiet" er i højsædet og man kan blive klogere på (næsten) alt om smag. Besøgende kan være med til at videreudvikle på vores Smagswiki, samt quizze om madlavning og smag. Lørdag og søndag formiddag kan du spille duftmemory med sensoriker Per Møller og teste, om din lugtesans er bedre end ekspertens!
21. august
Der vil være både farverige saft-shots og jellybeans-test, når børnenes kunstudstilling åbnes på Filosoffen i Odense.  Læs meget mere om selve udstillingen her.  PROGRAM Kl. 8.45: Dørene på Filosoffen åbner med levende musik og drikke fra Smag for Livet Kl. 9.00: Alle samles i udstillingsrummet.   Kl. 9.05: Åbningstale
5. august
Nordic Food Lab-folkene kortlægger jomfruhummerens velsmag, når Smag for Livet deltager på Jomfruhummerfestival på Læsø d. 5. august. Michael Bom Frøst vil give sit bud på, hvordan vi smager en jomfruhummer, hvorfor det er en af Læsøs mange smagsskatte samt jomfruhummerens gastronomiske potentiale. Læs mere om festivalen her.  

juli

28. juli
Den 28. juli deltager Smag for Livet på Pometet ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab med en smageskole, hvor man vil have mulighed for at smage på hyldeblomstsaft lavet på fem forskellige sorter plukket på Pometet. Der vil også være en smagning af seks forskellige ribssorter og et foredrag om, hvordan diverse smage i de danske bær og deres sorter kan anvendes i en gastronomisk sammenhæng. Smageskolen finder sted kl. 13.30 – 15.30

juni

24. - 25. juni
Michael Bom Frøst er specialist i, hvordan man smager og hvordan man kan prøve at måle og sammenligne forskellige fødevarer. I ”Smag på honning” kan man lære, hvordan man sætter ord på forskellige honningers komplekse smag og duft. Desuden kommer Michael med en forklaring om, hvorfor honning smager så forskelligt. Aldersgruppe: 8-12 år Tidspunkt: Lørdag d. 24. juni  og søndag d. 25. juni kl. 11:30 og kl. 14:30 Hver workshop varer ca. 45 minutter.
24. - 25. juni
Lav smukke, japanske fisketryk - også kaldet gyotaku - sammen med Rikke Højer. Det involverer både hele fisk og blæksprutteblæk. Efter man har lavet fisketryk, lærer man at filetere en fladfisk, og så sluttes der af med at laves stegte fiskefileter af fisken - så man både får en smagsoplevelse og et fisketryk med hjem. Nysgerrig på, hvad det er for noget? Se Rikkes video her. Aldersgruppe: 8-12 år
24. - 25. juni
Der er mange skatte, gemt i den danske natur, som vi helt har glemt. I ”Udforsk Danmarks Smagsskatte” får du lov til at smage en masse ting, du nok aldrig har smagt før og vi tager en diskussion om, hvorfor der er nogle ting man kan lide og andre ting man er mindre glad for. Vi har været på skattejagt og fundet en masse spændende og udfordrende smage. Aldersgruppe: 8-12 år Tidspunkt: Lørdag d. 24. juni og søndag d. 25. juni, kl. 12:30 og kl. 15:30 Hver workshop varer ca. 45 minutter. 
24. juni
Smag for Livet deltager igen i år på Kulinarisk Sydfyn - denne gang med tre sjove workshops for børn i alderen af 8-12 år: Smag på honning Tryk (på) fisk Udforsk Danmarks smagsskatte  Hver workshop varer ca. 45 minutter. Se programmet nedenfor, hvornår de afholdes:
22. - 24. juni
ER MUSIKKEN SØD ELLER SUR? Smag for Livet gæster Tinderbox i Odense med smagseksperimenter for publikum. Ændrer folks smagsoplevelse sig alt efter, om de hører Sort Sol, Sean Paul, Jacob Dinesen eller elektronica? Det vil Smag for Livets gastrofysikere Morten Christensen og Mathias Porsmose Clausen undersøge på dette års Tinderbox, hvor de går rundt blandt publikum til udvalgte koncerter med eksperimenter, der tager udgangspunkt i sur og sød smag.
17. - 18. juni
Hvad er umami, hvordan opleves flavour og hvilken betydning har farver for din oplevelse af mad? Kom til en sjov og involverende skattejagt med Smag for Livet, hvor du får mulighed for at gå på jagt efter Samsøs råvarer og blive overrasket over hvordan du oplever mad med dine sanser. Du vil lære dine sanser bedre at kende og du vil være med til at finde ud af, hvad der gør Samsøs råvarer og mad så spændende.
15. - 18. juni
Information følger...
13. - 15. juni
Tre nye legatmodtagere i Smag for Livet, My Karina Bach, Mette Dehn og Lasse Schwartz Mogensen fra UCSj, skal med deres projekt, “En smagssag”, på Sølund Musik-Festival. Omdrejningspunktet for projektet er at udvikle og teste smagsøvelser til udviklingshæmmede og man kan blandt andet udforske lugtesansen med jellybeans-testen, dufttuscher eller duftmemory. Der er også smagsprøver på kål i tre variationer, krydrede og stegte græshopper samt brownie lavet på melormemel!
10. juni
Is it possible to evoke smells and tastes through colors and shapes? And what does taste and lines have in common? At this exclusive event the artist Leo Sagastuy and the anthropologist Jens Sejer will take you on a journey into the virtuosic worlds of cooking and painting. We'll explore food taste as a cultural phenomenon. How does it affects our value of life? Throughout the talk Leo will showcast some of his art made in collaboration with Taste for Life (Smag for Livet), and Jens will explain how art can work as an analogy to taste understandings and sensations.
10. juni
Der er "jord-til-bord"-tema, når Klavs Styrbæk og Ole G. Mouritsen optræder på Det Fynske Dyrskue.   Her skal de bl.a. tilberede en røgeost af mælk, der er hentet kun 50 meter derfra - nemlig fra de malkekøer, som er udstillet på dyrskuet - og den bliver røget på lokale hemmeligheder.  Udover deres optræden med røgeost. inviterer Kokken og Professor Smag også på smagsskole, hvor dyrskuets gæster skal tilberede ting såsom 'Dyrskue-lægens natmad’, ‘Dyrskue-smør’, ‘Squash stegt som fiskefilet’ og ‘Grøn sol over dyrskuet’.
2. - 4. juni
Peber, sennep, løg, chili, hvidløg, wasabi, kål…stærke sager! Bliv klogere på hvad stærk smag er, hvor den er, hvordan den opstår og hvorfor. Landets førende gastrofysikere leverer viden og smagsforsøg, der giver en naturlig forklaring på den stærke smag. Professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen fortæller om smag. Hvad er smag? Hvordan opstår smag? Og hvordan relaterer madens fysiske og kemiske egenskaber sig til opfattelsen af smag i hjernen? Spørgsmål som disse vil blive besvaret.

april

27. april
Ole G. Mouritsen vil i sit foredrag tale om hvad smag egentlig er, hvordan smag er bestemt af den fysiologiske sansning af maden og hvilken rolle erindring, tradition, kultur og sociale sammenhæng spiller, når vi taler om smag.  Der vil desuden være smagsprøver lavet af Mathias Skovmand-Larsen fra Nordic Food Lab, som vil illustrere foredragets pointer.  Læs mere og tilmeld dig her.
24. - 28. april
Sidder smagen på tungen eller mellem ørerne? Det vil Smag for Livet give svaret på, når Smagskaravanen rykker ud til skoleelever landet over. Eleverne vil få mulighed for at lære:

marts

10. marts
Den 10. marts deltager Smag for Livet i konferencen Stop making sense: A conversation between sensory and social science about food and drink i Philadelphia. Her skal personer fra Smag for Livet fortælle om hvordan centret, gennem tværfagligt samarbejde mellem videnskabelige tilgange og praksismiljøer, forsker i og formidler viden om smag. Emnerne for Smag for Livets oplæg er beskrevet (på engelsk) i abstractet her på siden. 
9. marts
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil professor i madkundskab og medlem af Smag for Livets centerledelse, Karen Wistoft, fortælle om samspillet mellem børn, smag og læring. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
2. marts
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil Jonatan Leer, forsker i smagspædagogik og madkultur og ansat ved Smag for Livet, fortælle om koblingen mellem mad og maskulinitet. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
2. marts
Den 2. marts besøger professor Smag, aka Ole G. Mouritsen, Virum Gymnasium for at fortælle eleverne om generel viden om smag.
1. - 2. marts
Kom og prøv vores splinternye lærings-app "Fag med smag", som vi stiller gratis til rådighed for alle lærere. App'en er fuld af didaktiserede undervisningsmaterialer klar til brug. Materialerne bruger smagen som drivkraft for læring - dels om smag og sanser, dels ved at opøve færdigheder og kompetencer i andre fag med smagen som redskab. På læringsfestivalen i Bella Center kan du afprøve forskellige forløb i vores workshops og tale med os om forløbene, som vi har afprøvet i praksis. Vi glæder os til at se dig på Stand 272.

februar

25. februar
Centerleder Ole G. Mouritsen holder foredrag hos Kerteminde Maritime Haver om tang som fødevare, især med fokus på smagen af tang, for foreningens medlemmer og alment interesserede. Der vil være smagsprøver til foredraget, og efterfølgende er der arrangeret madlavning.
23. februar
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil antropolog og forsker ved Smag for Livet, Susanne Højlund, fortælle om de sociale aspekter ved smag og hvordan vi skaber og deler viden om smag. Læs mere om forelæsningsrækken og tilmeld dig her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
23. februar
I anledning af den japanske ambassades 150års jubilæum holder Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, foredrag for Club Nippons medlemmer og elever og lærere ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby, hvor han fortæller om tsukemono (japanske syltede grøntsager) og smagen af japansk mad.
20. februar
Den 20. februar kommer studerende fra Suhrs Højskole til workshop på Københavns Universitet. Der skal undersøges forskellige teksturer i is, og hvordan proteiner i æg opfører sig ved forskellige temperaturer. Desuden vil Michael Bom Frøst give et oplæg om Nordic Food Labs arbejde inden for Smag for Livet og i mødet mellem videnskaben og gastronomien.
9. februar
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil Michael Bom Frøst, leder af Nordic Food Lab og medlem af Smag for Livets centerledelse, fortælle om smag fra et sensorisk perspektiv, oplevelsen af et måltid og sansning. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
8. februar
Dette er det overordnede spørgsmål, når Nordic Food Lab får et madkundskabshold på besøg d. 8. februar. Holdet kommer blandt andet til at smage på græshopper, tale om hvad der gør animalske produkter så lækre, og hvordan vi bliver påvirket af vores omgivelser, når vi vurderer den mad, vi skal til at spise.
2. februar
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil lektor i medie- og kulturanalyse og forsker ved Smag for Livet, Karen Klitgaard Povlsen, fortælle om forholdet mellem nostalgi og smag. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:

januar

26. januar
Som en del af forelæsningsrækken 'Smag for livet - nye perspektiver på smag' på Folkeuniversitetet Aarhus, vil centerleder Ole G. Mouritsen fortælle om bl.a. smag fra et gastrofysisk perspektiv, mundfølelse og vores allesammens fornemmelse for smag. Læs mere og tilmeld dig forelæsningsrækken her. Læs om de andre forelæsninger i rækken:
25. januar
Der bliver afholdt et møde til orientering og koordinering af projekter mellem vidensinstitutioner. Udover at høre om en masse spændende projekter, vil der også være mulighed for at se særudstillingen omhandlende konditor Gert Sørensen, der bl.a. fremstillede smukke dekorationer til Kongehuset, og besøge byggepladsen, der bliver til Madens Hus - et helt nyt koncept, hvor man kan deltage i historisk madlavning i fire autentiske køkkener.
2016

december

6. december
Mathias Porsmose Clausen og Morten Christensen inviterer gennem Folkeuniversitetet på besøg i Gastrolab på SDU i Odense, hvor forskere bruger moderne teknikker til at "se ind i maden".  Læs mere her.

november

29. november
Når vi smager på maden, bruger vi alle fem sanser: at se, høre, smage, lugte og føle. Desuden er smagsoplevelsen kædet sammen med erindringer, sociale sammenhænge, traditioner og kultur.  Ole G. Mouritsen, Susanne Højlund og Michael Bom Frøst fortæller om smagens univers i en forelæsningsserie på Folkeuniversitetet Odense.  Se mere her. 
22. november
Når vi smager på maden, bruger vi alle fem sanser: at se, høre, smage, lugte og føle. Desuden er smagsoplevelsen kædet sammen med erindringer, sociale sammenhænge, traditioner og kultur.  Ole G. Mouritsen, Susanne Højlund og Michael Bom Frøst fortæller om smagens univers i en forelæsningsserie på Folkeuniversitetet Odense.  Se mere her. 
15. november
Når vi smager på maden, bruger vi alle fem sanser: at se, høre, smage, lugte og føle. Desuden er smagsoplevelsen kædet sammen med erindringer, sociale sammenhænge, traditioner og kultur.  Ole G. Mouritsen, Susanne Højlund og Michael Bom Frøst fortæller om smagens univers i en forelæsningsserie på Folkeuniversitetet Odense.  Se mere her. 
10. november
Centerleder Ole G. Mouritsen holder forelæsning om smag i forbindelse med Folkeuniversitetet Aarhus' undervisningshold om "Videnskaben bag maden". Læs mere og find tilmelding her.

oktober

18. oktober
D. 18. oktober på Syddansk Universitet fejres udgivelsen af den første videnskabelige antologi om mad og medier: "Food and Media, Distinctions, Practices and Heterotopias". Mad ses overalt i det moderne medielandskab - der er kommet flere kogebøger, madmagasiner, kokkeshows på TV, online blogge, opskrifter og posts på de sociale medier. Denne antologi argumenterer for at madstudier i højere grad skal fokusere og være opmærksom på den betydning medier har for vores måde at omgås mad.   Information følger.
14. oktober
På årets Kulturnat i København kan du opleve, hvad konsistensen betyder for smagsoplevelsen, når vi byder på sprøde, salte fiskeskind som smagsprøver. Kom og bliv klogere på konsistens og mundfølelse sammen med os til kulturnat i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Bredgade 40, København K. Arrangementet finder sted kl. 18 - 24. Se hele programmet på ministeriets hjemmeside.  
13. oktober
D. 13. oktober på Aalborg Universitet fejres udgivelsen af den første videnskabelige antologi om mad og medier: "Food and Media, Distinctions, Practices and Heterotopias". Mad ses overalt i det moderne medielandskab - der er kommet flere kogebøger, madmagasiner, kokkeshows på TV, online blogge, opskrifter og posts på de sociale medier. Denne antologi argumenterer for at madstudier i højere grad skal fokusere og være opmærksom på den betydning medier har for vores måde at omgås mad.   Information følger.  
13. - 16. oktober
I Kunsthal Aarhus hænger smagen på væggene fra den 13.-16. oktober. Her kan publikum opleve en helt ny billedbog for børn og voksne om smag, ”The Tastebuddies” skabt af billedkunstneren Leonardo Sagastuy Solis, som er legatmodtager i Smag for Livet. Både øjnene og tungen skal i brug – og er du under 16 år, får du chancen for at slippe tegnesansen fri med smagsforskere og kunstneren bag værket. Torsdag d. 13 oktober
7. oktober
D. 7. oktober på Københavns Universitet fejres udgivelsen af den første videnskabelige antologi om mad og medier: "Food and Media, Distinctions, Practices and Heterotopias". Mad ses overalt i det moderne medielandskab - der er kommet flere kogebøger, madmagasiner, kokkeshows på TV, online blogge, opskrifter og posts på de sociale medier. Denne antologi argumenterer for at madstudier i højere grad skal fokusere og være opmærksom på den betydning medier har for vores måde at omgås mad.
6. - 7. oktober
På kurset "Smag for Livet" bliver kursisterne præsenteret for ny viden om smag og smagssansen, får smagsoplevelser i workshops og måltider og præsenteres for læringsforløb og undervisningsmaterialer, der kan anvendes i madkundskab og i tværfaglige forløb. Program Torsdag den 6. oktober 2016 9.30 – 10.00:      Kaffe, te og brød. 10.00 – 10.15:    Velkomst v. kursusudvalget.

september

28. september
Se mere om årets tema - grundsmagene - i artiklen her: Op mod 30000 elever udforsker grundsmagene på Smagens Dag 2016  
23. september
Fredag d. 23. september inviterer vi til seminar og reception for at fejre udgivelsen af bogen Food and Media, Distinctions, Practices and Heterotopias, Routledge 2016. Den første videnskabelige antologi om mad og medier, redigeret af Jonatan Leer and Karen Klitgaard Povlsen. Fredag d. 23. september 2016 kl. 14 - 16.30 (2 pm - 4.30 pm) Aarhus Universitet, Lokale 333 (ADA-bygningen), 8200 Aarhus N.  Program:  Kl. 14 – 15: Seminar med præsentation af bogen og tre kapitler:
22. september
Stud. scient. i human ernæring Julia Sick forsvarer sit speciale, Children’s Reasons for Accepting and Rejecting Food, torsdag d. 22/9 kl. 10. Specialet er udført i samarbejde med Smag for Livet.
17. september
Børnenes Bocuse d'Or er en workshop for 10-18 årige, der går med en mesterkok i maven. Deltagerne vil blive opdelt i hold, som skal dyste i en opgave, der tager udgangspunkt i Mortens konkurrencemenu fra det uofficielle "VM for kokke", Bocuse d’Or. Danmarks Bocuse d'Or repræsentant, stjernekokken Morten Falk, og gastrofysiker Morten Christensen vil være dommere.
17. september
Bocuse d’Or-kokken Morten Falk og Smag for Livets leder, Ole G. Mouritsen, inviterer indenfor i smagens univers, når Smag for Livet deltager på SPIS! Madmarked. De vil præsentere tankerne, håndværket og gastrofysikken bag et udvalgt delelement fra Morten Falks Bocuse d’Or-menu. Kom og bliv klogere på videnskaben bag verdensklasse-kokkekunst. Læs mere om arrangementet her.
17. - 18. september
I samarbejde med SPIS! Odense Food Festival står Smag for Livet for Smagsskattejagt. Her bliver man sendt rundt på Madmarkedet til en række opgaver om og med smag. Når man vender tilbage, er man blevet klogere på både smagen og sig selv. Der er Smagsskattejagt både lørdag og søndag i tidsrummene kl. 10.30-12.30 og kl. 13.30-16.00.
14. september
Smag for Livets egen "Professor Smag", Ole G. Mouritsen, ved alt om tang, og i forbindelse med SPIS! Odense Food Festival, giver han et foredrag om grøntsagerne fra havet og deres mange gode egenskaber. Kom og smag med, få inspiration og bliv klogere på, hvordan tang kan blive en del af fremtidens køkken. Læs mere om arrangementet og køb billet her.
11. september
Medbring dine egne æbler og få testet deres sødme og sprødhed hos eleverne fra 1u, Sct. Knuds Gymnasium, Odense. Desuden er der smagsprøver på hjemmelavet æblejuice. Vi står klar dagen igennem fra kl. 10 til 16. Arrangementet er gratis.
8. september
Maden spiller en central rolle i opdragelsen af børn, og det fælles måltid er et samlingspunkt for familiens medlemmer. Gennem udstillingen og foredraget Barnemad! Danske kogebøger til børn, 1847-2014 sætter Caroline Nyvang, Det Kongelige Bibliotek, og Smag for Livets Jonatan Leer, DPU, fokus på, hvordan danske kogebøger siden midten af 1800-tallet har argumenteret for at lade børn deltage i hjemmets madlavning.
3. september
Smag for Livet deltager igen på årets Food Festival i Aarhus, denne gang med workshoppen 'Børnenes Bocuse d'Or'.  Her kan børn blive stjernekok for en dag og deltage i en ægte kokkekonkurrence, hvor Danmarks Bocuse d'Or repræsentant, stjernekokken Morten Falk, og Smag for Livets "Professor Smag", gastrofysiker Ole G. Mouritsen, vil være dommere. Deltagerne vil blive opdelt i hold, som skal dyste i en opgave, der tager udgangspunkt i Mortens konkurrencemenu fra det uofficielle "VM for kokke", Bocuse d’Or. 
2. september
I maj 2016 deltog den danske stjernekok Morten Falk i det uofficelle VM for kokke, Bocuse d’Or. Nu præsenterer Smag for Livet Morten i dialog med gastrofysiker, professor Ole G. Mouritsen tankerne bag hans konkurrencemenu. Som gæst får du eksempler på håndværket, gastrofysikken og den samlede smagsoplevelse. Arrangementet foregår fredag d. 2. september kl. 16.45-17.30 på Kokkescenen.

august

22. august
10 billedkunstklasser fra seks skoler i Odense har i foråret arbejdet med "Fantasi og evnen til at forudse det uventede" med H. C. Andersens univers som inspiration. Der er blevet brugt  forskellige billedkunstneriske udtryk, fx grafik, video, tegning, maleri og skulptur. Værkerne kan opleves i Kunstbygningen Filosoffen fra mandag d. 22. august og Smag for Livet er med til åbningen af kunstudstillingen. Program for åbning af udstilling: Kl. 8.45: Dørene på Filosoffen åbner (vær forberedt på overraskelser og uventede ting)
22. august - 30. september
Maden spiller en central rolle i opdragelsen af børn, og det fælles måltid er et samlingspunkt for familiens medlemmer. Gennem udstillingen og foredraget Barnemad! Danske kogebøger til børn, 1847-2014 sætter Caroline Nyvang, Det Kongelige Bibliotek, og Smag for Livets Jonatan Leer, DPU, fokus på, hvordan danske kogebøger siden midten af 1800-tallet har argumenteret for at lade børn deltage i hjemmets madlavning.

juni

26. juni
Forankret i Norden skaber vi forbindelse mellem kultur og økologi, det nye og det gamle. Gennem brug af ideer og håndværk skaber vi nye teknikker og ny viden. Nordic Food Lab er et not-for-profit open-source laboratorium, som viser et bredere perspektiv på den spiselige del af naturen og verden.
25. juni
Til Kulinarisk Sydfyn vil Smag for Livet lave to forskellige workshops for børn/unge i alderen 6 - 13 år: Workshop:  Gyotako – tryk og spis! Gyotako er en traditionel japansk trykketeknik, hvor mange bruger fisk og andre materialer fra naturen som motiv. Kom og lær at lave flotte tryk af fladfisk og lav en lækker stegt filet bagefter til dig selv. Deltagere: Børn 9-13 år. Max 6 deltagere i hver workshop
19. juni
Kom til skattejagt på smagens hemmeligheder. Vi sender dig ud på en masse opgaver om og med smag, og når du vender tilbage, er du blevet klogere på både smagen og dig selv. Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
19. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Her kan du genopdage smagen af Bornholm med lidt hjælp fra en kanonkugle og iskold sennep, når kokken og professoren tester bornholmske råvarer af fineste kvalitet. Kokken viser dig håndværket og professoren fortæller om videnskaben bag smagen, mens du selv smager efter. Børnefamilier er velkomne.
19. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Her kan du genopdage smagen af Bornholm gennem tang og vilde urter, når kokke og gastrofysikere tester bornholmske råvarer af fineste kvalitet. Kokkene viser dig håndværket og gastrofysikerne fortæller om videnskaben bag smagen, mens du selv smager efter. Børnefamilier er meget velkomne.
19. juni
Kom til skattejagt på smagens hemmeligheder. Vi sender dig ud på en masse opgaver om og med smag, og når du vender tilbage, er du blevet klogere på både smagen og dig selv. Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
18. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Må man lege med maden – og kan madklubber skabe fællesskab og madglæde? Med denne interaktive debat spørger Smag og Lær, hvad vi vinder, hvis vi lader børnene tage kontrollen og eksperimentere i køkkenet. Imens leger elever fra Kongeskærskolen i køkkenet og byder på smagsprøver – hvis de kan selv.
18. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Kom med på opdagelse i smagens univers. Lad dig overraske over, hvor kloge børn er på smag. Find ud af, om det er børn eller voksne, der smager bedst. Og dyk ned i den enorme viden, der gemmer sig i maden, vi spiser hver dag.
18. juni
Kom til skattejagt på smagens hemmeligheder. Vi sender dig ud på en masse opgaver om og med smag, og når du vender tilbage, er du blevet klogere på både smagen og dig selv. Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
18. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Mayonnaise i matematikken, livretter i sprogfagene og kanonkuglesennep i historietimerne. Kom og se hvad elever fra Kongeskærskolen lærte i temaugen ”Smag i alle fag”. Her satte Smag for Livet og skolens lærere fokus på læring om og gennem smag i alle fag og for samtlige elever fra 0. til 8. årgang.
18. juni
Kom til skattejagt på smagens hemmeligheder. Vi sender dig ud på en masse opgaver om og med smag, og når du vender tilbage, er du blevet klogere på både smagen og dig selv. Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
17. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Hvorfor er mad og smag ikke på skoleskemaet hver dag? Med denne interaktive debat spørger Smag og Lær, hvorfor og hvordan mad, smag og madlavning kan bruges som ramme for børns læring på tværs af folkeskolens fag. Imens byder elever fra Kongeskærskolen på beviser for, at det virker.
17. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad.
17. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved Folkemødet båret af seks projekter støttet af Nordea-fonden. De seks projekter er Smag for Livet, MIT kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp, Haver til Maver og LOMA – Lokal Mad. Mayonnaise i matematikken, livretter i sprogfagene og kanonkuglesennep i historietimerne. Kom og se hvad elever fra Kongeskærskolen lærte i temaugen ”Smag i alle fag”. Her satte Smag for Livet og skolens lærere fokus på læring om og gennem smag i alle fag og for samtlige elever fra 0. til 8. årgang.
16. juni
Med udgangpunkt i arbejdet med Tænkepauser-bogen Smag udfolder Susanne Højlund smagsbegrebet fra en antropologisk vinkel. Hun argumenterer for, at smag ikke kun er noget der er på tungen eller i hjernen, men også imellem os. Smag er noget, der samler og skiller os, får os til at tænke på hjem og vækker minder og følelser - fra afsky til nydelse. Læs mere om arrangementet og køb billet her.
16. - 19. juni
Projektkollektivet Smag & Lær er en fælles indsats ved folkemødet båret af de seks projekter MIT Kokkeri, Fars Køkkenskole, Madkamp - DM i madkundskab, Haver til Maver, LOMA - Lokal Mad og Smag for Livet.  Smag & Lær arbejder for madglæde i børnehøjde fordi vi mener, at børn og unge får nye kompetencer, dejlige oplevelser og stærke fællesskaber, når de dyrker grøntsager, laver mad og lærer deres egen smag at kende. Vi udfordrer børn og unge i madlavning og tilsmagning. Og vi udfordrer alle på deres smagsmod.
7. juni
Denne anden dag af forløbet "Smag for naturen" arbejder 5.a hjemme på skolen. Her vil Smag for Livets kok, Klavs Styrbæk, og underviser i Madkundskab på UC Lillebælt, Majbritt Pless, hjælpe eleverne til at smage sig til læring om vilde urter.
6. juni
Susanne Højlund har skrevet bogen 'Smag' som en del af serien Tænkepauser - viden til hverdagen (40) og fagområdet Antropologi Århus Universitetsforlag skriver om bogen:
2. juni
Denne første dag af forløbet "Smag for naturen" tager 5.a båden til Vigelsø. I samarbejde med naturvejlederen Ole Runge, vil Smag for Livets kok, Klavs Styrbæk, og underviser i Madkundskab på UC Lillebælt, Majbritt Pless, hjælpe eleverne til at smage sig til læring om vilde urter.

maj

9. - 13. maj
Der bliver smag som tema på kryds og tværs af fag og årgange, når Smag for Livet rykker ind på Kongeskærskolen og viser, at smag kan bruges som afsæt til undervisning og læring i alle folkeskolens fag og klassetrin. Eleverne skal arbejde med emner som råvarer i geografi, sanser i naturfag, smagstests i matematik, de andres smag i dansk og runkesennep i historie. Selv spisefrikvarteret bliver smagfuldt, når eleverne skal undersøge måltidets betydning for gode liv.

april

25. - 29. april
Sidder smagen på tungen eller mellem ørerne? Smager surdejsbrød surt? Kan man spise en vandmand? Med Smagskaravanen ønsker Smag for Livet at præsentere skoleelever for:

marts

29. marts
Marie Damsbo-Svendsen
10. marts
Michael Bom Frøst, medlem af Smag for Livets centerledelse og leder af Nordic Food Lab, fortæller om smag, sanselighed og magisk realisme ved et ud af i alt tre arrangementer, hvor Ingrid Kristensen & Co.’s dansere i selskab med kloge hoveder danser og snakker sig gennem emner som Dans & Demokrati, Magisk Realisme og Isabel Allendes roman Åndernes Hus. Michael Bom Frøsts oplæg vil have fokus på sanselighed i smagen i den magisk realistiske tradition og i Isabel Allendes stærkt sanselige kogebog ”Afrodita”.
5. marts
Kom til et spændende arrangement, om hvordan vi oplever mad med vores sanser, og hvorfor vi vil eller ikke vil smage bestemte fødevarer. Du får mulighed for at fortælle, hvordan du oplever mad, og at smage på madvarer, du nok aldrig har smagt før. Du vil lære dine sanser bedre at kende. Og du vil være med til at finde ud af, hvorfor der nogle madvarer, som du ikke kender i forvejen, men gerne vil smage på, mens der måske er andre, du ikke vil. Praktiske informationer:
3. marts
På dag nummer to skal klassen til STYRBÆKS, hvor eleverne skal smage på HELE torsken - fra skind til lever og hoved. De skal også selv prøve at tilberede mad med torsk og arbejde med teori.
1. marts
Den første dag skal klassen til Kerteminde og besøge fiskehuset på havnen. Her skal de følge arbejdet og se fiskene. I samarbejde med et par kokkeelever, skal eleverne prøve at tilberede frisk torskerogn, krabbesupper, lave remoulade, og lære om torsk og krabber.

januar

22. januar
Det er muligt at læse mere om arrangementet her: Professortiltrædelsesforelæsning d. 22. januar Der er gratis adgang, men tilmelding skal ske via: https://auws.au.d/default.aspx?id=26945
2015

december

13. december
Saftig ande-, gåse-, eller flæskesteg med sprødt skind. Brunede og hvide kartofler, rødkål og den brune sovs. Julevinen. Risengrød, risalamande og kirsebærsauce. Smagen af julemaden skal helst være præcis, som vi husker det fra tidligere, ellers bliver det ikke rigtig jul. For traditioner og traditionelle måltider er nogle af de oplevelser, som er stærkest til at vække erindringer. Duften og smagen af en ret kan på ingen tid bringe os tilbage i vores bedstemoders køkken og minde os om mennesker og begivenheder, som vi troede, vi havde glemt for længst.
10. december
Sædvanligvis varer de ordinære foredrag omkring to timer. Dette inkluderer to gange tre kvarters foredrag, et kvarters pause og tid til spørgsmål. Foredragene rettet mod 8.-10. klasse og varer som udgangspunkt cirka en time og et kvarter, hvor der undervejs er en pause. Benyt hovedindgangen til Institut for Matematiske Fag. Herfra er der skiltet af med UNF-pile til auditoriet. 
5. december
Saftig ande-, gåse-, eller flæskesteg med sprødt skind. Brunede og hvide kartofler, rødkål og den brune sovs. Julevinen. Risengrød, risalamande og kirsebærsauce. Smagen af julemaden skal helst være præcis, som vi husker det fra tidligere, ellers bliver det ikke rigtig jul. For traditioner og traditionelle måltider er nogle af de oplevelser, som er stærkest til at vække erindringer. Duften og smagen af en ret kan på ingen tid bringe os tilbage i vores bedstemoders køkken og minde os om mennesker og begivenheder, som vi troede, vi havde glemt for længst.
3. december
Centerleder Ole G. Mouritsen holder oplæg om Smag for Livet for erhvervsfolk i kvalitetsNetværket. Program:

november

26. november
Tænk, hvis vi kan blive både gladere og klogere af at fokusere på, hvordan mad smager. Smag for Livet tror på, at vi kan lære noget nyt, hvis vi fokuserer på smagen i både leg og undervisning i skolen. Om smags-skattejagten Kan du beskrive smagen af et æble? Spiller lyden af det vi spiser ind på vores smagsoplevelse? Hvorfor er der noget mad, vi ikke kan lide?
18. november
Julen og julens måltider er nok nogle af de bedste eksempler på, hvordan duften og smagen af en ret kan sendes os tilbage i tiden og minde os om mennesker og begivenheder, som vi troede, vi havde glemt for længst. Denne aften kl. 19.00-21.00 vil kokken Klavs Styrbæk, leder af det gastronomiske projekt STYRBÆKS, og Ole G. Mouritsen, leder af Smag for Livet og præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, sammen gøre forberedelser til julen. Med dufte, smag og en god historie vil de bringe erindringerne frem om, hvordan en rigtig jul skal smage og dufte.
10. november
Sprød, saftig, sød, syrlig, spiselig. Dyk ned i en verden af smag, når vi undersøger, om det er muligt at beskrive en smagsoplevelse gennem sproget, og hvorvidt kulturen er med til at forme vores smag. Foredragsholderne er Jonatan Leer og Liselotte Hedegaard.  Vi går også på jagt efter kulinariske kapitler i litteraturen. Du kan desuden lade smagsløgene få frit løb, når Smag for Livets gastrofysikere fremtryller overraskende smagsprøver.
5. november
Chairs: Nina Overby, University of Agder, Norge / Wender Bredie, Københavns Universitet Arrangementet afholdes på engelsk.

oktober

21. oktober
  Læs uddrag af bogen her på hjemmesiden. Uddragene handler om mundfølelse og mundfølelsens samspil med de andre smagsindtryk. Se også bogens hjemmeside, www.fornemmelseforsmag.dk
9. oktober
I Smag for Livets sansebar kan du bl.a. eksperimentere med smag og duft og blive mere bevidst om din egen smag. Kl. 18 - 24. Du er meget velkommen til at dele dine oplevelser med os på de sociale medier. Brug #smagforlivet og/eller #blåtunger.
4. oktober
Som smagspartner hos Smag for Livet kommer 5.a over de næste tre år til at arbejde kontinuerligt med smag som tema i forskellige fag. Denne gang gælder det Natur og Teknik, hvor eleverne skal besøge køkkenet hos STYRBÆKS og de glade grise ved HindsholmGrisen. Eleverne kommer til at stå med fingrene i fadet og skal bl.a. lave, og selvølgelig smage, deres egne frikadeller.

september

29. september - 1. oktober
Kontaktperson Karen Wistoft: kawi [at] du.au.dk, mobil 26132653. Tilmelding via AU’s hjemmeside.
27. september
I forbindelse med Åbent Hus på Pometet deltager Smag for Livet med en stand, hvor du kan smage på blommer af to forskellige sorter. Blommerne er dehydrerede - dvs. der er trukket væske ud af dem - med det resultat, at den samlede smags- og flavouroplevelse bliver mere intens, fordi det naturlige sukker- og syreindhold er opkoncentreret sammen med de naturlige aromaer i blommerne. Samtidig udfører studerende fra University College Sjælland, Ankerhus, en sensorisk mini-test af studerende og et mind-map over, hvad denne spiseoplevelse får dig til at tænke på.
23. september
Mød Smag for Livets centerleder, professor, dr. scient. Ole G. Mouritsen, som taler om et tilsyneladende enkelt spørgsmål: Hvordan smager maden? Foredrag i Aalborg Zoo i forbindelse med Dansk Naturvidenskabsfestival Aalborg. Arrangementet er målrettet 7.-10. klasse. 4. til 6. klasse, samt ungdomsuddannelserne (bl.a. gymnasier, HTX mv.). er også velkomne. Formålet er at give eleverne et godt indtryk af teknik, natur og sundhedsvidenskab og inspirere dem fagligt i denne retning.
15. september
Kontaktperson: Anne Bech, annebech [at] yahoo.dk eller Karen Wistoft: kawi [at] du.au.dk mobil 26132653
12. september
Sensoriker Annemarie Olsen, Københavns Universitet, holder to 15 minutters indlæg under overskriften Hvordan kan man ændre på, hvad børn kan lide. Hun tager afsæt i, hvad forskningen kan sige om, hvordan børn lærer at kunne lide nye smage. Smag for Livets telt (Telt nr. 1), kl. 12 og kl. 14.  
12. september
Sensoriker Annemarie Olsen, Københavns Universitet, holder to 15 minutters indlæg under overskriften Hvordan kan man ændre på, hvad børn kan lide. Hun tager afsæt i, hvad forskningen kan sige om, hvordan børn lærer at kunne lide nye smage. Smag for Livets telt (Telt nr. 1), kl. 12 og kl. 14.  
12. september
Kan man se smagssansen? Hvad er de fem grundsmage, og hvad betyder de for smagsoplevelsen? Kan du genkende en smag, der er forklædt som rød gele? Hvordan ser maden ud under mikroskop? Hvordan sætter vi ord på smag og duft? Kan du bestå jelly bean-testen, og hvordan smager chips uden knas? Alt det kan du få svar på i Smag for Livets telt på Flakhaven (telt nr. 1) på SPIS! Odense. Vi glæder os til at se jer!
4. - 6. september
Aarhus Food Festival varer fra fredag d. 4. september til søndag d. 6. september. Kontaktperson: Susanne Højlund, etnosh [at] cas.au.dk. Øvrige deltagere fra Smag for Livet: Jonas Stejn Klotz med præsentation af færøsk lyd og færøske minnies. Jonatan Leer og Karen Wistoft.

august

24. august
Sushi handler om lidenskab, videnskab, æstetik, livsglæde og sundhed Sushi i sin originale form er en måde at konservere fisk på ved hjælp af gæret og sur ris. I moderne sushi er både fisk og ris helt friske, og ofte spises fisken rå. Samtidig benyttes grøntsager, tang og skaldyr.
24. august
Smag for Livet-klasse 6.d, Brøndbyøster skole, på besøg med ude-madlavning i Haver til Maver, Krogerup Avlsgård, Humlebæk. Kontaktperson: Anne Bech, annebech [at] yahoo.dk eller Karen Wistoft: kawi [at] du.au.dk, mobil 26132653.  
22. august
Lørdag 22. august 2015 kl. 11-14 inviterer Nordea-fonden alle til indvielse af Cirkelbroen på Christianshavn. Broen, som er tegnet af kunstneren Olafur Eliasson, er en gave fra Nordea-fonden til Københavns Kommune. Cirkelbroen gør det lettere for københavnerne at bevæge sig rundt i byen. Men Cirkelbroen er meget mere end en bro. Den er et kunstværk. Den er et nyt mødested. Den er en udkigspost i havnen. Mange har ventet længe på broen, og Nordea-fonden håber, at mange vil være med ved indvielsen 22. august.
21. august
Jonatan Leer og Karen Wistoft inviterer i anledning af deres nye bog Mod en Smagspædagogik til RELEASEPARTY den 21. august kl. 14 på DPU/IU (AU), Emdrupvej 115 C, 2400 København NV, i lokale D170. Her vil forfatterne kort præsentere hovedpointerne i deres nye bog og byde på smagsprøver og et lille glas.  Bogen kan downloades fra 21. august. Et fyldigt uddrag (på engelsk) kan downloades allerede nu fra denne artikel.
20. august
Kontaktperson Karen Wistoft: kawi [at] du.au.dk, mobil 26132653 Tilmelding: Anna Weber, UVM: anna.weber [at] stukuvm.dk eller 20736147

juni

28. juni
Lørdag d. 27/6 og søndag d. 28/6 kl. 10 - 12: "Maddysten": Elever fra 6B på Haahrs Skole - vinderne af DM i Madkundskab - dyster mod hinanden på kreativitet og innovation i køkkenet. Med tre lokale ingredienser, nemlig gulerødder, rabarber og bacon, skal eleverne på halvanden time udvikle en sød og en salt ret, hvor de tre ingredienser spiller hovedrollen. Et kompetent dommerpanel smager og vurderer retterne. Vinderen kåres ca. kl. 12.
27. juni
Lørdag d. 27/6 og søndag d. 28/6 kl. 10 - 12: "Maddysten": Elever fra 6B på Haahrs Skole - vinderne af DM i Madkundskab - dyster mod hinanden på kreativitet og innovation i køkkenet. Med tre lokale ingredienser, nemlig gulerødder, rabarber og bacon, skal eleverne på halvanden time udvikle en sød og en salt ret, hvor de tre ingredienser spiller hovedrollen. Et kompetent dommerpanel smager og vurderer retterne. Vinderen kåres ca. kl. 12.
11. - 14. juni
Børn og unge får nye kompetencer, dejlige oplevelser og stærke fællesskaber, når de dyrker grøntsager, laver mad og lærer deres egen smag at kende. Det mener projekt-kollektivet Smag & Lær, som arbejder for madglæde i børnehøjde.   Mad er mere end næring og energi. Mad er bevidsthed, håndværk, smag, fællesskab, erfaring og glæde. Derfor kan det at lave mad, smage og eksperimentere skabe en lystbetonet og spændende hverdag for børn og unge.

marts

januar

Uge 3 (12. - 14. januar)
7. januar
Næsby Skole, v. Lars Stahl. Morten Christensen
4. - 11. januar
2014

september

5. - 7. september
Smag for Livet medvirker med Smagsmysteriet på Nordens største madfestival, Aarhus Food Festival, i Aarhus, 5.-7. september, 2014.

august

13. august
  Lederen af Smag for Livet, professor Ole G. Mouritsen, Syddansk Universitet, fremlægger idéerne bag centret, og der vil være indlæg fra projekter om smagens betydning for læring, for det nye skolefag Madkundskab og for innovation af mad og måltider.   Program: – Velkomst – Kort om ideen bag Smag for Livet – To eksempler på delprojekter (v/ Karen Wistoft & Michael Bom Frøst) – Gæsteforedrag: Dr. John Prescott: Taste Matters. Why We Like the Food We Do
11. august
The Science of Taste Download Poster