Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Mosaik af en amfora til garum, fra en udgravning i Pompeji. By Claus Ableiter - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.
    Mosaik af en amfora til garum, fra en udgravning i Pompeji. By Claus Ableiter - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.

Du er her

Smagslågen - en podcast om fermentering: Fiskesauce (garum)

Søger...

Podcast Dette afsnit handler om fiskesauce, som også kaldes garum, hvis man vender sig mod antikkens Grækenland eller Rom.

Fiskesauce frembringes ved, at enzymer i fiskenes egne tarme, eller fra tilsat koji, nedbryder makromolekylerne i fiskene og danner en masse frie aminosyrer, som skaber umamismag.

Samtidig skaber den tilsatte salt et sikkert miljø, hvor de sygdomsfremkaldende bakterier dør. Hør meget mere om fiskesauce i denne proces, og hvordan en hjemmelavet garum smager.

 

 

 

Hvis du vil opleve fiskesauce/garums effekt i maden, så prøv denne opskrift på tarte flambée, hvor fiskesauce spiller en essentiel rolle.

Omtalt i artiklen

Udviklingskonsulent

Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.