Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Hvordan påvirker forskellige lyde smagen? Det fandt publikum på Aarhus Food Festival ud af. Foto: Susanne Højlund.
    Hvordan påvirker forskellige lyde smagen? Det fandt publikum på Aarhus Food Festival ud af. Foto: Susanne Højlund.

Du er her

Prøv selv: Lyt en smag

Søger...

Øvelse Smagen sidder også i ørerne. I dette eksperiment kan du afprøve, hvordan forskellige slags musik smager.

Kan du høre, hvad musik smager af?

Selv om spørgsmålet måske ikke umiddelbart giver mening, er det ikke svært at besvare for de fleste.

Ved Aarhus Food Festival 2015 undersøgte Smag for Livets team med antropolog Susanne Højlund i spidsen, hvordan forskellige slags musik "smager".

Det gjorde de med afsæt i bl.a. den britiske psykolog Charles Spences forskning i, hvordan lyd og smag er knyttet sammen. Metoden var en række eksperimenter, hvor publikum på festivalen blev præsenteret for musik og lyde og dernæst fortalte om deres oplevelser.

Prøv selv: Hvordan smager musikken

Du kan selv afprøve dele af eksperimentet, hvor vi undersøgte sammenhængen mellem musikkens og madens smag.

Du præsenteres for fire lydeksempler, der repræsenterer fire grundsmage - sur, sød, salt og bitter. For hvert eksempel skal du dels angive, hvilken grundsmag du kan koble musikken til, og dels beskrive, hvilken mad du får lyst til at spise, når du lytter til musikken.

Find lydeksemplerne i powerpoint-præsentationen her: Lyt en smag - fire lydeksempler.

Find de rigtige svar her.

OBS: Der er ikke lavet en lyd til grundsmagen umami, men informanterne i forsøget på Aarhus Food Festival brugte ordet dyb til at karakterisere smagen af kød.

Mere om lyd og smag:

Hør Lotte Knakkergaards podcastserie "Sæt lyd på smag".

Smagsklummen: Hør hvor det smager af Susanne Højlund.

Spence, Charles (2015) Eating with our ears: assessing the importance of the sounds of consumption on our perception and enjoyment of multisensory flavour experiencesFlavour, 2015, 4:3

Omtalt i artiklen

Antropolog, lektor, ph.d.

Susanne Højlund er lektor i antropologi ved Institut for Kultur og Samfund - Antropologi og Etnografi på Aarhus Universitet. Her arbejder hun med emnet smag i antropologisk madforskning.

I Smag for Livet undersøger og formidler hun bl.a., hvordan børn skaber og deler viden om smag, samt en række spørgsmål om smag og bæredygtighed.

Susanne Højlund er også hovedkraften og idekvinden bag det internationale symposium Creative Tastebuds, som fandt sted første gang på Aarhus Teater i september 2017. Creative Tastebuds gentages i maj 2021 på Maltfabrikken i Ebeltoft, denne gang med fokus på smag og bæredygtighed.