Gå til hovedindhold

Du er her

Sensorik: Modul D - Sensoriske metoder

Varekundskab
Naturfag i produktion
Produktudvikling, produktion og service
Gastronomisk innovation
Vin- og drikkevarelære
Forfattere:  Bat-El Menadeva Karpantschof, Marie Damsbo-Svendsen, Michael Bom Frøst

Sensoriske evalueringsmetoder er centrale i forhold til at vurdere madvarer og retter systematisk. Igennem dette modul lærer eleverne tre sensoriske evalueringsmetoder, som er skræddersyet til at kunne bruges i et køkken. Metoderne er hurtige, billige og nemme at gennemføre og giver indblik i, hvordan en madvare eller ret smager. I undervisningsforløbet indgår indtalte slideshows om sensoriske metoder, flavourhjul, flavourprofil (spiderplot) og kortlægning (projective mapping), smagninger og øvelser, der kan laves i et klasselokale eller køkken. 

Moduler i forløbet:
Modul A: Smagssansen og trigeminalsansen
Modul B: Lugtesansen og sensoriske fænomener
Modul C: Tekstur: Høre- og følesansen
Modul D: Sensoriske metoder
Modul E: Principper for velsmag

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet introduceres eleverne til sensorik og sensoriske evalueringsmetoder gennem et teoretisk oplæg.
Fag
Naturfag i produktion, Varekundskab, Produktudvikling, produktion og service, Gastronomisk innovation, Vin- og drikkevarelære
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Lyt
  • Se
  • Naturfag i produktion
  • Varekundskab
  • Produktudvikling, produktion og service
  • Gastronomisk innovation
  • Vin- og drikkevarelære
  • Lyt
  • Se
Denne aktivitet handler om sensoriske ordforråd – i dette tilfælde flavourhjul. Modulet består af teori og smagninger. Eleverne skal smage på forskellige olivenolier og beskrive produkterne ved hjælp af ordforrådet i et flavourhjul.
Fag
Varekundskab, Naturfag i produktion, Produktudvikling, produktion og service, Gastronomisk innovation, Vin- og drikkevarelære
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Varekundskab
  • Naturfag i produktion
  • Produktudvikling, produktion og service
  • Gastronomisk innovation
  • Vin- og drikkevarelære
I denne aktivitet lærer eleverne om sensorisk profilering, også kaldet spiderplot. Modulet indebærer et teoretisk oplæg og smagninger. Eleverne skal smage på en række produkter, vurdere deres væsentligste sensoriske egenskaber og lave en sensorisk profil over produkterne.
Fag
Varekundskab, Naturfag i produktion, Produktudvikling, produktion og service, Gastronomisk innovation, Vin- og drikkevarelære
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Varekundskab
  • Naturfag i produktion
  • Produktudvikling, produktion og service
  • Gastronomisk innovation
  • Vin- og drikkevarelære
Eleverne lærer i denne aktivitet om kortlægning, som er en sensorisk evalueringsmetode til at vurdere flere retter eller produkter op imod hinanden for at finde forskellige og ligheder imellem dem. Samtidig beskrives retternes/produkternes sensoriske karakteristika.
Fag
Varekundskab, Naturfag i produktion, Produktudvikling, produktion og service
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Varekundskab
  • Naturfag i produktion
  • Produktudvikling, produktion og service
Forslag til opfølgende spørgsmål til modul D - Sensoriske metoder – sæt ord på.
Fag
Varekundskab, Naturfag i produktion, Produktudvikling, produktion og service
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Varekundskab
  • Naturfag i produktion
  • Produktudvikling, produktion og service