Gå til hovedindhold

Du er her

Smagen af frugt og grønt: Danskmateriale modul 2-8

Dansk
Kemi
1. g
2. g
3. g
Forfattere:  Casper Thrane, Lone Berg

Her forefindes den komplette samling af danskmaterialer til forløbet "Smagen af frugt og grønt – Smagsbegrebet analyseret og formidlet".

Tip! Til inspiration kan du her læse, hvordan 2y arbejdede med smag i danskundervisningen.

Aktiviteter i forløbet

Modul 1 er et fællesmodul for både dansk og kemi, hvor der introduceres til emnet "smag" i en dansk- og kemifaglig kontekst.
Fag
Dansk, Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smagsreceptorer
  • Smagens psykologi
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Smagsreceptorer
  • Smagens psykologi
  • De fem grundsmage
Der samles op på Wistoft-artiklen fra modul 1, ligesom eleverne har læst en række nye tekster om smag med basis i fiktion og naturvidenskab. Øvelser i relation til disse vil udgøre omdrejningspunktet i undervisningen.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Genrer
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Fortolk
  • Sans
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Fortolk
  • Sans
  • Genrer
Der arbejdes med teksten "Skriftlig eksamen i dansk" samt to øvrige tekster omhandlende smag - disse to tekster arbejdes der tekstanalystisk med, ligesom der indgår en aktiv skriveøvelse.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Essay
  • Artikel
  • Genrer
  • Skriveøvelser
  • Litterær analyse
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Skriv
  • Snak
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Skriv
  • Snak
  • Essay
  • Artikel
  • Genrer
  • Skriveøvelser
  • Litterær analyse
Der arbejdes med karakteristik af den reflekterende artikel som genre, analyse og fortolkning af Knausgård-essay ”Sukker”.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Essay
  • Artikel
  • Genrer
  • Skriveøvelser
Aktivitetstyper
  • Skriv
  • Fortolk
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Skriv
  • Fortolk
  • Essay
  • Artikel
  • Genrer
  • Skriveøvelser
Smag tværfagligt betragtet ud fra kemi-artikel og danskfaglig teori om smag og betydning.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Artikel
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Artikel
En skrivetime! Skriftlighed, refleksion, skriftlighed og refleksion…
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Artikel
Aktivitetstyper
  • Se
  • Læs
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Se
  • Læs
  • Artikel
Inddragelse af sekundærlitteratur samt smag og diskurs.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Artikel
  • Skriveøvelser
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Skriv
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Skriv
  • Artikel
  • Skriveøvelser
Oplæsning, diskussion, sprog og smag.
Fag
Dansk
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Artikel
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Skriv
  • Dansk
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g
  • Læs
  • Skriv
  • De fem grundsmage
  • Artikel
Denne aktivitet afslutter hele forløbet og har omdrejningspunkt i begrebet konvivialitet. Konvivialitet vil sige en medleven i måltidet - dvs. det engagement, som ikke blot handler om at spise maden, men også skabe en kontekst og en indleven. Gruppevis laver/medbringer eleverne en ret til 3-4 personer. Denne indgår i fællesspisning, og programmet står derudover på gruppefremlæggelser, digtoplæsning m.v.
Fag
Dansk, Kemi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Kemi
  • 1. g
  • 2. g
  • 3. g