Smag Smagen er temaet for Smagens Dag – som altid den sidste onsdag i september, i år den 28. september. Det er dagen, hvor skoleelever over hele landet skal opleve at smage og lære om smagssansen.
Med temaet Smag Smagen sætter elever og lærere fokus på de 5 grundsmage – sødt, surt, salt, bittert og umami.
Lærerne har kunnet hente et nyt gratis elevmateriale med syv workshops om smagssansen og de 5 grundsmage.
Undervejs kommer eleverne vidt omkring. De fødevarer, der indgår i øvelserne, falder i tre grupper:
1. Mælk, surmælksprodukter, fetaost
2. Grøntsager og krydderurter
3. Kylling, bacon og skinke.
Eleverne skal gennem de praktiske og undersøgende opgaver i workshoppene opleve og erfare, hvilke fødevarer der især indeholder en af de 5 grundsmage. Når eleverne oplever og analyserer fødevarernes smag, kan de bruge en meget enkel model, Smage-5-kanten.
Gennem arbejdet kan eleverne tilegne sig færdigheder og viden, så de kan skelne mellem de forskellige grundsmage samt tilberede og sammensætte måltider med en smag, der giver dem lyst til at spise forskellige fødevarer.
Det er 24. gang vi fejrer Smagens Dag, som på mange skoler er blevet en fast tilbagevendende tradition. Hvert år har et nyt tema og en ny vinkel på emnet smag. Smagens Dag-sekretariatet ved ikke præcis hvor mange skoler, der deltager i Smagens Dag, men anslår, at mellem 20.000 og 30.000 børn er med til at smage på Smagens Dag. Og i år er antallet måske endnu større, fordi vi fået støtte fra Smag for Livet til at sende en flot plakat om temaet ud til alle landets 2100 skoler.
Som sædvanlig har de to erfarne madkundskabslærere og forfattere Hanne Birkum og Kirsten Marie Pedersen udarbejdet årets nye materiale til Smagens Dag. Målgruppen er 4.-7. klasse med særligt fokus på madkundskab.
Hvis du også er blevet lidt nysgerrig på smag og grundsmage, kan du se det gratis materiale på Smagens Dags hjemmeside www.smagensdag.dk.
Du er også velkommen til at kontakte sekretariatet for Smagens Dag på info [at] 2vejs.dk eller telefon 43 60 00 76, hvis du vil vide mere om, hvilke skoler der holder Smagens Dag i år.
Omtalt i artiklen
Kirsten Marie Pedersen er uddannet lærer og master i sundhedspædagogik. Frem til sin pension arbejdede hun som lektor i madkundskab på University College Lillebælt (nu UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole), hvor hun uddannede madkundskabslærere, udviklede læremidler og arbejdede for både Smagens Dag og Madkamp – DM i Madkundskab, foruden en stadig meget aktiv rolle i Smag for Livets undervisnings- og formidlingsaktiviteter.
Kirsten Marie Pedersen er udnævnt til smagsambassadør for sit arbejde i Smag for Livet.