Der findes en række klassiske undersøgelser af, hvor let man med bind for øjnene kan genkende en fødevare alene ud fra smagen, når teksturen er gjort ens ved at blende og si fødevarerne.
Unge med normalvægt kan i gennemsnit genkende ca. 41% af de forskellige fødevarer, unge med fedmeproblemer kan genkende 50%, hvorimod ældre med normal vægt kun kan genkende ca. 30%.
Variationen for forskellige typer fødevarer er meget stor:
- omkring 80% af normalvægtige unge kan genkende æbler og fisk,
- omkring 50% kan genkende gulerødder og citron,
- omkring 20% kan genkende ris og kartofler
- 4% kan genkende lammekød og kål.
Især det sidste tal er overraskende, fordi de fleste forbinder kål med en meget karakteristisk smag.
Det er nemt selv at lave et forsøg, der viser teksturens betydning for at kunne identificere en fødevare: Lav fem geler af juice af fem forskellige råvarer, og lav også én af rent vand til sammenligning.
6 forskellige slags geler af grønt, frugt og vand
1 dl gulerod
1 dl græskar
1 dl blodgrape
1 dl vand
1 dl blomkål
1 dl jordskok
6 × ½ g gellan
Farve, fx frugtfarve.
- Lav juice af de fem forskellige råvarer hver for sig.
- Tilsæt ½ g gellan til hver juice samt til vand og tilsæt farve.
- Kog hver af de seks væsker stille op, og lad dem simre i 2 min. Pisk let og hæld de lune væsker i forme, som sættes på køl.
- Skær gelerne i tern, når de er kolde, og servér med tandstikkere.
Prøv nu, om du kan smage, hvilken gel der svarer til hvilken råvare. Prøv eventuelt også med forskellige farver.
Variation: Du kan også bruge andre slags frugt og grønt.