Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Bløde chips
    Bløde chips

Du er her

Prøv selv: Bløde chips og blendet hotdog

Søger...

Øvelse Mundfølelsen skal passe til vores forventninger. Hvis mundfølelsen ændres, kan det få stor betydning for vores oplevelse af smagen

Følesansen og vores forventninger har stor betydning for vores smagsoplevelse. Lav to skåle med chips og oplev, hvor meget det betyder, at chipsene knaser rigtigt i munden.

Eksperimentet her er sjovest, hvis du prøver det sammen med nogle, der ikke ved, hvad du har gjort ved chipsene.

Du skal bruge:

  • En pose chips.
  • Vand.

(Hvis du har en gammel pose chips liggende, kan du også bruge den til dette eksperiment).

Tag halvdelen af chips'ene ud af posen - de skal gøres bløde. Det kan du gøre på flere måder, her er tre muligheder at vælge imellem:

  • Du kan lægge dem på et vådt viskestykke og lægge et andet vådt viskestykke over.
  • Du kan lægge dem i en plasticpose, hvori du også lægger et stort stykke gennemvædet køkkenrulle. Luk så posen tæt til og lad det stå natten over.
  • Du kan spraye dem med vand med en forstøverflaske (bruges typisk til blomster).

Når chipsene er blevet bløde, hælder du dem i en skål. Lav så en anden skål med de sprøde chips.

Smag på chipsene fra de forskellige skåle: De bløde først, og så de sprøde til sammenligning. Snak om, hvordan de smager, hvad du oplever i munden og hvad du ellers lægger mærke til. Hvordan lyder de fx?

Variation: Du kan også lave eksperimentet med kiks, fx almindelige Mariekiks.

Er du lærer og kunne du godt tænke dig at lave denne aktivitet med dine elever, så klik dig ind på forløbet Smag med alle sanser - oplev smagen fra vores samling af undervisningsmaterialer Fag med Smag

En version for de modige:

Hvis du vil prøve et lidt mere avanceret eksperiment med mundfølelse, kan du tage to hotdogs og blende den ene til mos. Smag og sammenlign!

Gastrofysiker Ole G. Mouritsen og kok Klavs Styrbæk forklarer i deres bog "Fornemmelse for Smag" (udkommer 21. oktober 2015) om, hvordan hotdoggen er et studium i mundfølelse:

Kokken Kasper Styrbæk gør klar til at blende hotdogs, mens Klavs Styrbæk fotograferer. Foto: Eva Rymann
Kokken Kasper Styrbæk gør klar til at blende hotdogs, mens Klavs Styrbæk fotograferer. Foto: Eva Rymann

"For det første skal pølsen, hvad enten den er kogt eller ristet, have et sprødt ydre. Den kogte pølses kvalitet kendes på knækket, og hvis pølsen ikke knækker og giver en lyd, er det ikke rigtigt.

Pølsebrødet skal have en tynd og sprød skal, men være blødt indeni.

Så er der knasende ristede løg og sprøde, syltede sure agurker. Ketchup og sennep skal være cremede og viskøse. Remouladen skal indeholde sprøde sure agurker, og mayonnaisen skal være blød, cremet og ikke løbende."

Alle disse forskellige konsistenser - i fagsproget kaldet teksturer - er afgørende for, hvordan vi oplever en hotdog. Når hotdoggen blendes, bliver konsistensen ensartet og helt anderledes, end vi er vant til. Spørgsmålet er så, om vi stadig værdsætter smagen af hotdoggen. Prøv selv!

Omtalt i artiklen

Restauratør og køkkenchef

Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.

Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Kok

Kasper Styrbæk er legatmodtager og smagsambassadør i Smag for Livet og kok ved STYRBÆKS.

Hans projekt ”kalkificering af fødevarer” udvikler og formidler viden om, hvordan man kalkificerer tomater og andre fødevarer, for derefter at fylde dem med en ny smag.