Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Professor i gastrofysik og fødevareinnovation Ole G. Mouritsen. Foto: Eva Rymann
    Professor i gastrofysik og fødevareinnovation Ole G. Mouritsen. Foto: Eva Rymann

Du er her

Professor Ole G. Mouritsen: Om smag

Søger...

Artikel Oplev Forskningens Døgn-foredraget fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab

Det er ikke noget nyt, at mennesket har reflekteret over maden og kogekunsten. Nysgerrighed kender ingen grænser, og spørgsmål om råvarer, hvad der sker under madlavningen, hvorfor maden smager, som den gør, og hvilke næringsstoffer der er i, har vi nok alle stillet.

Gastronomien blev tidligt knyttet til kemien, og i nyere tid har fagområder som fødevareteknologi, levnedsmiddelvidenskab, sensorik, psykologi, neurovidenskab, human ernæring og allersenest fysikken (gastrofysik) meldt sig på banen. Men hvad er egentlig smag, i hvilken udstrækning er smag bestemt af den fysiologiske sansning af maden; og hvilken rolle spiller erindring, tradition, kultur og sociale sammenhænge?

I anledning af Forskningens Døgn talte Smag for Livets leder, professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Oplev hans foredrag her i videoen.

 

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).