Lær at lave mad. Brug råvarer. Spis sammen med andre.
Sådan lyder de tre nye såkaldte måltidsråd fra fødevareministerens Måltidstænketank.
Rådene er tænkt som et supplement til de officielle danske kostråd og skal højne danskernes måltidskultur, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) har kritiseret. Vi bruger for lidt tid og for få penge på maden, mener ministeren.
Nu er rådene fra Måltidstænketanken klar. Måltidsrådene er formuleret således:
- Lær at lave mad – og lær det fra dig.
- Brug råvarer – og køb ind med ansvar for mennesker, dyr og klode.
- Spis sammen med andre – og nyd samværet og måltidet.
Smag for Livets centerleder, gastrofysiker Ole G. Mouritsen, har selv deltaget i Måltidstænketankens arbejde og bifalder ambitionerne om at give mere opmærksomhed til mad, smag og nærvær i hverdagen.
“Jeg mener, at kombinationen af det første og tredje råd udgør den vigtigste og mest meningsfulde udmelding vedrørende måltidskultur. Det andet råd er ikke et egentligt måltidsråd, men et meget vigtigt etisk råd. De to første råd er grundpillerne i en kontinuert madkultur, som skal bæres gennem generationerne, og hvor håndværk/madlavning, råvarekundskab og viden om smag er de gennemgående elementer. Vi skal tage ejerskab til smagen, tale om smagen og dele vores viden i fælleskab med andre. Måltidet er den ældste sociale struktur, som binder mennesker sammen, og en opretholdelse af kultur omkring mad og måltider er en vigtig forudsætning for et sundt og godt liv,” siger Ole G. Mouritsen.
Kritik: Rådene er banale
Måltidsrådene har fået en blandet modtagelse og er blevet kritiseret for at være banale. Men det betyder ikke, at det er dårlige råd, mener Smag for Livets centerleder.
“Enhver kunne have formuleret disse råd, og netop fordi de er indlysende og selvfølgelige, kan de måske få en virkning. De er formuleret i børnehøjde, og alle vil kunne huske dem. Vi har en tendens til ofte at overse det mest indlysende, og måltidsrådene kan minde os om, hvorfor det er vigtigt at bevare og udvikle en kultur omkring mad og måltider, og det hele starter med børnene,” siger Ole G. Mouritsen.
Omtalt i artiklen
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).