Vigtigt for retten:
50 g kød pr. person fylder virkelig meget i denne ret, og ca. 50 g færdigstegt kød, der har suget lidt marinade til sig, vil på ingen måder føles som ’lidt’ - så man skal ikke gå efter de store pakker i køledisken. Det er vigtigere, at man finder kød, som helt sikkert er mørt efter en lynstegning, fx en enkelt, god bøf.
Oksekød svinder altid lidt, når man steger det, så der kan beregnes ca. 70 g pr. person i rå vægt, når man handler.
Arbejdstid 35-45 min.
Til 4 personer.
Ingredienser
Marinade
- 1 dl soja
- 1½ spsk. fiskesauce
- ¾ dl limesaft - gem skallerne til at rive over salaten til sidst
- 1 fed hvidløg
- ¾ dl syltet ingefær inkl. lage, ca. 75 g
- 4 spsk. sød chilisauce
- 1-2 spsk. stærk chilisauce, efter smag
- 2 spsk. sesamfrø
Kød og nødder
- ’én bøf’ eller andet mørt oksekød, 70 g kød pr. person
- Lidt olie til stegning
- 75 g cashewnødder
Nudler og det grønne
- 200 g tørrede nudler, gerne grove
- 300 g gulerødder
- 200 g spidskål
- 1 papaya
- 100 g forårsløg, dvs. 5-6 stk.
- Frisk chili
- 2 små hjertesalat-hoveder, lidt olie og flagesalt
- 1 lime
- Frisk koriander og mynte
Fremgangsmåde
- Marinade: Bland alle de våde elementer, pres hvidløg deri, hak ingefæren, og rør det hele sammen.
- Skær kødet i små, tynde strimler, læg strimlerne i en skål med et par skefulde marinade, og dæk skålen til.
- Nødder: Rist cashew-nødderne ved lav varme på en tør pande, til de er blevet lysebrune, ryst panden en gang imellem undervejs - processen tager ca. et kvarters tid.
- Nudler og det grønne: Kog nudlerne i letsaltet vand efter anvisning på pakken (eller lidt kortere tid, der skal være bid i nudlerne - forvent ca. 5 minutter).
- Hæld nudlerne i en sigte, køl dem hurtigt ned i koldt vand, og lad dem dryppe godt af.
- Skræl gulerødder, og skær dem i strimler, snit kålen i fine strimler, skær forårsløg i tynde ringe, hak chilien, og bland alt det grønne samt nudler med halvdelen af marinaden.
- Smag til, og læg det hele på et fad.
- Skær skallen af papayaen, halver den, fjern frøene i hulrummet, og skær kødet i tern, kom lidt marinade på.
- Hjertesalat og kød: Del hjertesalat i aflange både, hæld en smule olie på en pande, og rist salatbådene på alle 3 sider, til de er let lysebrune. Drys bådene med flagesalt.
- Varm lidt olie op på panden igen, og lynsteg strimlerne af oksekød over et par omgange, så kødet steger, men ikke begynder at koge på panden - kødet må godt være rødt og saftigt, når det er færdigt.
Anretning
Kom de lune stykker hjertesalat, papaya og det saftige kød ovenpå nudel-salaten, riv lidt limeskal over, og pres saften over. Knus cashewnødderne let, og drys dem på, pluk bladene af mynte og koriander, og fordel en masse over til sidst. Server gerne med pinde.
Omtalt i artiklen
Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.
I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.
Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).