Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Bondepige med slør - farmors version. Foto: Johanne Hvelplund
    Bondepige med slør - farmor-style. Foto: Johanne Hvelplund

Du er her

Bondepige med slør - Farmors version med hindbær og portvin

Opskrift Denne opskrift er inspireret af Johannes farmors opskrift, som altid har været juledesserten derhjemme i Jylland. Den oprindelige opskrift på Bondepige med slør er med æbler, men til jul syntes Farmor, at der skulle bruges hindbær for at gøre desserten lidt finere.

Opskrift til 6 personer.

Desserten skal helst laves dagen i forvejen.

Ingredienser:

Som Johannes farmor ville have lavet den. Foto: Johanne Hvelplund
Som Johannes farmor ville have lavet den. Foto: Johanne Hvelplund
  • 300 g rugbrød (gerne uden kerner)
  • 70 g brun farin
  • 40 g smør
  • 600 g hindbær (gerne frosne)
  • 50 g sukker
  • ½ dl vand
  • 50 g mørk chokolade
  • 2 ½ dl fløde
  • 1 ½ dl portvin
  • Evt. solbær- eller hyldebærsaft, hvis der ikke skal portvin i alle portioner

 

Fremgangsmåde:

  1. Skær rugbrødet i mindre stykker og hak det fint i en minihakker eller blender. Undgå at det bliver en smattet masse. Det skal blot blive findelt rugbrød.
  2. Tilsæt brun farin og bland det sammen med rugbrødet.
  3. Tænd en pande på middel varme, tilsæt rugbrødsblandingen og lad den tørriste et par minutter alt imens du vender den rundt.
  4. Tilsæt nu smør og lad hele rugbrødsblandingen blive blandet med det smeltede smør.
  5. Efter et par minutter tages rugbrødsblandingen af varmen og stilles til afkøling på bagepapir. Rugbrødet bliver IKKE sprødt, hvilket er helt ok.
  6. Kom hindbær, sukker og vand i en gryde og varm det op i 5-10 min, til du har en hindbærkompot. Bland evt. mere sukker eller vand i for at justere smagen og konsistensen. Stil hindbærkompotten på køl.
  7. Hak mørk chokolade groft.
  8. Find en glasskål eller nogle serveringsglas frem. Læg rugbrødsdrys, hindbærkompot og chokolade i ca. tre lag, som afsluttes med rugbrødsdrys.
  9. Hæld portvin over hele desserten efter behov. Min Farmor sagde altid, at der skulle rigeligt med portvin på, da rugbrødet suger en del, og "vi vil ikke have en tør dessert" :-). Så der skal mere portvin på, end du tror. Til børn kan man erstatte portvinen med solbær- eller hyldebærsaft.
  10. Lad desserten stå på køl gerne 24 timer, men som minimum 6 timer.  
  11. Pisk fløde til skum – den må endelige ikke blive for stiv. Kom flødeskummet på som det sidste inden servering, og pynt evt. med friske hindbær eller frysetørrede hindbær og mørk chokolade i flager.  

Velbekomme!

Omtalt i artiklen

Udviklingskonsulent

Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.