Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Kringle fra det sønderjyske kaffebord, bagt af elever på Kold College. Foto: Eva Rymann
    Kringle fra det sønderjyske kaffebord, bagt af elever på Kold College. Foto: Eva Rymann

Du er her

Bryllupskringle fra det sønderjyske kaffebord

Søger...

Opskrift Kringlen var, sammen med lagkagen (tærten), den vigtigste kage ved et sønderjysk kaffebord. I denne originale opskrift skal dejen hvile i koldt vand natten over.

1 kg mel

350 g smør

3 spsk sukker

6 æg

50 g gær

150 g rosiner

1 tsk kardemomme

2 tsk revet citronskal

2 tsk sukat

2 tsk pomeransskal

4 spsk hakkede nødder

3 dl mælk + 1 dl fløde

 

Fremgangsmåde:

Lidt af melet tages fra til æltning og rulning. Smørret hakkes med en kniv i melet og smuldres med fingrene. Gæren udrøres i lidt lunken mælk og tilsættes dejen sammen med krydderier og de let sammenpiskede æg samt mælk og fløde.

Dejen æltes, indtil den er blank og slipper fadet. En serviet strøs med lidt mel og bindes om dejen, som derpå lægges i en spand koldt vand natten over.

Den følgende dag trilles dejen ud i 2 store kringler, der pensles med pisket æg og strøs med groft sukker og nødder. Efterhæver cirka 30 minutter før bagningen.

Undertiden får kringlen marcipanfyld, og den smager da ekstra godt. Lav fyldet af 100 g smør, der tilsættes 100 g sukker og røres grundigt til sukkeret er opløst. Derpå tilsættes 100 g marcipan. Fyldet lægges i kringlen, før den sættes til efterhævning.

Om kringle:

Mange af de ældre kagetyper er forsvundet i dag – men ikke kringlen. Den var ved siden af lagkagen (tærten) den vigtigste kage ved et kaffebord, og dette gælder fortsat.

Før jul bager mange husmødre en stor kringle, som serveres ved kaffebordene julen igennem sammen med julesmåkagerne.

Opskriften og beskrivelsen stammer fra Inge Adriansens bog Det sønderjyske kaffebord - et tredje sakramente. Gengivet her med venlig tilladelse fra Museum Sønderjylland.

Omtalt i artiklen

Faglærer

Ann-Britt Bjørnskov er lærer i afdelingen Mad & Oplevelser på Kold College, Odense.