Til 4 personer
Ingredienser:
Tempehbøf
300g tempeh (kan købes online eller i Irma)
1 dl soya
1 tsk. røget paprika
1 fed hvidløg
friskkværnet peber
Karamelliserede løg
2 løg
1 spsk. smør
1 spsk. æblecidereddike
1 spsk. honning
Fyld
4 briocheboller (gerne hjemmebagte, men du kan også købe dem)
Cheddarost
Tomater
Grønne salatblade
Mayonnaise (gerne hjemmelavet)
Fremgangsmåde:
- Bland soya, røget paprika, presset hvidløg og peber i en 3-4 L frysepose. Kom tempehblokken ned i posen og ryst, så marinaden fordeler sig på hele tempehen. Snør posen tæt omkring tempeh med marinade og lad det stå og marinere ved stuetemperatur i 1-4 timer (hvis det laves dagen inden marineres tempehen på køl).
- Pil og skær løgene i ringe. Smelt smørret på en pande ved lav varme. Tilsæt løgene og lad dem blive bløde og gyldenbrune – det tager ca. 10 min. Tilsæt æblecidereddike og honning og lad løgene karamellisere yderligere 3 min inden de tages af varmen.
- Skær tilbehøret ud i passende skiver til burgerfyld.
- Tag tempehen ud af posen og skær 8 skiver af blokken i ca. 2 cm tykkelse. Varm en pande med lidt olie og læg skiverne på. Steg tempehen sprød på hver side alt i mens at bollerne varmes:
- Skær briochebollerne over, pensel dem evt. med smeltet smør på indersiden og varm dem 5 min i ovnen.
- Saml burgeren med underbolle, karamelliserede løg, tempeh, cheddar, tomat, salat, mayonnaise og overbolle.
Omtalt i artiklen
Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.