Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Smeltet chokolade. Foto: Pixabay
    Smeltet chokolade. Foto: Pixabay

Du er her

Maya-chokolade: Varm chokolade med vanilje fra ”Opdagelsernes tidsalder”

Opskrift Med denne opskrift kan du smage "Gudernes drik", en krydret varm chokolade næsten som mayaerne lavede den

Den første europæiske afhandling om chokolade blev skrevet i 1644. Den handlede om spaniernes opdagelse af den fantastiske kombination, vanilje og chokolade, som de gjorde sig i Mexico i 1500-tallet. Kombinationen bestod af kakaobønner, der var mast til en tyk pasta sammen med vaniljestænger, nødder og forskellige krydderier. Denne pasta blev trillet til kugler og efterfølgende opløst i varm vand, mælk eller mandeldrik. Drikken blev kaldt Maya-chokolade eller ”Gudernes drik”. Herunder ses en opskrift som er justeret lidt ift. den oprindelige, så vi også kan få en snert af Maya-chokoladen her i Norden.

4 kopper

Ingredienser:

  • 8 dl mælk (havredrik, mandeldrik eller vand kan også bruges)
  • 1 spsk. annatto-frø (achiote)
  • 6 smuttede mandler
  • 6 ristede og afskallede hasselnødder
  • 1 vaniljestang (eller 1 tsk. vaniljepulver – ikke sukker)
  • 1 tsk. anisfrø eller fennikelfrø
  • 1 spsk. tørrede hybenroseblade
  • 1 kanelstang
  • Tørrede chiliflager eller hele chilier (efter eget ønske)
  • 100 g mørk chokolade
  • En knivspids salt
  • 1 spsk. sukker

Fremgangsmåde:

  1. Varm mælken op sammen med annatto-frø over medium varme. Rør i mælken indtil den begynder at småkoge.
  2. Skru ned på lav varme og lad mælken med annatto frø trække i 10 min.
  3. Hak imens de smuttede mandler og de ristede, afskallede hasselnødder i en minihakker til et fint nøddemel.
  4. Sigt annatto-frøene fra mælken og sæt gryden med mælk tilbage på medium varme.
  5. Tilsæt nøddemel, vaniljefrø fra vaniljestangen (og selve stangen), anisfrø, hybenroseblade, kanelstang og tørrede chiliflager/hele chilier efter ønske. Bring mælkeblandingen i kog og skru derefter ned på lavt blus i 10 min.
  6. Hak den mørke chokolade groft. Fjern gryden fra varmen og tilsæt chokolade, salt og sukker under omrøring. Tilsæt den mængde sukker, der giver den sødme, du ønsker i den færdige drik.
  7. Kom chokoladedrikken i 4 krus og pisk drikken skummende lige inden servering. Dette gøres oprindeligt med en molinillo, som er en træpind, der fungerer som en blanding mellem et piskeris og en morter.
  8. Maya-chokoladen drikkes varm og skummende.

Omtalt i artiklen

Udviklingskonsulent

Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.