Tallerkensmækker stammer fra Sydamerika (hvor den gror vildt) og kom til Europa i 1500-tallet. Den har tidligere været kendt som indisk karse. Herhjemme går den under navne som landløber, blomsterkarse og tallerkensmækker.
Beskrivelse:
Tallerkensmækker tilhører tropæolumfamilien og er en étårig dyrket plante. Man spiser alle dele af planten. De modne frøkapsler kan syltes og anvendes i stedet for capers, blade og blomster har en let peberagtig smag. Plantens blade indeholder sennepsolier, som frigøres fra glucosinolater når plantedelene knuses. Et stort indtag af glucosinolater kan have en negativ påvirkning på kroppen og bladene bør generelt indtages i mindre mængder. Gravide frarådes at spise bladene.
Tallerkensmækker trives bedst i sol/halvskygge og ikke for næringsrig jord
Sæson: Tallerkensmækker blomstrer fra juni til oktober (eller til frosten sætter ind)
Smagsnoter/aromaer
Tallerkensmækker har en peberagtig smag, som minder lidt brøndkarse eller karse
Klargøring og opbevaring
Skylles og opbevares på køl med et fugtigt klæde.
Match med grøntsager, protein, bær og urter
Passer godt til salater eller retter som skal have et stærkt pift.
Kilde: Krydderier fra A til Z, Carl Th. Pedersen.
Her kan du hente skilte til urtehaven Hent et Tallerkensmækker-skilt til urtehaven med QR-kode her. |