Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Den sure smag kan mærkes med det samme som en advarsel til kroppen. Foto: Docfilm
    Den sure smag kan mærkes med det samme som en advarsel til kroppen. Foto: Docfilm

Du er her

Surt - grundsmagen, der klæder det søde så godt

Søger...

Video Bliv klogere på den sure smag, der er helt uundværlig i f.eks. cola og andre sodavand - og som advarsel om, at mælken er blevet dårlig eller frugten er umoden

 

Har du lagt mærke til, at cola og andre sodavand, saftevand og juice typisk smager både surt og sødt?

Det gør de, fordi de to grundsmage sur og sød passer rigtig godt sammen, hvis man rammer den rigtige balance. Det er individuelt, hvornår balancen mellem sød og sur smag er rigtig - det kommer helt an på, hvilken smag man er vant til.

Du kan selv prøve at efterligne den sur-søde smag i en sodavand i eksperimentet her, hvor du opløser sukker i vand og derefter tilsætter citronsaft dråbe for dråbe. Tæl dråberne og smag på drikken undervejs, indtil du har fundet den blanding, du synes smager bedst. Dét er din personlige balance mellem sur og sød.

Til eksperimentet skal du bruge:

  • Citronsaft, enten frisk eller fra en flaske, du kan dryppe med
  • Sukker
  • Vand

Sådan gør du:

Hæld 1 dl. vand op i et glas. Tilsæt en spiseskefuld sukker (10 gram) og rør rundt, til sukkeret er opløst. Nu har du en væske, der er lige så sød som almindelig sodavand. Smag på den.

Dryp så citronsaft i - en dråbe ad gangen - og smag efter undervejs, indtil du synes, det smager helt rigtigt. Tæl, hvor mange dråber der skal til for at opnå den optimale blanding.

Tag et nyt glas og hæld 1 dl. vand op. Tilsæt så det antal dråber citronsaft, du nåede frem til før. Smag på blandingen og læg mærke til, hvor surt det er.

Eksperimentet kan være interessant at lave sammen med andre og sammenligne, hvor mange dråber citronsaft, I hver især synes, der skal til for at opnå den bedste smag. I vil måske opleve, at f.eks. børn og voksnes smag er forskellig.

Sur smag betyder, at der er syre i maden

Sur er en af de fem grundsmage, som vi mennesker kan smage ved hjælp af smagscellerne i smagsløgene på tungen. En grundsmag er en unik smag, som man ikke kan opnå ved at blande andre smage.

Grundsmagene giver os nyttig information om indholdet i den mad, vi spiser. Den sure smag fortæller os, at der er syrer i maden, f.eks. eddikesyre eller mælkesyre, og at vi derfor ikke skal spise for meget af den. Hvis et æble smager meget surt, ved vi instinktivt, at det er umodent, og hvis mælken er sur, forstår vi hurtigt, at den er blevet dårlig.

Filmene om de øvrige grundsmage og det stærke finder du her.

Om filmene i denne serie:

Filmene er lavet i 2016 og 2017 af forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet. Formålet er at give børn og unge en introduktion til smag og inspirere dem til at lære deres egen smag bedre at kende, så de kan bruge den aktivt som en ressource i hverdagen. Til læring, livsglæde og forståelse af madens smag som videnskab, kultur og madhåndværk.

Filmene vil også kunne bruges til undervisning på grundskolens mellemtrin, f.eks. i madkundskab i forbindelse med færdigheds- og vidensmålene om smag og tilsmagning og/eller råvarekendskab.

Tilrettelæggelse: Eva Rymann

Vært: Mikael Schneider

Produktion: Docfilm for Smag for Livet.

En særlig tak til de medvirkende elever fra Risingskolen i Odense.

Omtalt i artiklen

Journalist, kommunikationsansvarlig

Eva Rymann er kommunikationsansvarlig i Smag for Livet, herunder Smag for Livets  online- og forlagsvirksomhed.

Hun er uddannet journalist og arbejder med forskningsformidling i Smag for Livet og Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Tidligere har hun i en årrække arbejdet med udvikling af nyhedsjournalistik og redaktionel ledelse som redaktionschef på TV 2 Nyhederne.

Eva Rymann er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Mikael Schneider har hun udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).

Projektkoordinator

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.

Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).